Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Michal Štípa končí jako šéf baletu. Od ledna ho nahradí Jan Fousek

Kultura

19.10.2021

Autor: Jan Procházka

Po dlouhodobých neshodách končí v čele olomouckého baletu Michal Štípa. V čele souboru působil tři sezóny, tu aktuální měl ještě dovést do konce, dnes se ale dohodl s vedením divadla na odchodu posledního prosince. Štafetu převezme dlouholetý sólista baletu brněnského Národního divadla, držitel dvou Thálií a pedagog Jan Fousek.

Jan Fousek pochází z Brna, kde studoval Taneční konzervatoř, po jejím absolvování nastoupil v roce 2002 do sboru baletu Národního divadla Brno. O dva roky později byl jmenován sólistou a v Národním divadle působil až do roku 2017. Na kontě má hlavní role v klasických i moderních baletech, namátkou Louskáček, Labutí jezero, Romeo a Julie, Spartakus či Úplné zatmění. Za své výkony v inscenacích Svěcení jara a Nebezpečné známosti získal Cenu Thálie. V letech 2003-2008 studoval na brněnské JAMU obor Taneční pedagogika. Od roku 2011 je pedagogem Taneční konzervatoře v Brně a coby hostující pedagog působil v Kostarice, Jižní Koreji či Brazílii. 

Nový šéf baletu nastoupí v lednu

“S panem Štípou jsme bohužel dlouhodobě naznali, že nejsme v souladu a že bude oboustranně nejlepší spolupráci ukončit. To ovšem nic nemění na tom, že si jeho práce, kterou pro Moravské divadlo odvedl, vážím, ” uvedl dnes na mimořádné tiskové konferenci ředitel Moravského divadla David Gerneš. Původně měl Michal Štípa dovést do konce aktuální sezonu. “Dnes za mnou přišel s přáním, zda by nemohl skončit už k poslednímu prosinci, čemuž jsem vyhověl,” oznámil Gerneš. Již vybranému nástupci, který vzešel z uzavřeného konkurzu, to mírně zkřížilo plány. “Původně jsem samozřejmě počítal s nástupem až na další sezonu, takže musím samozřejmě ledacos přehodnotit. Nicméně tuto nabídku chápu jako velkou výzvu,” zmínil dnes Jan Fousek. Nabídku podle svých slov přijal i proto, že olomoucký soubor dobře zná. “Pracovali jsme společně na představení Gisele a cítím tu respekt ke své práci. Co se týče dramaturgické linie, chtěl bych pokračova v tom, co jž bylo nastoleno. Tedy ideálně střídat klasiku se současností. Ideálně v poměru padesát na padesát. A velkým úkolem samozřejmě bude stabilizovat soubor,” prozradil Fousek.

Michal Štípa působil v čele baletu tři sezony.

Foto: Jan Procházka

Štípa: Situace je neudržitelná, odstupuji

Odcházející šéf baletu Štípa se tiskové konference nezúčastnil, dal však k dispozici své prohlášení: “Po téměř třech sezónách jsem se rozhodl ukončit své působení v Moravském divadle na pozici uměleckého šéfa baletu z pracovních důvodů a mezilidských vztahů na pracovišti. Byl jsem rozhodnutý sezonu dokončit a podpořit své tanečníky. Bohužel situace je neudržitelná v rámci chodu divadla, proto jsem se rozhodl odstoupit z postu uměleckého šéfa baletu již k 31. 12. 2021. Děkuji především tanečníkům a několika málo dalším zaměstnancům divadla, že mě v mé práci podporovali. Díky nim si odnáším i hezké vzpomínky,” napsal Štípa.

Změna i v čele opery a operety?

Změna ve vedení baletu možná není jedinou, která divadlo v nejbližší době čeká. Na začátku září bylo vypsáno i otevřené výběrové řízení na uměleckého šéfa souboru opery a operety. Ten už od roku 2010 vede Miloslav Oswald. “Není to rozhodně tak, že bychom chtěli s panem Oswaldem ukončit spolupráci. Ale domnívám se, že je zdravé, když si po tak dlouhé době šéf obhájí svou pozici, proto jsme vypsali otevřený konkurz. Jemu i souboru to dá nový impulz. Do budoucna by to měl být standard, který by se měl týkat i pozice ředitele,” vysvětlil David Gerneš.