Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravské divadelní léto bude! A chystá bohatý program

Kultura

12.6.2020

roc jap

Léto začíná v červnu, Moravské divadelní léto startuje v srpnu. Stalo se již příjemnou tradicí, že konec prázdnin je v Olomouci spojený s open-air divadelní přehlídkou. Pod hvězdnou oblohou uvidíte komedie, muzikály i jedno slavné drama ve verších. Čtvrtý ročník divadelní přehlídky začne 20. srpna a nabídne šest večerních představení. Vstupenky budou v prodeji od 15. června.

„Původně jsme chtěli s mými kolegy v těchto dnech představit velkolepý program k oslavám 100 let českého divadla v Olomouci, který měl vrcholit právě Moravským divadelním létem a s ním nově spojenou Prozatímní scénou. Bohužel osud tomu chtěl jinak a my museli naše plány přehodnotit, ale nikoliv se jich úplně vzdát. Divadlo opět ukázalo svoji kreativitu a schopnost přizpůsobit se a přežít. Díky tomu můžeme nyní s hrdostí představit program letošního ročníku Moravského divadelního léta, který opět přináší pod širým nebem ty největší hity z repertoáru Moravského divadla. Doufám, že programem, který jsme si pro návštěvníky festivalu připravili, důstojně vstoupíme do nového století Moravského divadla,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš.

Ve čtvrtek 20. srpna se soubor činohry Moravského divadla vůbec poprvé představí na open-air scéně v Tovačově, kde uvede populární komedii Sluha dvou pánů.

Foto: Jan Procházka

Na letošním ročníku festivalu se odehrají hned dvě premiéry. Ta první bude hned na začátku celé přehlídky. Ve čtvrtek 20. srpna se soubor činohry Moravského divadla vůbec poprvé představí na open-air scéně v Tovačově, kde uvede populární komedii Sluha dvou pánů. Navíc půjde o jedno z prvních celosouborových představení po dlouhé pauze způsobené pandemií koronaviru. „Je to pro nás obrovská událost, které se už teď nemůžeme dočkat. Představení na zámku v Tovačově nebude jen další reprízou Sluhy dvou pánů, bude to oslava divadla, bude to slovní rockový koncert a já slibuji, že uděláme, co bude v našich silách, aby diváci na tohle představení do smrti nezapomněli,“ uvedl představitel hlavní role Truffaldina a umělecký šéf olomoucké činohry Roman Vencl.

Premiéry v areálu Korunní pevnůstky se dočká adaptace novely Bohumila Hrabala Postřižiny. 

Foto: Jan Procházka

Premiéry v areálu Korunní pevnůstky se pak dočká adaptace novely Bohumila Hrabala Postřižiny. „Hrát pro diváky pod širým nebem má kouzelnou a nezaměnitelnou atmosféru. Jsem ráda, že byly na takovou akci vybrány právě Postřižiny a já si budu moct opět zahrát svou oblíbenou Maryšku. Snad jsem to po tak dlouhé době ještě nezapomněla! Naše Postřižiny, hrabalovská poetika a letní podvečer nabídnou divákům neopakovatelný zážitek, proto věřím, že si ho nenechají ujít,“ uvedla představitelka hlavní ženské role Natálie Tichánková. Do role Maryščina švagra Pepina obsadil režisér Petr Novotný netradičně ženu – Vendulu Novákovou, která už se na opětovné setkání s upovídaným obuvníkem těší. „Každým představením máme k sobě s Pepinem blíž, neustále mě dokáže překvapovat a bavit, žene mě k lepším výkonům. Je to můj osobní medvídek mýval. Olomoucká open-air premiéra bude náročná, ale věřím, že všechno zvládneme a přeneseme Postřižiny na Korunní pevnůstku se ctí a hrabalovskou grácií,“ řekla Nováková.

Po loňském úspěchu se do areálu Korunní pevnůstky vrátí Noc na Karlštejně.

