Reklama

Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf, venku je 6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Moravská filharmonie Olomouc zve dospělé i děti na koncerty s adventní atmosférou

Kultura

28.11.2019

roc

Moravská filharmonie Olomouc (MFO) připravila na prosinec koncerty, které potěší dospělé i děti. Prostor dostanou mladí talenti, dirigovat bude Santa Claus a dojde i na pohádkové motivy z díla Dvořáka, Martinů či Suka.

Ve čtvrtek 12. prosince je na programu druhý koncert řady Patriot, v níž MFO dává prostor mladým hudebním talentům z Olomouce a okolí. Na tomto koncertě tak zahraje flétnistka Andrea Menšíková ze ZUŠ Plumlov a zazpívá Adriana Sedláčková z Konzervatoře Evangelické akademie. Na koncertě se představí také pěvecký sbor Campanella. „Dirigentské taktovky se ujme nový šéfdirigent olomouckých filharmoniků Jakub Klecker. Zazní skladby od W. A. Mozarta, J. S. Bacha či A. Vivaldiho. Adventní atmosféru dodá večeru výběr z baletu Louskáček,“ říká ředitel MFO Jonáš Harman.

Dirigentem pohádkového předvánočního večera nemůže být nikdo povolanější než Petr Popelka.

Foto: Matthias Creutziger

Na třetí adventní neděli zve filharmonie do Reduty rodiče s dětmi. Při tradičním nedělním matiné 15. prosince čeká na nejmenší pohádka Andělské pírko. Když se Santa Claus dozví, že má pro olomoucké děti dirigovat předvánoční koncert, je z toho celý nesvůj. Nebeský otec mu tedy ke zdárnému splnění úkolu dává nejen dobré rady, ale posílá i strážného anděla. Nakonec vše dobře dopadne a se Santa Clausem si užijí spousty legrace nejen andělé v nebi, ale především děti v sále olomoucké filharmonie. V pohádce zazní vánoční písně a lidové koledy v aranžmá Miloše Machka.

Pohádkový bude i Vánoční koncert 19. prosince s podtitulem Česká pohádka. Zazní na něm skladby z Dvořákovy opery Čert a Káča, z baletu Špalíček Bohuslava Martinů a suita Pohádka, kterou napsal Josef Suk na motivy scénické hudby k Radúzovi a Mahuleně. Dirigentem pohádkového předvánočního večera nemůže být nikdo povolanější než Petr Popelka.

Vedení MFO zároveň s pozvánkou na prosincové koncerty upozorňuje na změnu času Novoročního koncertu. Ten se v Redutě uskuteční v sobotu 11. ledna mimořádně již od 18.00 hodin namísto původně avizovaných 19.00 hodin. „Důvodem pro tuto změnu je plánované konání XXI. Městského bálu a snaha, aby se obě akce časově nekřížily. Zájemci, kteří zvažují účast na obou akcích, tedy jak na Novoročním koncertě, tak na Městském bále, mohou využít nabídku cenově zvýhodněného balíčku vstupenek na obě akce, který bude v nejbližších dnech možné zakoupit v Informačním centru radnice,“ vysvětluje Harman.