Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Léto v datech: státní svátky, prázdniny, zajímavé události, festivaly i pranostiky

Tipy a názory

5.6.2022 aktualizováno 1.8.2022 10:19

Lenka Šimková

Léto je tradičně ve znamení sluníčka, koupání, relaxu a dovolených. Přesto se však v tomto období koná řada velmi zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. Pojďme si společně připomenout, co k létu v Olomouci neodmyslitelně patří. ;)

Pranostiky

Astronomické léto začíná letním slunovratem a končí podzimní rovnodenností. Letní slunovrat nás letos čeká před polednem 21. června, konkrétně v 11 hodin a 14 minut. K tomuto ročnímu období se váže také několik pranostik. Zde přinášíme ty nejznámější:

- Medardova kápě, čtyřicet dní kape.
- Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.
- Prší-li na Prokopa, rostou hodně houby.
- Je-li na svatého Vincence slunečno, bude hodně vína.
- Jak teplý svatý Jakub, tak studené vánoce.
- Svatá Anna – chladna z rána.
- Srpen z počátku-li hřeje, zima pak se dlouho sněhem skvěje.

Státní svátky a prázdniny

Školáci si během léta užívají hned dva měsíce prázdnin, státní svátky nás v tomto období čekají dva.

Letní prázdniny - 1. července - 31. srpna
Letní prázdniny jsou nejdelšími prázdninami a zároveň jsou předělem mezi jednotlivými školními roky. Školáci si letos vyzvednou vysvědčení ve čtvrtek 30. června a do lavic opět usednou ve čtvrtek 1. září 2022.

5. července - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
Státní svátek letos připadá na úterý. Slaví se jako připomenutí symbolického výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863. V tento den zůstávají obchody otevřené.

6. července - Den upálení mistra Jana Husa
Státní svátek letos připadá na středu. Připomíná upálení kazatele a reformátora Mistra Jana Husa, ke kterému došlo v roce 1415 na kostnickém koncilu. V tento den zůstávají obchody otevřené.

Hudební festivaly k létu neodmyslitelně patří...

Foto: Depositphotos.com

Zajímavé akce a události

Festivaly

Letní období je opět signálem pro všechny fanoušky skvělé zábavy i dobré hudby a také pro milovníky zlatavého moku, že je tady opět doba festivalová! I letos se koná spousta akcí, na které rozhodně stojí za to zajít. A my pro vás máme přehled všech zajímavých festivalů, které se v Olomouci a okolí konají, podívejte se →

Promenádní koncerty

Datum konání: 5. června - 11. září
O akci: Nedělní odpoledne ve Smetanových sadech patří přes léto promenádním koncertům. Ty začínají vždy v 16 hodin v altánku před restaurací Fontána a pestrý hudební program je naplánovaný až do poloviny září.

Moravské divadelní léto

Datum konání: 5. - 29. června
O akci: Moravské divadlo Olomouc a Divadlo na Šantovce se spojily a vytvořily společnou letní scénu na Floře. Cílem obou divadel je oživit kulturní a společenský život. Bohatý program se skládá z činoherních a hudebních představení, ale i zajímavých hostů a doprovodných akcí. Kromě umělců Moravského divadla uvidíme v červnu také herce z pražského Divadla na Zábradlí, Komorního divadla Kalich a k tomu hosty z Ostravy, Bratislavy či Krakova. Více zde →

Tramtarie open-air - akce již proběhla

Datum konání: 6. - 21. června
O akci: Divadlo Tramtarie i letos pokračuje v červnu s hraním pod širým nebem v amfiteátru Korunní pevnůstky. Festival nabídne 12 divadelních večerů, premiéru nové komedie Tři mušketýři, 4 pohádky s programem pro děti, vystoupení Michala Nesvadby a koncert speciálního hosta festivalu Tomáše Kluse. Nebude chybět ani oblíbená Relax zóna se samostatným našlapaným programem a řadou minikoncertů mladých olomouckých interpretů. Více zde →

Noc kostelů - akce již proběhla

Datum konání: 10. června
O akci: Také v letošním roce proběhne celorepubliková Noc kostelů. Akce připadá na 10. června a jejím cílem je otevřít kostel netradičním způsobem pro všechny, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli. V samotné Olomouci k prohlídkám láká šestadvacet objektů. Podívejte se, kde a na jaký program se můžete těšit →

Dizajntrh - akce již proběhla

Datum konání: 11. a 12. června
O akci: Do Olomouce se opět vrací Dizajntrh - událost plná tvorby umělců, prodejců a značek z celého Česka. Tentokrát se na něj můžete těšit hned ve dvou dnech na Korunní Pevnůstce. Samotný Dizajntrh doplní bohatý doprovodný program v podobě divadelního představení pro nejmenší, workshopů pro děti i dospělé a přednášek zaměřených na aktuální témata udržitelnosti a podnikání v náročné době. Více zde →

Půlmaraton se po dvou letech opět vrací ke svému tradičnímu termínu v polovině června

Foto: Jan Procházka

Mattoni 1/2Maraton Olomouc - akce již proběhla

Datum konání: 18. června
O akci: Jeden z nejpopulárnějších městských vytrvalostních běhů se opět vrací do Olomouce. Půlmaraton letos opět proběhne v jeho typickém termínu v půlce června a ještě stále se na něj můžete registrovat. Pro zájemce, kteří si na půlmaratonskou vzdálenost netroufnou, je k dispozici kategorie štafet a pro všechny zájemce RunCzech nabízí možnost zaběhnout si (nebo ujít) 3 km rodinný běh v centru města.

