Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Láska za koronu má druhý díl. Odstartuje festival Divadla Tramtarie na Korunní pevnůstce

Kultura

31.5.2021

Jan Procházka

Už prvního června startuje Divadlo Tramtarie festival Červen NAŽIVO premiérou výsostně aktuální komedie Vladislava Kracíka Láska za koronu 2. Ta je volným pokračováním loňského megahitu Láska za koronu, který na venkovních jevištích bořil divácké rekordy. Premiéra bude na Korunní pevnůstce.

Divadlo Tramtarie se po osmi měsících opět vrací před své diváky. A podobně jako při loňském rozvolnění je nepřivítá v prostorách vlastního divadla, ale na open-air jevišti na Korunní pevnůstce v Olomouci. První „pokoronavirovou“ premiérou Tramtarie je romantická komedie Láska za Koronu 2. Ta je opět exkluzivně určena pouze na venkovní jeviště. Jejím autorem je, stejně jako u prvního dílu, umělecký šéf souboru Vladislav Kracík.

Foto: Jan Procházka

„Když jsme vloni v srpnu uvedli poslední představení Lásky za koronu, na které mimochodem přišlo přes pět set diváků, což je zhruba šestinásobek lidí, co se vejde do našeho divadla, tak nás ani ve snu nenapadlo, že by někdy v budoucnu měla být dvojka. Mysleli jsme si, že je pandemie za námi, a že už se k ní vracet nebudeme. Jenomže potom přišla druhá vlna, a třetí a čtvrtá, a diváci se nám potom začali spontánně ozývat, kdy že mají čekat pokračování. A tak jsme se po dlouhých úvahách rozhodli, že je vyslyšíme, a vznikl druhý díl, který má stejné téma jako ten první, tedy život v pandemii, ale vlastně je o dost jiný, protože i doba a celkové klima je výrazně jiné, než tomu bylo loňské léto,“ říká Kracík.

Spokojený režisr a autor Vladislav Kracík sleduje poslední generální zkoušku.

Foto: Jan Procházka

Výsostně aktuální inscenace Láska za koronu 2 je opět pestrou mozaikou humorných příběhů o lidech žijících v Česku během koronavirové pandemie. Tématy osmi povídek jsou například složitosti žití v karanténě, problémy se samotestováním, dodržování či obcházení nejrůznějších hygienických nařízení jako například ženy originálně řešící situaci se zavřeným kadeřnictvím či pandemický homeofice, tedy situace, které všichni velmi důvěrně známe. „Cílem inscenace je s humorem, nadsázkou a zejména s laskavostí a pochopením reflektovat nelehkou realitu posledních měsíců. Neboť humor léčí, humor očišťuje, a u nás v Česku dvojnásob,“ míní Kracík.

Foto: Jan Procházka

Jak také naznačuje název inscenace, spojujícím motivem příběhu není pouze „korona“, ale také láska a partnerské vztahy, které jsou sice kvůli pandemii podrobeny nečekaným zkouškám, ale navzdory všemu bují a kvetou dál.

Foto: Jan Procházka

Inscenace je složena kromě činoherních výstupů, které zdobí typický „tramtarijní humor“, také z autorských písniček a jednoho tanečního čísla, téměř jak vystřiženého z broadwayského
muzikálu.