Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Masarykova třída byla uzavřena. Anonym nahlásil bombu v budově soudu

Zprávy z regionu

21.2.2019 aktualizováno 21.2.2019 11:40

Autor: red

Policie evakuovala desítky lidí z budovy Vrchního soudu v Olomouci. Anonym kolem půl deváté ráno nahlásil, že je v ní bomba. Soud měl dnes rozhodnout v případu šesti obžalovaných z metanolové kauzy. Podle mluvčího soudu Stanislava Cika jednání dnes zřejmě nebude. Tramvaje i autobusy v centru byly odkloněny, okolí budovy soudu bylo zcela uzavřeno. Byly také evakuovány děti ze sousední mateřské školy.

Ilustrační foto

Foto: Archiv redakce

Evakuace byla zahájena krátce před 09:00. "Přijali jsem anonymní oznámení o údajném uložení bomby v budově Vrchního soudu v Olomouci," sdělila policejní mluvčí Irena Urbánková. Budovu dopoledne zkontroluje pyrotechnik. Mluvčí soudu Cik předpokládá, že se zaměstnanci budou moci vrátit do budovy kolem poledne, až ji policie prohledá.

Část Masarykovy třídy vedoucí kolem budovy vrchního soudu byla kompletně uzavřena. Od 10:30 bylaa ulice uzavřena i pro dopravu, včetně tramvají. Policie prohledávala i okolí soudu.

"Na místě zasahuje několik desítek policistů Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje, útvarů územního odboru Olomouc a ostatních složek integrovaného záchranného systému. Okolí budovy je uzavřeno a byla provedena jeho prohlídka. Proběhla také evakuace osob z budovy soudu a v současné době probíhá prohlídky budovy za účasti policejního psovoda se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání nástražných výbušných systémů. O uvedené situaci byli také informováni provozovatelé prodejen, nacházejících se na protější straně budovy vrchního soudu. Od půl jedenácté je uzavřena komunikace před budovou soudu a zcela zastaven provoz pro městskou hromadnou dopravu, osobní i nákladní vozidla a také pro pěší. Současně byla evakuována také mateřská škola, sousedící s budovou soudu. Jednalo se o 15 dětí a 3 dospělé osoby," uvedla Urbánková.

Momentálně vypadá situace v dopravě takto:

ODKLON linek 2,3,4 a 6 - neprůjezdné centrum. Všechny tyto linky v OBOU směrech pojedou přes Tržnici. Náhradní autobusová doprava - bude jezdit po trase Nám. Hrdinů - Žižkovo nám. - tř. Kosmonautů - Hl. nádraží a zpět. Bude vynechána zastávka U Bystřičky. 

Odkloněny jsou také autobusové linky 13, 14 a 20 - v OBOU směrech!
Linka 13 - Z Vejdovského > tř. Kosmonautů - vynechá zastávku 17. listopadu a zastávka Envelopa bude obsloužena na náhradní zastávce na tř. Kosmonautů
Linka 14 - Pojede z Žižkova náměstí na tř. Kosmonautů (pouze objízdná trasa)
Linka 20 - z Tržnice > přes tř. Kosmonatů - vynechá zastávka 17. listopadu a zastávka Envelopa bude obsloužena na náhradní zastávce na tř. Kosmonautů

Na linkách bude docházet ke zpoždění.

"Opatření bylo kolem 11:30 ukončeno, provoz na uvedené komunikaci byl zcela obnoven. Provedenou prohlídkou nebyl žádný nástražný výbušný systém nalezen. Policisté na případu nadále pracují a veškeré okolnosti a souvislosti zjišťují," uvedla Urbánková.