Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 7.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Láska, sex a internety. Tramtarie připravila komedii o online seznamování

Kultura

19.10.2021

roc

Autorská komedie z pera Patrika Bouška zavede diváky do prostředí online seznamování. Humorná sonda do světa seznamovacích aplikací, plná zábavných milostných eskapád, vznikla pod režijním vedením úspěšné režisérky Terezy Říhové. V hlavních rolích nejnovější inscenace se představí Jana Drgová a Miroslav Černý. Premiéra se uskuteční v úterý 19. října.

Komedie Láska, sex a internety je nejnovějším přírůstkem do rodiny autorských inscenací, které vznikají přímo na míru uměleckému souboru Divadla Tramtarie. Autorem textu z prostředí seznamovacích aplikací je Patrik Boušek, který spolupracuje například s Divadlem Šumperk, s brněnským BuranTeatrem nebo s Centrem experimentálního divadla. Pro Tramtarii psal poprvé. „Ponořit se do světa seznamovacích aplikací byla velmi zvláštní zkušenost. Ačkoli jsem během přípravy textu narazil na spoustu zvláštních, až bizarních historek, nejdůležitější bylo si uvědomit, že lásku hledáme tak nějak všichni, a ne každému se zkrátka podaří vzít si člověka, do kterého se zamiloval už na střední škole,” říká Patrik Boušek, autor textu.

Foto: Jan Procházka

Tématem inscenace je stále sílící fenomén seznamovacích aplikací jako je například služba Tinder. Ta je založena na pohybu prstu vpravo či vlevo. Pokud se vám jiný uživatel líbí na základě fotky a krátkého popisku, posunete ho prstem doprava, pokud se vám nelíbí, posunete jej doleva. Ve chvíli, kdy se líbíte sobě navzájem, nastává takzvaný “match” a aplikace vám umožní začít s konverzací. Komedie se tedy mimo jiné zabývá motivy takto povrchního seznamování ve virtuálním světě a následného střetu s realitou, která se zhmotní ve chvíli, kdy si s dotyčným vyrazíte na skutečné rande.  Prostředí online seznamek si vybrala sama režisérka Tereza Říhová, pro kterou je spolupráce s Tramtarií také zcela novou zkušeností. 

Foto: Jan Procházka

„Ať už reálné nebo online seznamování je nedílnou součástí našich životů. A v době celosvětové pandemie se do popředí dostalo především to virtuální. A ačkoli se může zdát, že nám tento fenomén slouží pouze ke generaci humoru, není tomu tak. V inscenaci se dostaneme i k citlivým momentům, které následná setkání mohou přinést. Ve výsledku totiž nezáleží na tom, jak jste se seznámili, ale zda se váš svět s tím druhým protne nejen vzájemným matchem,” zmínila režisérka Tereza Říhová.

Foto: Jan Procházka

Hlavními hrdiny našeho příběhu jsou Helena a Michal, kteří se rozhodli najít lásku. Online. Poté, co si založí Tinder, vydávají se na cestu plnou nevšedních milostných eskapád s neméně nevšedními lidmi, které v online prostoru potkávají. A i když jsou některé jejich zážitky opravdu na pováženou, oba nepřestávají doufat, že je na konci téhle bláznivé cesty čeká štěstí a láska na celý život.

Foto: Jan Procházka

„Myslím, že je to velmi povedená humorná sonda jak do prostředí online seznamování, tak obecně i sonda do partnerských vztahů. Není proto vůbec nutné, aby diváci samotní byli uživateli seznamovacích aplikací. Nakonec jsem přesvědčena, že se v našich příbězích, alespoň trochu, najde úplně každý,” míní damaturgyně Tereza Matějková.

V hlavních rolích se představí Jana Drgová a Miroslav Černý. V dalších rolích potom vystupují Dominika Hrazdílková, Tereza Toth Čápová, Marek Zahradníček a Vít Pištěcký. Autorem scény a kostýmů je David Janošek. Hudbu k inscenaci složil Matěj Štrunc.