Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Low carb, vegan i poctivá česká klasika. V Bistru DaG si vybere opravdu každý

Tipy a názory

12.7.2021

Lenka Šimková

Sto lidí, sto chutí. Vždyť to znáte. Najít restauraci, kde si na své přijde opravdu každý, je někdy pěkný oříšek. A právě ten se rozhodli rozlousknout manželé Navrátilovi, kteří od konce dubna provozují v Olomouci Bistro DaG. Základem je zde poctivá, zdravá a kvalitní kuchyně, kde si z nabídky vyberou vegani, příznivci low carb stravy, ale nechybí zde ani česká klasika, takže v nabídce najdete i smažený řízek či květák, nebo vepřovou panenku v masovém kabátku s bramborovou kaší. Zkrátka poctivá kuchyně, pestrý výběr a lahodná chuť. Pokud ještě nevíte, kam dnes na oběd, tak bychom pro vás jeden tip měli…

Od konce dubna funguje v Olomouci nové Bistro DaG. A nenechte se zmást názvem – rozhodně se nejedná o žádný fast food. Najdete zde poctivou kuchyni ze zdravých surovin a vybere si zde opravdu každý. Ať už vyznáváte veganský styl života, trpíte bezlepkovou dietou, intolerancí na laktózu, jste na low carb dietě nebo preferujete poctivou českou klasiku. Základem jsou kvalitní suroviny a nabídka pokrmů, se kterou se ztotožňují i majitelé.

Bistro DaG

Adresa: tř. 1. máje, Olomouc
Provozní doba: Po-Pá: 8:30 - 19:30, So: 9:00 - 19:30, Ne: zavřeno
Email: bistrodag@gmail.com 
Telefon: 604 247 247 
* Webové stránky
* Facebook
* Instagram

"Vize takového bistra byl s manželem náš sen. Já se dlouhodobě snažím stravovat v low carb formě, takže vím přesně, jak má vypadat skladba takových jídel. Ono s nadsázkou se dá říct, že low carbově se člověk může najíst v každé restauraci, když si dá steak a k tomu nějakou zeleninu," ale to není ono, uvádí majitelka bistra Jana Navrátilová. Pro ty, kdo se s pojmem "low carb" zatím nesetkali, by se slušelo vysvětlení: Principem low carb (nízkosacharidové) stravy je snižování konzumovaných sacharidů, které způsobují kolísání hladiny cukru v krvi, výkyvy nálad, vlčí hlad a chutě na sladké. Naopak je navýšen příjem tuků z ořechů, z mléčných výrobků, avokáda, tučnějších druhů mas, semínek, vajec atd. "Jak jsem říkala, dát si steak a k němu zeleninu není nic složitého, ale nahradit plnohodnotné přílohy je přeci jen oříšek. My si děláme vlastní knedlíky třeba z mandlového těsta, zároveň zde máme skvělou slečnu, která se nám specializuje na veganskou kuchyni, takže zvládáme uspokojit jak vegany, tak příznivce low carb stravy a myslíme i na klasiky, kteří si rádi dopřejí klasické jídlo bez náhražek," vysvětluje Navrátilová.

Je libo krůtí prsní steak souis-vide a gratinované kedlubny nebo dáte přednost pečenému smetanovému zelí s trhaným kuřecím?

Foto: Jan Procházka

Nabídka je opravdu pestrá. Jídla jsou přesně označena, která splňují standardy low carb či vegan, plus každý den se zde obměňuje jedna poctivá klasika. Ale také z ostatní nabídky si s přehledem vyberou i vyznavači tradiční kuchyně. Ostatně to můžeme jenom potvrdit. Ochutnali jsme z nabídky dvě "low carb" jídla, která nás překvapivě plně zasytila a navíc i uspokojila naše chuťové pohárky. "Lidé někdy pod pojmem low carb vidí jen nějaký smysl hubnoucí diety, ale opak je pravdou. Prvotním významem je oprostit tělo od průmyslově zpracovaných potravin, to hubnutí je až druhotný význam," vysvětluje Jana Navrátilová a doplňuje: "Každý týden obměňujeme nabídku. Lidé u nás tedy nenaleznou klasické polední menu, které se každý den mění, ale máme vždy stálou týdenní nabídku. Ovšem s tím, že každý den měníme nabídku tzv. poctivé klasiky," směje se Navrátilová.

Velká jídla si zde užijete každý den až do 15 hodin, kdy kuchyně zavírá svůj provoz. Od té doby můžete vybírat z nabídky jídel ve vitríně. Ostatně vitrína je k dispozici celý den a pokud spěcháte, tak si zde můžete v rychlosti vzít něco dobrého na zub, a to jak něco sladkého ke kávičce, tak nějakou slanou svačinku či celý oběd. "Ve vitríně máme sladké i slané věci. Lidé si můžou dát sladké v low carb nebo vegan variantě, což zajisté ocení i ti, kteří mají intoleranci na laktózu či lidé s bezlepkovou dietou. Co se týká slané vitríny, tak pečivo si děláme sami, máme vlastní bagely, chléb atd… a každý den se snažíme obměňovat nabídku. Takže když k nám někdo přijde v pondělí a dá si na svačinu sandwich s tuňákovou pomazánkou, tak v úterý si tady může vzít sandwich s avokádovou pomazánkou. Sladké si také pečeme vlastní a střídáme jej. Snažíme se zkrátka o pestrou nabídku a aby si tady to své našel každý," říká Navrátilová.

Vybírat můžete i z bohaté nabídky ve vitrínách...

Foto: Jan Procházka

Momentálně zde najdete poměrně slušnou nabídku týdenního menu, ze které si mlsní jedinci zajisté budou mít problém vybrat jen jedno jídlo. A to by se nabídka do budoucna ještě mohla rozšířit… "Týdenní nabídku máme vždy stejnou s tím, že každý den obměňujeme nějakou tu klasiku. Takhle bychom to chtěli zachovat i do budoucna, ale s tím rozdílem, že bychom navýšili nabídku týdenních jídel. Obecně očekávám, že až se na podzim rozjede školní rok, tak si k nám najde cestu řada studentek, které budou rády za restauraci s tímto stylem jídelníčku," doufá Navrátilová.

Samotné navyšování nabídky jídel závisí také na personální stránce… manželé Navrátilovi se netají tím, že by se jim do týmu hodil kvalitní kuchař se zájmem v kvalitních, zdravých potravinách a lehce alternativním způsobu vaření. "Obecně s personálem v oblasti gastra je poslední dobou problém. S covidem se všichni kuchaři a číšníci rozutekli do obchodních řetězců a vzhledem k tomu, že nikdo neví, jaká situace bude v gastru na podzim, tak se jim zatím moc nechce vracet. My jsme si vysnili tohle bistro a původně jsme chtěli provozovat jak zavedenou restauraci Goliáš, tak naše nové bistro. Ale v současných podmínkách se to nedá zvládnout a my jsme si museli vybrat. Protože je nám zdravý způsob života vlastní a také, že jsme po dlouhé době chtěli dělat i něco jiného, než klasickou hospodu s točeným pivem a jídlem na kvantitu, tak jsme se rozhodli pro Bistro DaG. Samozřejmě, pokud by se časem situace vrátila do normálu a my jsme zase měli dostatek kvalitního personálu, tak bychom rádi provozovali jak Bistro, tak Goliáše. Ale to ukáže až čas…," dodává Navrátilová.