Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Na Lazcích vznikne nový park. Do plánování jeho podoby se zapojuje i veřejnost

Zprávy z regionu

29.6.2020

Autor: red

Řadu nápadů i kreativních řešení přinesla v minulém týdnu veřejná diskuse k připravovanému parku na Lazcích. Volná plocha mezi ulicí Dlouhá a Mlýnským potokem se má proměnit ve zcela nový park. Obyvatelé Lazců a veřejnost se diskusí nad studií zapojili do projednávání jeho budoucí podoby.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Založení nového parku bylo navrženo v prověřovací studii, kterou zpracovala společnost Zahrada Olomouc. "Studie se zabývá koncepcí řešení celého území mezi ulicí Dlouhá a Mlýnským potokem, nicméně v současné době připravovaný záměr parku bude řešit v první etapě pouze pozemek v majetku města, který je dnes zemědělsky obhospodařovaný," vysvětlila Jana Křenková z Útvaru hlavního architekta.

Veřejné projednání přitáhlo pozornost zejména občanů z městské části Lazce. "Byl to pomyslný první výkop k široké debatě. Jejím smyslem je, aby si lidé mohli sami definovat, jak by se tady cítili nejlépe. Co by tady mělo být a co naopak ne. Jsem rád, že na jednání zaznívala spousta kreativních myšlenek a nápadů. To, co je spojovalo, byla shoda na zachování maximálního počtu stávajících vzrostlých stromů a zeleně a jejich zakomponování do budoucího řešení," popsal a ocenil zájem Olomoučanů primátor Mirek Žbánek.

Obsáhlou diskusi vedli účastníci v průběhu jednání například i o podobě nábřeží Mlýnského potoka, místa pro piknikové posezení nebo o propojení budoucího parku se sousedním ovocným sadem, který by mohl sloužit jako výuková zahrada Univerzity Palackého. "Veřejnosti byly představeny i úspěšné příklady k obdobným parkům včetně nových přístupů, kladoucích důraz na uplatnění maxima přírodních prvků tekoucí vody, kvetoucí louky a mlatových cest," popsala průběh veřejného projednávání Jana Křenková z Útvaru hlavního architekta.

Náměty z diskuse budou nyní zapracovány do dalšího stupně projektové dokumentace. Zájemci je nicméně mohou i nadále posílat na Útvar hlavního architekta magistrátu, emailovou adresu eva.skodova@olomouc.eu. "O dalších krocích a možnosti zapojit se do plánovaní parku budeme veřejnost v předstihu informovat," oznámila Jana Křenková. Záznam z jednání je zveřejněný na webových stránkách města na této adrese.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip