Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Léto v datech: festivaly, zajímavé události, státní svátky, prázdniny i pranostiky

Léto v datech

5.6.2023

Lenka Šťastná

Léto je tradičně ve znamení sluníčka, koupání, relaxu a dovolených. Přesto se však v tomto období koná řada velmi zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. Pojďme si společně připomenout, co k létu v Olomouci neodmyslitelně patří. ;)

Pranostiky

Astronomické léto začíná letním slunovratem a končí podzimní rovnodenností. Letní slunovrat nás letos čeká pozdě odpoledne ve středu 21. června, konkrétně v 16 hodin a 58 minut. K tomuto ročnímu období se váže také několik pranostik. Zde přinášíme ty nejznámější:

- Medardova kápě, čtyřicet dní kape.
- Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný.
- Prší-li na Prokopa, rostou hodně houby.
- Je-li na svatého Vincence slunečno, bude hodně vína.
- Jak teplý svatý Jakub, tak studené vánoce.
- Svatá Anna – chladna z rána.
- Srpen z počátku-li hřeje, zima pak se dlouho sněhem skvěje.

Státní svátky a prázdniny

Školáci si během léta užívají hned dva měsíce prázdnin, státní svátky nás v tomto období čekají dva a nabídnou (téměř) prodloužený víkend.

Letní prázdniny - 1. července - 31. srpna
Letní prázdniny jsou nejdelšími prázdninami a zároveň jsou předělem mezi jednotlivými školními roky. Školáci si letos vyzvednou vysvědčení v pátek 30. června a do lavic opět usednou v pondělí 4. září 2023.

5. července - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
Státní svátek letos připadá na středu. Slaví se jako připomenutí symbolického výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu v roce 863. V tento den zůstávají obchody otevřené.

6. července - Den upálení mistra Jana Husa
Státní svátek letos připadá na čtvrtek. Připomíná upálení kazatele a reformátora Mistra Jana Husa, ke kterému došlo v roce 1415 na kostnickém koncilu. V tento den zůstávají obchody otevřené.

Hudební festivaly k létu neodmyslitelně patří...

Foto: Depositphotos.com

Zajímavé akce a události

Festivaly

Letní období je opět signálem pro všechny fanoušky skvělé zábavy i dobré hudby a také pro milovníky zlatavého moku, že je tady opět doba festivalová! I letos se koná spousta akcí, na které rozhodně stojí za to zajít. A my pro vás máme přehled všech zajímavých festivalů, které se v Olomouci a okolí konají, podívejte se →

Promenádní koncerty

Datum konání: 4. června - 10. září
O akci: Nedělní odpoledne ve Smetanových sadech patří přes léto promenádním koncertům. Ty začínají vždy v 16 hodin v altánku před restaurací Fontána a pestrý hudební program je naplánovaný až do poloviny září. Program na jednotlivé dny naleznete zde →

Cirkuzkus

Datum konání: 8. - 11. června
O akci: Divadlo na cucky přiváží nový cirkus do Olomouce už tradičně. Přehlídka s názvem Cirkuzkus 2023 pobaví diváky v areálu Letního kina, ale i na Dolním náměstí. Vystoupí Cirk La Putyka, Losers Cirque Company nebo italská akrobatka Clara Larcher. Zájemci si budou moci vyzkoušet novocirkusové dovednosti v rámci workshopů. Více zde →

Festival filharmonie

Datum konání: 9. června
O akci: Fotbalový klub SK Sigma Olomouc ve spolupráci s Moravskou filharmonií Olomouc a dalšími partnery chystají multižánrový open-air koncert pod názvem "Festival filharmonie". Pořadatelé návštěvníkům slibují unikátní zážitek v podobě netradičního spojení klasického orchestru, pod dirigentskou taktovkou Jana Kučery a hostujícího Hanze Sedláře, s největšími hity předních interpretů svých žánrů z naší hudební scény. Více zde →

Slavnostní otevření náplavky

Datum konání: 10. června
O akci: V sobotu 10. června se slavnostně otevře olomoucká náplavka. Doprovodný program ve spolupráci města a Plaveb Olomouc nabídne plavby lodí, koncerty i program pro děti. 

