Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Mezinárodní varhanní festival poprvé v historii nabídne koncerty nejen v chrámu sv. Mořice, ale také v katedrále sv. Václava

Zprávy z regionu

28.8.2019

Autor: Zuzana Doleželová

51. ročník Mezinárodního varhanního festivalu, který se v Olomouci koná od 5. do 19. září, nabídne to nejlepší ze světové varhanní scény. Těšit se můžete na pět skvělých koncertů a oblíbenou varhanní prohlídku. Poprvé v historii festivalu si návštěvníci budou moci vychutnat koncerty nejen v chrámu sv. Mořice, ale také v katedrále sv. Václava. Letos v Olomouci zahrají Richard Brasier z Velké Británie, Maurice Clerc z Francie, Polák Michał Markuszewski, Ital Giampaolo Di Rosa a českou varhanickou školu bude reprezentovat Pavel Svoboda. Více ve videu.

V hlavní roli varhany...

Varhany v chrámu sv. Mořice jsou jednou z nejpozoruhodnějších kulturních památek v Olomouci a v celém regionu. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera (odtud pojmenování Englerovy varhany), který jej na objednávku mořického probošta Francesca Gianniniho vytvořil v letech 1740 až 1745. V původní podobě se varhany dochovaly až do poloviny 20. století, kdy proběhla velká rekonstrukce. Počet píšťal byl rozšířen z počtu 2361 na 8054. Rekonstrukci provedla firma Rieger-Kloss z Krnova pod vedením Antonína Schindlera. S 95 rejstříky jsou varhany jedněmi z největších v celé Evropě. U příležitosti dokončení rekonstrukce byl v roce 1969 založen Mezinárodní varhanní festival. Od roku 2011 je dramaturgem festivalu vynikající varhaník, skladatel, improvizátor a pedagog Karel Martínek.

Letos vůbec poprvé v historii zazní na festivalu i varhany v katedrále sv. Václava. Tento romantický hudební nástroj byl postaven firmou Rieger z Krnova v roce 1886. Varhany mají 3120 píšťal a jsou plně dochovány v původním stavu, což z nich činí unikátní nástroj.

"Romantické varhany znějí temně, hutně, podobně jako symfonický orchestr, ale nemají tolik sólových hlasů, těch výrazných, těch barevných, kterými naopak disponují barokní varhany. Hudba, která se na ně hraje, by se tedy měla vybírat podle toho - romantická hudba nebude nikdy znít úžasně na barokním nástroji a naopak," říká s úsměvem Karel Martínek.

PROGRAM FESTIVALU:

5. 9. 19:00 Varhanní ohňostroj: Richard Brasier (Velká Británie) / chrám sv. Mořice
9. 9. 19:00 Hudba francouzských romantiků: Maurice Clerc (Francie) / katedrála sv. Václava
12. 9. 19:30 Polské varhanní dialogy: Michał Markuszewski (Polsko) / katedrála sv. Václava
16. 9. 17:30 Varhanní prohlídka / chrám sv. Mořice
16. 9. 19:00 Dialog smyčců a varhan: Pavel Svoboda, Barocco sempre giovane / chrám sv. Mořice
19. 9. 19:00 Magické jméno Bach: Giampaolo Di Rosa (Itálie) / chrám sv. Mořice

Vstupenky na koncerty stojí 150 korun a koupíte je zde nebo v Informačním centru města Olomouce.