Reklama

Středa 1. května 2024, dnes je Svátek práce, venku je 16.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Letní Flora Olomouc se blíží. Láká na expozici Česká krajina

Zprávy z regionu

8.8.2019

Autor: red

Květinová výstava spolu s doprovodnými trhy se uskuteční od 15. do 18. srpna v areálu a pavilonech Výstaviště Flora Olomouc. Hlavní expozice v pavilonu A připomene českou krajinu jako národní klenot. Další expozice v pavilonech doplní Letní zahradnické trhy, předváděcí akce a workshopy, odborné přednášky a bohatý kulturní program.

Foto: Jan Procházka

Ústřední expozice autorky Pavlíny Švecové Česká krajina vzniká ve spolupráci se spolkem pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ a Agronomickou fakultou Mendelovy univerzity v Brně u příležitosti 100. výročí založení univerzity. "Ryze české téma letní Flory klade důraz na kvalitu a bohatství české přírody. Provede návštěvníky ovocným sadem, chmelnicí, vinicemi i poli v období žní," prozradila ředitelka společnosti Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. S českou krajinou je neodmyslitelně spjata i kaplička na kopci, ze kterého je výhled na rybníky, skály a nekonečné širé lány polí. Podtitulem letošního ročníku je Léčivá síla semen, jehož expozici do pavilonu A zakomponoval spolek PELERO CZ. Zážitek tak návštěvníkům umocní i ukázka zpracování zemědělských plodin (například lisování olejů ze semen a destilace silic). Nejen děti mohou na bosé stezce objevovat svět s jeho různorodými povrchy a všichni mohou v české krajině lenošit a odpočívat na polštářích naplněných plody a semeny léčivých a užitkových rostlin. Medonosná loučka Českého svazu včelařů pohlédne na českou krajinu z včelí perspektivy a inspiruje k pěstování medonosných rostlin, Medobraní přinese ukázky stáčení medu. Na netradiční podívanou láká večerní komentovaná prohlídka hlavní expozice Česká krajina. Ta se uskuteční v pátek 16. srpna od 20:00 v pavilonu A, s průvodním slovem autorky Pavlíny Švecové. 

Tematický bude i doprovodný program a přednášky na pódiu v pavilonu A. "Návštěvníci se dozví vše zajímavé o léčivkách, plodinách i jejich škůdcích či opylovačích," říká garantka akce Jana Gernešová. Chybět nebudou ani oblíbené předváděcí akce floristů, tentokrát s využitím planých a užitkových rostlin i květin našich zahrad.

Českými vinicemi, sady, rybníky a mokřady provede návštěvníky pavilonem B Český zahrádkářský svaz a Svaz školkařů České republiky. Ten zde oslaví 100. výročí od svého vzniku. Materiál, který pro společnou expozici poskytli členové svazu, najde po výstavě využití při výsadbách v olomouckých parcích i při obnovách vegetačních prvků v obcích olomouckého regionu.

Pavilon H (Výzkumná laboratoř rostlin) nadchne návštěvníky ukázkou laboratorních technik, inovací a nových trendů ve světě rostlinné říše. Vědecko-výzkumné téma rostlin se prolne i do naučných přednášek z řad odborníků z celé České republiky.

Expozice Víno a umění se bude nacházet v pavilonu E, kde si budou moci návštěvníci vychutnat skleničku dobrého vína a přitom zhlédnout díla umělců Olomouckého kraje (Unie výtvarných umělců Olomoucka). V sobotu a v neděli se v pavilonu E prolnou také lidové písně a tóny cimbálové muziky.

Historická oranžerie ve Smetanových sadech zasvětí do tajů tradičních uměleckých řemesel expozicí Rozkvetlá řemesla. Vedle ukázek řemesel v oranžerii budou probíhat módní přehlídky a také zajímavé kreativní workshopy, jako například Tisk na látku, Věneček do vlasů či Tenerifa.

Doprovodný program na venkovním pódiu Samba, jenž bude probíhat od pátku do neděle, se ponese v duchu zahradničení, pěstitelství a kutilství. Těšit se mohou návštěvníci na vaření s Martou Studenou, ovocné recepty nebo na zahradní poradnu Vlastimila Šindeláře. Programem na Sambě bude provázet moderátor Vladimír Vlach. Ze známých osobností navštíví letošní Floru také herec Oldřich Navrátil. V sobotu oživí program na pódiu Samba kulturní a hudební vystoupení Stanislava Hložka.

Další venkovní program připravila Iniciativa Univerzity Palackého Zaparkuj – oživujeme veřejný prostor v Holandské zahradě ve Smetanových sadech. Zaparkuj Zóna nabídne příjemné posezení, možnost zapůjčení dek, deskových her a sportovního vybavení. Program doplní také busking zpěvačky a kytaristky Kristýny Lištiakové a Vláďi Daťka z kapely Echonaut. 

Expozice a program v pavilonech tradičně doplní Letní zahradnické trhy ve Smetanových sadech se širokou nabídkou květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb.

Foto: Jan Procházka

Výstava je otevřena od čtvrtka do neděle vždy od 09:00 do 18:00. Park bude uzavřen pouze částečně, do 18:00 bude i přes uzavřenou část možno projít s průchodkou, od 18:00 bude zpřístupněn celý park.

VSTUPENKY

dospělí online: 140 Kč
dospělí na místě: 160 Kč
Rodinné vstupné (2 dospělí + 3 děti do 15ti let): online 280 Kč
Rodinné vstupné (2 dospělí + 3 děti do 15ti let): na místě 320 Kč
Děti 6-15 let  40 Kč
Studenti/Senioři nad 65 let (nutno doložit průkazem): 90 Kč 
Držitelé průkazů ZTP a ZTP/P: 70 Kč. Doprovod zdarma.
Hromadné školní výpravy vč. ped. doprovodu 30 Kč / osoba
NOVĚ: Možnost platit kartou na pokladně v pavilonu A a na pokladně na ul. Polská