Vyznání růžím

Datum konání: 10. a 11. června
O akci: Areál olomouckého rozária na třídě 17. listopadu opět ožije díky festivalu Vyznání růžím. Během akce ho budou zdobit tisíce keřů růží v plném květu, návštěvníci se tak mohou těšit na neopakovatelnou atmosféru a samozřejmě i bohatý program.

Moravské divadelní léto

Datum konání: 15. - 28. června
O akci: Moravské divadlo Olomouc pořádá již tradiční open air festival ve Smetanových sadech. Diváci se mohou těšit na oblíbené hry, muzikály, program pro děti a mnoho dalšího. Novinkou bude divadelní kvíz a vystoupení buskerů. Více podrobností se dočtete tady →

Mattoni 1/2Maraton Olomouc má své pevné místo v kalendáři v polovině června. Ani letos tomu nebude jinak. ;)

Foto: Jan Procházka

Mattoni 1/2Maraton Olomouc

Datum konání: 17. června
O akci: Jeden z nejpopulárnějších městských vytrvalostních běhů se opět vrací do Olomouce. Půlmaraton letos opět proběhne v jeho typickém termínu v půlce června a ještě stále se na něj můžete registrovat. Pro zájemce, kteří si na půlmaratonskou vzdálenost netroufnou, je k dispozici kategorie štafet a pro všechny zájemce RunCzech nabízí možnost zaběhnout si (nebo ujít) 3 km rodinný běh v centru města.

Olomouc (o)žije

Datum konání: 24. června 
O akci: V letošním roce se chystá již 3. ročník hudebního festivalu buskerů v centru města. Festival Olomouc (o)žije tak opět přinese hudbu do ulic města a navíc se tentokrát můžete těšit i na zajímavé novinky. Podrobnosti zde →

Večerní pohoda u Trojice

Datum konání: 1. července - 27. srpna
O akci: Během letních večerů si přímo na Horním náměstí můžete každý pátek zpříjemnit náladu multižánrovým programem. Festival Večerní pohoda u Trojice se těší velké oblibě a na místě najdete i možnost občerstvení.

Letní vinný festival v Bezručových sadech

Datum konání: 21. a 22. července
O akci: Olomoucká vinná společnost letos opět pořádá v krásném prostředí Bezručových sadů přehlídku vinařství. Kromě degustací vás na akci budou čekat regionální výrobci a bohatý program pro všechny generace.

Festival COLORES Olomouc

Datum konání: 27. - 30. července
O akci: Koncem července se Olomouc již tradičně zahalí do španělských rytmů, chutí a vůní. Přivítá totiž další ročník mezinárodního festivalu Colores Olomouc. V rámci programu se návštěvníci mohou těšit na koncerty, skvělou gastronomii a chybět nebude ani famózní galavečer. 

Olomoucké shakespearovské léto

Datum konání: 9. - 20. srpna
O akci: Divadlo Tramtarie chystá další ročník open-air divadelního festivalu Olomoucké "nejen" shakespearovské léto, který má své tradiční místo na parkánu Konviktu. Nabitý program slibuje devět večerních představení, tři dopolední pohádky s doprovodným programem i vystoupení speciálního hosta. Určitě je na co se těšit! Vstupenky můžete zakoupit už nyní zde → 

Mezinárodní festival vojenských hudeb

Datum konání: 25. až 26. srpna
O akci: Závěrem letních prázdnin bude Olomouc opět hostit Mezinárodní festival vojenských hudeb. Na podrobnější program k akci si ještě musíme počkat.

Akce neustále přibývají a my je postupně zařazujeme do našeho Kalendáře akcí.