Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Muzeum zve na Největší záhady a tajemství světa

Kultura

31.1.2020

Autor: roc

Unikátní a běžně nepřístupná sbírka sbírka spojená s nejtajemnějšími předměty všech světadílů světa. To je nová výstava ve Vlastivědném muzeu. Po unikátním představení Věstonické venuše další velký počin, který aspiruje přilákat davy diváků.

“I přes skutečnost, že se samozřejmě jedná jen o kolekci kopií mistrovských a výstavních replik, faksimilií a reprodukcí, bylo velmi náročné je na výstavu zajistit. Pro zajištění všech exponátů bylo nutné doslova proletět celý svět a propojit se s top odborníky nejen několika zemí Evropy, ale i USA, Indie, Austrálie, Hondurasu a Číny. Vidět na jednom místě nejznámější záhadné výtvory světa bude pro návštěvníky Vlastivědného muzea v Olomouci úžasný zážitek,“ upřesnil ředitel Vlastivědného muzea Břetislav Holásek.
Návštěvníci se tak mohou těšit na obří repliku sochy Moi, faksimilii nejtajemnějšího svitku světa „Voynichova rukopisu“, přesnou repliku slavného Turínského plátna, vypreparované zmenšené hlavy tsantsa, meč ve skále nebo maketu největší rukopisné knihy světa – Codexu Gigas nebo-li Ďáblovy bible.
Starověký původ mají další vystavené exponáty, opět jako repliky: tzv. první počítač – mechanismus z Antikythéry, Sumerská hvězdná planisféra pravděpodobně zachycující původ biblické zkázy Sodomy a Gomory, dosud nevyluštěný Krétský disk nebo tajemná Tutanchamonova stříbrná pohřební trubka někdy přezdívaná jako „hudební zbraň hromadného ničení“. „Vlastivědné muzeum v Olomouci doplnilo tuto výstavu i o vlastní exponát, a to originál Rituální mísy svobodných zednářů, která je zmiňovaná ve sbírkách matematického muzea olomoucké lycejní knihovny, již roku 1785, spolu s dalšími předměty se zednářskou symbolikou“, doplnil Holásek.
Pravděpodobně nejdražším exponátem výstavy je 1:1 replika slavné Michell-Hedgesovy křišťálové lebky. Exponát je, stejně jako originál, precizně vybroušen z jednoho krystalu přírodního křišťálu. Zajímavostí je, že původní - téměř devítikilový - krystal pochází velmi blízko místa nálezu samotné lebky.

Výstavu můžete navštívit denně kromě pondělí a úterý.

roc

Reklama

Medicom´s spol. s.r.o. - nutriční ambulance

Katalog firem » Zdravotnictví » Nutriční terapie, ambulance, poradna

Chcete zhubnout, nabrat svaly, máte zdravotní potíže trávicího traktu nebo se chcete jen cítit dobře? Nutriční ambulance je pro klienty, kteří chtějí změnit své stravovací návyky, cht...