Foto: Jan Procházka

Užijí si také příznivci muzikálů. Po loňském úspěchu se do areálu Korunní pevnůstky vrátí Noc na Karlštejně. „Venkovní představení se mi líbí. Jsem z trampského rodu a jak řekl Immanuel Kant, hvězdné nebe nade mnou naplňuje mou mysl vždy novým a rostoucím obdivem a úctou,“ uvedl Petr Martínek, představitel role Karla IV. Přestože v celém představení nemá jedinou píseň, svou roli si nadmíru užívá. „Král Karel uměl vládnout mečem, ale jestli dobře intonoval, kdo ví. Hrát ryze činoherní roli v Noci na Karlštejně je pro mne fakt zábava. Už při nastudování jsem nemusel do korepetic a následných ansámblových zkoušek. Když hrajeme venku, tak si i akustické zkoušky užívám z pozice diváka,“ popsal s úsměvem Martínek. Inscenace Noc na Karlštejně v režii Dagmar Hlubkové a v hudebním nastudování Petra Šumníka patří k ozdobám repertoáru Moravského divadla už téměř osm let. „Můj vztah k tomuto muzikálu byl vždy velmi kladný, proto jsem jej také před lety zařadil do repertoáru našeho souboru a od začátku očekával úspěch a divácký zájem. Těším se na uvedení pod širým nebem. Při open-air akcích rád sleduji reakce lidí a hlavně je krásné, jak se v této atmosféře dokáží naši umělci uvolnit. Je to jiný zážitek než představení v divadle,“ sdělil umělecký šéf opery a operety Miloslav Oswald.

Po dvou letech se na festival vrátí slavný hrdina s velkým nosem Cyrano z Bergeracu. Pro dlouholetého člena olomoucké činohry Petra Kubese, který nyní působí v Národním divadle v Brně, to bude jedno z prvních představení po vynucené pauze.

Foto: Jan Procházka

Po dvou letech se na festival vrátí slavný hrdina s velkým nosem Cyrano z Bergeracu. Pro dlouholetého člena olomoucké činohry Petra Kubese, který nyní působí v Národním divadle v Brně, to bude jedno z prvních představení po vynucené pauze. „Těším se moc. Každé hraní v Olomouci je pro mě srdeční záležitost. Žijí tady mí nejbližší a v olomouckém divadle jsem ztvárnil spoustu nádherných rolí. Cyrano je jedna z nich,“ shrnul Kubes. „Petr je nejen skvělý herec, ale také můj dobrý přítel, takže na setkání s ním se těším vždy. A těším se na celé představení, protože Cyranovi hvězdná obloha prostě a jednoduše sluší,“ doplnila Michaela Doleželová, která společně s Romanem Venclem olomouckou inscenaci nastudovala.

Týdenní přehlídku uzavře 27. srpna v amfiteátru ve Velké Bystřici muzikálové představení Starci na chmelu.

Foto: Jan Procházka

Týdenní přehlídku uzavře 27. srpna v amfiteátru ve Velké Bystřici muzikálové představení Starci na chmelu. A nabídne jednu hereckou premiéru – v roli Hanky se poprvé představí nová členka činoherního souboru Kristína Jurková. „Postavu Hanky vnímám jako čistou duši, která je upřímná, pozitivní, čestná a především zamilovaná, takže pro lásku je schopna udělat cokoliv. Bude to výzva jak po herecké, tak i po pěvecké a taneční stránce. Po dlouhé pauze od hraní teď přišla vlna zkoušek, „přezkušovaček“ a představení, tak doufám, že vše, co mě čeká, se mi podaří se ctí zvládnout,“ uvedla Jurková.

„Myslím, že všechna letošní venkovní představení budou mimořádná a troufám si říct, že diváky čeká doslova smršť energie, protože pustit herce po tak dlouhé době na jeviště, to je jako být přítomen testu atomové bomby. Nebojte se a pojďte do toho s námi, rozhodně se bude na co dívat,“ shrnul Vencl.

Vstupenky budou od 15. června v prodeji v pokladně divadla, na divadelním webu a v Kulturním a informačním centru Velká Bystřice. Od 1. července pak budou k dostání rovněž v informačním centru v podloubí olomoucké radnice. Vstupenky na představení v Tovačově lze zakoupit pouze v pokladně zámku Tovačov. Prodej vstupenek bude probíhat také na místě před začátkem každého představení. Amfiteátr v areálu Korunní pevnůstky pojme až 600 návštěvníků, stejně tak amfiteátr ve Velké Bystřici. Na Zámku Tovačov bude k dispozici zhruba 400 míst k sezení. "Upozorňujeme návštěvníky festivalu, že hrajeme za každého počasí. Představení se nikdy neruší předem, a to ani v případě negativní předpovědi počasí. O zrušení produkce se rozhoduje až v době plánovaného začátku představení. Během představení není dovoleno používat deštníky, protože omezují viditelnost ostatním divákům. Z tohoto důvodu doporučujeme vzít si s sebou nepromokavou bundu nebo pláštěnku," sdělil mluvčí divadla David Kresta.