Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 8.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Šťavnatá žebra, trhané vepřové i lahodný bůček. Na pravé americké Low & Slow barbecue láká Maso v housce

Tipy a názory

1.6.2020

Lenka Šimková

Při cestě kolem dětského hřiště u Šantovky můžete už nějakou dobu cítit omamnou vůni grilovaného masa. Počátkem května na místě bývalého majáku vyrostl na první pohled nenápadný stánek Maso v housce, který ukrývá doslova gastronomické poklady. Na techniku Low & Slow grilování totiž v Olomouci jen tak nenarazíte a když jednou ochutnáte, tak určitě nepůjde o vaši poslední návštěvu...

S trochou nadsázky se dá říct, že nebýt koronavirové pandemie, tak bychom se pravého amerického Low & Slow barbecue a grilování v Olomouci jen tak nedočkali. Prostory dřevěného stánku u dětského hřiště byly sice prázdné, ovšem až nucené uzavření restaurací podnítilo kuchaře z Lobster Family Restaurant ke vzniku zcela nového projektu. "Něco takového jsme ze začátku vůbec neplánovali. Padlo několik návrhů, jak v době, kdy mohla být otevřená pouze výdejní okénka, můžeme využít tenhle stánek. Přemýšleli jsme, co by bylo nejlepší a zkrátka otevřít si tady jen stánek se zmrzlinou nás vůbec neoslovovalo. Jeden večer jsme si sedli k vínu a mě napadlo udělat něco, co nikde v Olomouci není. Klasické americké barbecue," směje se vedoucí Masa v housce František Pospíšil s tím, že nad skleničkou vína někdy vzniknou ty nejlepší nápady. A má pravdu protože od nápadu až k samotné realizaci a otevření jim to trvalo necelé dva týdny.

"Maso nejprve zprudka opečeme, pak ho postupně posouváme dál a dál a nakonec už ho jen zlehka zakuřujeme," vysvětluje princip Low & Slow grilování vedoucí Masa v housce František Pospíšil. V nabídce nechybí ani domácí párky a klobásy.

Foto: Jan Procházka

"Každý dnes dělá hamburgery, ale to je pořád to stejný. Chvilku zatáhnete maso, doplníte houskou, zeleninou, omáčkou a je to. My jsme chtěli něco jiného. Pravé americké barbecue a grilování technikou Low & Slow, kdy se maso dělá při nízké teplotě v řádu několika hodin," uvádí František Pospíšil a začíná vysvětlovat, jak tedy u nich vznikají šťavnatá a rozpadající se žebra i další speciality: "Všechno začíná důkladným očištěním a nakořeněním nejrůznějších mas. Ty pak necháme nějakou dobu uležet, aby důkladně natáhla koření a pak už je dáváme do téhle mašinky (pozn. Pitsmoker). V každé komoře je rozdíl asi dvaceti, třiceti stupňů a v průběhu dne maso posouváme. Začínáme zprudka, aby se hezky zatáhlo, ztmavlo, pak ho dáme dozadu, kde už se jen tak zakuřuje. A jsem moc rád, že v průběhu pár dnů testování, ještě před samotným otevřením, se nám podařilo vychytat tuto techniku k dokonalosti, kdy i po deseti hodinách na grilu zůstává maso krásně šťavnaté."

Je libo šťavnaté maso v domácí housce?

Foto: Jan Procházka

Stánek Maso v housce má otevřeno každý den od 11 do 20 hodin a v nabídce najdete několik stálých produktů. Trhané vepřové, bůček, hovězí a vepřová žebra, ale také domácí párek či masová klobása. Vybrat si pak můžete, zda dáte přednost masu do housky či do misky. V případě, že se rozhodnete pro misku, můžete jako přílohu zvolit domácí hranolky. Nebo je vyzkoušejte samostatně, zastrouhané cheddarem tak, jak je servírují i v Americe. "Tohle je taková naše stálá nabídka, co u nás lidé najdou vždycky. Do toho se snažíme dělat různé speciality, měli jsme vepřové plecko i koleno a také jsme do nabídky zařadili krůtu, což bylo určitě větší lákadlo pro dámy, než je třeba ten bůček," směje se František Pospíšil. Kromě masa si zde pak můžete dát i něco sladkého na zub. V nabídce je zmrzlina a nechybí ani typický americký Apple Pie, tedy jablečný koláč, ke kterému si můžete dát i kávu.

Plný gril masa a některé z výsledných produktů. Typický hot-dog s pořádnou porcí křupavé cibulky i vepřová BBQ žebra.

Foto: Facebook Maso v housce

Pokud jste při čtení dostali chuť něco z nabídky vyzkoušet, nedivíme se vám. A jestli je pro vás Šantovka z ruky, tak vás snad potěší informace, že v brzké době by měl být spuštěn i rozvoz jídla. "Ladíme poslední detaily a doufám, že co nejdříve už se nám podaří spustit rozvoz přes Dáme jídlo, takže potěšíme i ty, co to k nám mají dál nebo preferují jídlo v pohodlí domova," uzavírá František Pospíšil.