Vyznání růžím - akce již proběhla

Datum konání: 24. - 26. června
O akci: Návštěvníky čeká rozkvetlá podívaná v unikátní růžové zahradě s tisíci keři růží a bohatým doprovodným programem. Olomoucké rozárium navíc v letošním roce slaví 50. výročí svého založení a Výstaviště Flora Olomouc, které má rozárium spolu se sousední botanickou zahradou ve správě, chystá velké oslavy právě v rámci akce Vyznání růžím.

Olomouc (o)žije - akce již proběhla

Datum konání: 25. června 
O akci: Festival Olomouc (o)žije se zrodil v loňském roce, kdy po jarní vlně koronaviru zaplnily ulice města hudebníci a davy lidí si užívaly hudbu v ulicích města. Organizátoři proto přislíbili, že se v letošním roce můžeme těšit na 2. ročník největšího hudebního festivalu v ulicích, co kdy Olomouc zažila. A program se chystá opravdu pestrý →

Olympiáda dětí a mládeže - akce již proběhla

Datum konání: 26. - 30. června
O akci: Olomoucký kraj v posledních červnových dnech přivítá na čtyři tisíce sportovců. Olympiádou dětí a mládeže bude žít najednou hned šest měst: Prostějov, Velká Bystřice, Přerov, Kojetín, Uničov a Olomouc. V Pevnosti poznání pak vyroste Olympijský dům, který bude volně přístupný a nabídne také vzdělávací zónu věnovanou olympismu a olympijským hodnotám. Úvodní ceremoniál Her X. letní Olympiády dětí a mládeže proběhne 26. června na Andrově stadionu.

Večerní pohoda u Trojice

Datum konání: 1. července - 31. srpna
O akci: Během letních večerů si přímo na Horním náměstí můžete každý pátek a sobotu zpříjemnit náladu multižánrovým programem. Festival Večerní pohoda u Trojice se těší velké oblibě a na místě najdete plážová lehátka i možnost občerstvení.

S Letní Florou pro letošní rok nepočítejte. Výstaviště Flora Olomouc se rozhodlo ji pro tento rok vynechat. 

Foto: Jan Procházka

Cirkuzkus - akce již proběhla

Datum konání: 9. - 17. července
O akci: Divadlo na cucky chystá v červenci druhý ročník přehlídky Cirkuzkus, která se uskuteční v areálu olomouckého Letního kina a na Dolním náměstí. Těšit se můžete na tanec, koncerty, workshopy - celkem jednadvacet akcí v devíti dnech, v Olomouci vystoupí kromě tuzemských umělců také zahraniční hosté. Více zde →

Letní festival vína v parku - akce již proběhla

Datum konání: 22. a 23. července
O akci: Olomoucká vinná společnost pořádá v krásném prostředí Bezručových sadů přehlídku Moravských a zahraničních vinařství. Kromě degustací vás na akci budou čekat regionální výrobci a bohatý program pro všechny generace.

Festival COLORES Olomouc - akce již proběhla

Datum konání: 28. - 31. července
O akci: Koncem července se Olomouc již tradičně zahalí do španělských rytmů, chutí a vůní. Přivítá totiž další ročník mezinárodního festivalu Colores Olomouc. V rámci programu se návštěvníci mohou těšit na koncerty, skvělou gastronomii a chybět nebude ani famózní galavečer. 

Olomoucké shakespearovské léto

Datum konání: 2. - 18. srpna
O akci: Divadlo Tramtarie v letošním roce chystá již 7. ročník open-air divadelního festivalu Olomoucké "nejen" shakespearovské léto, který má své tradiční místo na parkánu Konviktu. Na jaké divadelní inscenace se můžeme těšit pořadatelé ještě neprozradili, jisté však už nyní je, že v rámci festivalu vystoupí z hostů Aneta Langerová či Jaroslav Svěcený s komorním orchestrem Virtuosi Pragenses.

Mezinárodní festival vojenských hudeb

Datum konání: 26. - 27. srpna
O akci: Závěrem letních prázdnin bude Olomouc opět hostit Mezinárodní festival vojenských hudeb. Na podrobnější program k akci si ještě musíme počkat.

Akce neustále přibývají a my je postupně zařazujeme do našeho Kalendáře akcí.