Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 5.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Letní Dizajntrh se blíží! Čeká vás více než stovka prodejců a bohatý doprovodný program pro malé i velké

Tipy a názory

26.5.2022 aktualizováno 9.6.2022 14:45

Autor: Lenka Šimková

Po vynucené covidové pauze se do Olomouce opět vrací Dizajntrh - událost plná tvorby umělců, prodejců a značek z celého Česka. Tentokrát se na něj můžete těšit hned ve dvou dnech na Korunní Pevnůstce, konkrétně o víkendu 11. a 12. června. Samotný Dizajntrh doplní bohatý doprovodný program v podobě divadelního představení pro nejmenší, workshopů pro děti i dospělé a přednášek zaměřených na aktuální témata udržitelnosti a podnikání v náročné době.

Dizajntrh se vždy těší velkému zájmu z řad veřejnosti. Vpravo jeho hlavní organizátorka Anna Jánská.

Foto: archiv pořadatele

"Loni jsme se velmi bolestně rozhodovali, zda listopadový Dizajntrh zrušit, či ne. Situace kolem covidu se opět velmi komplikovala a my si udělali dotazník mezi prodejci i návštěvníky, zda za daných okolností trh chtějí, či nikoliv. Na základě odpovědí jsme se rozhodli tak, že loňský ročník formálně nezrušíme, ale přesuneme na jaro/léto, protože pro nás všechny už by to byla srdcervoucí pauza. A léto si prostě žádá open air, tak jsme se de facto vrátili do naší kolébky, kde jsme v roce 2016 začínali," říká k návratu Dizajntrhu na Korunní pevnůstku hlavní organizátorka Anna Jánská, která se rozhodla v letošním roce uspořádat kulturní událost rovnou dvakrát. Takže pokud by někomu nevyhovoval letní termín, může si už nyní poznačit do diářů datum 19. a 20. listopadu, kdy se Dizajntrh uskuteční již tradičně na Konviktu.

V letním termínu se návštěvníci mohou těšit na více než stovku prodejců zaměřujících se na módu a módní doplňky, dekorace, skleněné a keramické výrobky, papírenské produkty, šperky, dětské oblečení a hračky nebo delikatesy. "Velký podíl prodejců tvoří tvůrci oblečení, což je pro letní trhy typické, protože kdy jindy ty originální kousky tak vystavit na odiv, než v létě. Těšit se ale můžete na zástupce všech kategorií: módy, šperků, doplňků, hraček, bytových doplňků včetně všemožného nádobí a dekorací a nebude chybět ani kosmetika a delikatesy. Objeví se naše stálice, ale také naprostí nováčci, mezi kterými bych vypíchla například dekorace od Eufemia nebo B.o.t.a.n.i.c.u.m, dokonalé plyšové hračky od Be Kind, z oblečení třeba KUS. - Kluk u stroje, nebo olomoucké Contractor, což jsou obě značky, za kterými stojí muži. Mou osobní dlouhodobou láskou jsou ale parfémy od Ja Gaia," prozrazuje Anna Jánská.

O doprovodný program se tentokrát postarají nejen prodejci na Dizajntrhu, ale i Divadlo Tramtarie.

Foto: archiv pořadatele

Letní Dizajntrh bude na Korunní pevnůstce probíhat souběžně s open-air festivalem Divadla Tramtarie. "Nadšeně jsme se s Tramtarií spojili s cílem vytvořit opravdu pohodový víkend pro celou rodinu. Vedle toho, co každý umíme, to je prodejní trh a divadelní představení pro děti (během dne) i pro dospělé (večer), bude doprovodný program opravdu bohatý: máme připravenou gastro zónu plnou delikates včetně dobré kávy i zmrzliny nebo pohodlnou chill out zónu s lehátky i hrami. Výrobní dílny obstarají naši prodejci - můžete si u nás třeba vyrobit vlastní sandály, sešity, nebo plyšáky," zve na doprovodný program Anna Jánská a dodává: "Po každém divadelním představení bude následovat dílnička pro děti a speciální program připravili také v Pevnosti poznání. Nebude ale chybět ani vzdělávací program na poli udržitelného spotřebního chování: novinky na poli slow fashion přijedou představit Adéla Píchová z Centra cirkulární módy v Ostravě nebo propagátor udržitelné módy Mikuláš Hurta ze společnosti Nilmore®. S platformou Kreativní Olomouc a Inovačním centrem Olomouckého kraje chystáme panelovou diskusi pro podnikatele v oblasti kreativních průmyslů."

Část doprovodného programu zatím zůstává překvapením. Už teď je ale jasné, že je na co se těšit a o letní atmosféru bude rozhodně postaráno. A rozhodně se nemusíte bát ani toho, že by vám návštěvu Dizajntrhu zhatilo špatné počasí. "Prodejci budou schovaní ve stanech - někteří ve vlastních, pro ostatní máme několik obřích stanů, kam se v případě nepřízně vejdou i návštěvníci. Nicméně počasí se prostě poručit nedá, pevně ale doufáme, že k nám bude milostivé," říká závěrem Anna Jánská.

Podrobný program Dizajntrhu, včetně všech zapojených prodejců, se dočtete na těchto webových stránkách →