Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravská filharmonie nabídne během týdne orchestrální i komorní koncert. Vychutnáte si je v pohodlí domova

Zprávy z regionu

3.11.2020

Autor: red

Moravská filharmonie Olomouc přinese svým posluchačům dva listopadové koncerty z koncertního sálu přímo do jejich domovů. Ve čtvrtek 5. listipadu je na programu orchestrální koncert s předním českým houslistou Janem Mráčkem, v pondělí 9. listopadu pak komorní koncert s mezzosopranistkou Evou Garajovou a klavíristou Miroslavem Sekerou. Oba koncerty budou k vidění na webu a Facebooku Moravské filharmonie.

Vzhledem k protiepidemickým opatřením byla Moravská filharmonie nucena zrušit své listopadové koncerty. "Postupně sdělovaná vládní opatření momentálně bohužel neumožňují plánovat provoz filharmonie ve standardním režimu a realizovat plánované koncerty se sólisty, zejména pak s těmi zahraničními, je téměř nemožné. Některé koncerty jsme tak museli, ač neradi, zrušit, pro další hledáme náhradní termíny," vysvětluje ředitel Moravské filharmonie Olomouc, Jonáš Harman. Na dva z původně plánovaných koncertů se v online podobě posluchači mohou těšit už v následujících dnech. "Nejedná se o náhradu zrušených koncertů, ale spíše o naši snahu prostřednictvím hudebního zážitku doručit pozitivní naladění a harmonii až k prahu našich milých posluchačů. Obzvlášť v této mimořádné a nelehké situaci to chápeme a cítíme jako naše poslání," dodává Jonáš Harman.

Dirigent MFO Jakub Klecker a přední český houslista a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček.

Foto: MFO + Radovan Šubín

Zřídka uváděná, raná díla velikánů a komorní zážitek – živě u vás doma

Ve čtvrtek 5. listopadu odehraje orchestr živě koncert s názvem Smyčce v hlavní roli, který nabídne raná díla F. Schuberta, L. Janáčka a F. Mendelssohna-Bartholdyho. Program původně avizovaného koncertu se sice mění, hlavní protagonisté ale zůstávají stejní – Moravskou filharmonii povede její šéfdirigent Jakub Klecker a sólových partů se ujme přední český houslista a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček. "Těší nás, že Jan Mráček i přes veškeré současné komplikace způsobené pandemií svoji účast potvrdil a společně s námi vybral posluchačsky atraktivní program," uvádí Jonáš Harman. Pro živý stream byly zařazeny skladby Franze Schuberta, Leoše Janáčka a Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Zřídka uváděná díla tematicky spojuje jejich mladistvá energie. Zkomponovali je totiž ve velmi raném věku – Franz Schubert v devatenácti, Leoš Janáček ve třiadvaceti, Felix Mendelssohn-Bartholdy pak dokonce ve svých třinácti letech. "Jedná se o Koncert pro housle a smyčcový orchestr d moll z roku 1822 – tedy o dílo, které je o celých dvaadvacet let starší než Mendelssohnův druhý, mnohem známější koncert e moll," upřesňuje šéfdirigent Jakub Klecker.

Klavírista Miroslav Sekera a mezzosopranistka Eva Garajová

Foto: MFO

V pondělí 9. listopadu pak zamíří do českých domácností koncert nazvaný Lidová poezie v písních z komorního koncertního cyklu "K". Předtočený koncert bude streamovaný od devatenácti hodin rovněž na webu a facebookové stránce Moravské filharmonie. Vystoupí na něm mezzosopranistka Eva Garajová, která se řadí mezi nejvýznamnější interprety písňové literatury své generace v Česku i na Slovensku, a vynikající klavírista Miroslav Sekera, který jako sólový i komorní hráč navštívil mnohá evropská i světová prestižní pódia. Nahrávku Moravská filharmonie zveřejní také na svém YouTube kanálu.

Podrobný program streamů:

5. listopadu 2020 od 19 hod.: koncert Smyčce v hlavní roli
Franz Schubert: Rondo A dur pro housle a smyčce
Leoš Janáček: Suita pro smyčce
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Koncert pro housle a smyčcový orchestr d moll

Účinkují:
Jan Mráček – housle
Jakub Klecker – dirigent
Smyčcový orchestr Moravské filharmonie Olomouc

9. listopadu 2020 od 19 hod.: komorní koncert Lidová poezie v písních
Antonín Dvořák: V národním tónu, op. 73
Leoš Janáček: Sonáta 1. X. 1905 „Z ulice“
Leoš Janáček: Moravská lidová poesie v písních (výběr)
Vítězslav Novák: Slovenské spevy (výběr)

Účinkují:
Eva Garajová – mezzosoprán
Miroslav Sekera – klavír