Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.4 °C

Na Grammy nominovaná zpěvačka Malika Tirolien se vrací do Olomouce

Kultura

16.5.2024

Autor: for

V neděli 19. května zavítá po roce do Jazz Tibet Clubu Malika Tirolien. Zpěvačka spojená s kapelami Snarky Puppy nebo Bokanté ve svém sólovém projektu spojuje R&B, nu-soul, funk, hip hop a jazz v podmanivý a strhující tvar. V Olomouci se svou kapelou představí album Higher, které se objevilo v širších nominacích na ceny Grammy.

Malika Tirolien

Foto: James Klein

V Montrealu žijící zpěvačka, skladatelka a producentka původem z karibského souostroví Guadeloupe již téměř deset let poutá mezinárodní pozornost. Průlom zaznamenala svým elektrizujícím výkonem v písni I'm Not The One, která je hlavní skladbou alba Family Dinner skupiny Snarky Puppy, jež získalo cenu Grammy. Skladba má na YouTube přes dva miliony shlédnutí a inspirovala nespočet coververzí po celém světě.

Poté vydala své debutové album "Sur La Voie Ensoleillée", které sama napsala a produkovala a které se dostalo na 5. místo kanadského r'n'b a soulového žebříčku iTunes. Následně se stala zpěvačkou superskupiny Bokanté, kterou vede spolu s producentem a hudebníkem Michaelem Leagueem (Snarky Puppy). Devítičlenná kapela, která vznikla v roce 2016, od té doby absolvovala turné ve více než 20 zemích a vydala kritikou oceňovaná alba, z nichž to poslední, "What Heat", na kterém hostoval věhlasný nizozemský ansámbl Metropole Orkest, bylo nominováno na cenu Grammy 2020 jako nejlepší album v oblasti world music.

Karibské souostroví Guadeloupe je bývalou francouzskou kolonií, a zdejší kreolština, mateřský jazyk Maliky Tirolien, je mixem afrických jazyků a francouzštiny s příměsí karibštiny, jazyka původních obyvatel. Malika tu vyrůstala v uměleckém prostředí, její babička hrála na klavír a dědeček Guy Tirolien byl básník. Zájem o hudbu a zpěv projevila už v útlém věku, a tak ji rodiče přihlásili na hodiny klavíru. V roce 2001, když jí bylo 18 let, vyjela do Kanady studovat hudbu na University of Montreal. V letech 2012 až 2013 zpívala hlavní roli v představení světoznámého nového cirkusu Cirque du Soleil, kde její vystoupení upoutalo pozornost Michaela Leaguea a ten ji přizval k nahrávání alba "Family Dinner" kapely Snarky Puppy.

Malika Tirolien je výbušnou kombinací kreativity, odhodlání a opravdovosti. Z autentičnosti jejích vystoupení je cítit vášeň a láska k hudbě. Její strhující hlas okamžitě upoutá pozornost, propracované skladby s neotřelým pojetím různých žánrů a silnými emocemi jsou prodchnuty hlubokou znalostí jazzu.

Na koncertě Maliku (která nejen zpívá, ale také hraje na klávesy a obsluhuje elektroniku) doprovodí kanadsko-francouzská kapela ve složení: Philippe L’Allier – kytara, Jean-Michel Frédéric – klávesy, Mark Haynes – baskytara a Harvey Bien-Aimée – bicí.

Vstupenky na koncert v ceně 500 Kč jsou k zakoupení prostřednictvím portálů SMS TICKET a GOOUT a také v Informačním centru Olomouc (podloubí radnice).

Malika Tirolien - Live Session in Saint-Elie de Caxton