Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadlo chystá ke 100. výročí založení Československa slavnostní koncert

Kultura

22.10.2018

Autor: red

K říjnovým oslavám 100. výročí vzniku Československé republiky se přidává i Moravské divadlo Olomouc, které přichystalo slavnostní koncert. V podání sólistů a sboru opery a operety a za doprovodu orchestru Moravského divadla zazní ukázky z děl Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany, slovenskou tvorbu bude zastupovat Eugen Suchoň. Koncert se uskuteční v sobotu v 19:00.

Na koncertě se představí i Jakub Rousek

Foto: Jan Procházka

Vstupenky na koncert pořídíte ZDE.

Moravské divadlo Olomouc oslaví významné výročí již podruhé. V dubnu se tematický koncert uskutečnil poprvé, z důvodu velkého zájmu a skvělých ohlasů dojde na konci října k jeho repríze. "Pro mě byl dubnový koncert jedním z vrcholů uplynulé sezony a potvrdily to i nadšené ohlasy diváků. Proto jsem se rozhodl pro reprízu koncertu a jsem rád, že se nám v nabitém divadelním programu podařilo najít termín v předvečer stého výročí vzniku Československé republiky," uvedl umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald. "Jsem velice potěšen, že se Moravské divadlo připojí k oslavám jednoho z nejvýznamnějších výročí a rozšíří tak bohatou kulturní nabídku, která se pro Olomoučany v posledním říjnovém víkendu chystá. Věřím, že v přehršli kulturních aktivit si diváci najdou cestu do Moravského divadla, aby si mohli vychutnat tento exkluzivní počin v podání našeho souboru opery a operety a orchestru," sdělil ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Během koncertu zazní například ukázky ze Smetanových oper Prodaná nevěsta a Hubička i populární árie z Dvořákovy opery Rusalka. Dvěma ukázkami bude v programu zastoupeno dílo hudebního skladatele a pedagoga Eugena Suchoně. "Byl to zakladatel slovenské opery, a proto jsem se rozhodl zařadit ukázky z jeho tvorby, které přibližují slovenské zvyky a představují společnou historii Čechů a Slováků," zdůraznil Oswald a doplnil, že návštěvníci koncertu uslyší skladby z oper Svätopluk a Krútňava. Druhá polovina slavnostního večera bude patřit vokálně-instrumentální skladbě Antonína Dvořáka Te Deum.

Ze sólistů olomoucké opery a operety v průběhu večera vystoupí Radoslava Mičová, Barbara Sabella, Jiří Přibyl, David Szendiuch a Jakub Rousek, který se představí mimo jiné v ukázce ze zmíněné opery Krútňava. "Setkání s hudbou Eugena Suchoně bylo velmi příjemné a doufám, že bude někdy příležitost zazpívat si celou operu, která je opravdu vynikající. Slovenština je velmi zpěvný jazyk. Na sobotní koncert se moc těším a jsem šťastný, že toto významné výročí našeho státu mohu osobně prožít, protože u další stovky, ač bych rád, určitě nebudu," shrnul Rousek. Jako host se na slavnostním koncertu představí sopranistka Barbora Řeřichová, pravidelně vystupující v pražském Národním divadle či Národním divadle Moravskoslezském v Ostravě.