Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 15.1 °C

Labutí jezero, Kytice, La traviata i současné komedie a světové premiéry. Moravské divadlo chystá v nové sezoně dvanáct premiér

Kultura

23.3.2024

Autor: red

Moravské divadlo Olomouc nabídne v příští sezoně divákům pět premiérových činoher, tři opery a dva balety. Mimo to vznikne v rámci Roku české hudby operní site-specific projekt a soubor činohry uvede novou pohádku. Do Olomouce zavítají přední čeští a zahraniční tvůrci jako choreograf Garrett Smith, režisér Marián Pecko nebo dirigentka Anna Novotná Pešková. Divadlo uvede i několik světových premiér. Cena předplatného se od minulého roku nemění, abonmá je tak stále nejvýhodnější způsob chození do divadla. Stávající abonenti mohou předplatné obnovit od 2. do 30. dubna. Pro nové zájemce bude v prodeji od 6. května.

"Jsem velmi vděčný, že již několikátým rokem vám mohu představit práci mých kolegů, stát v čele našeho divadla a podílet se na udržení a rozvoji živého umění v Olomouci. Věřím, že si ve dvanácti premiérových titulech najdete své oblíbence, kteří vás potěší, dojmou nebo pobaví. Jedná se o opravdu pestrou směs od klasických titulů jako je Labutí jezero přes osvědčené současné komedie až po světové premiéry," uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Soubor baletu se vrátí ke dvěma velkým premiérovým titulům, které se ponesou v duchu klasiky i současné tvorby. "Sezonu otevřeme baletem baletů, který není třeba dlouze představovat. Labutí jezero s hudbou Petra Iljiče Čajkovského bude v choreografii Paula Chalmera a scénu a kostýmy navrhne Domenico Franchi. Věřím, že se tento titul stane dalším pilířem a hrdým zástupcem našeho klasického baletního repertoáru," uvedl umělecký šéf baletu Jan Fousek a dodal, že choreograf se do Moravského divadla vrátí po dvou letech od uvedení Obrazu Doriana Graye.

Druhá baletní novinka bude založená na abstrakci a fantazii. "Concerto Fantasy bude taneční kreací vytvořenou pro náš soubor na hudbu Philipa Glasse. Choreografem bude velmi talentovaný a žádaný americký choreograf Garrett Smith, který v poslední době uvedl své choreografie třeba v milánské La Scale nebo v Houston Ballet. V České republice se představí poprvé a balet Moravského divadla uvede tuto choreografii ve světové premiéře," doplnil Jan Fousek.

Premiérové tituly sezony

15. 9. 2024 / Malý třesk / opera
27. 9. 2024 / Kytice / činohra
18. 10. 2024 / Labutí jezero / balet
15. 11. 2024 / Její pastorkyňa / opera
6. 12. 2024 / Konečně jsi doma! aneb Papírové mausoleum / činohra
17. 1. 2025 / Jeníček a Mařenka / opera
26. 1. 2025 / Pohádka zakletá do cimbálu
21. 2. 2025 / Concerto Fantasy / balet
14. 3. 2025 / Andělé mezi námi / činohra
11. 4. 2025 / La traviata /opera
2. 5. 2025 / Chvilky / činohra 
6. 6. 2025 / Koule / činohra

Nadcházející sezona bude výjimečná pro soubor činohry, protože se v ní zaměří na ryze českou dramatiku, a to jak klasickou, tak současnou. "Přichystali jsme si hned dvě světové divadelní premiéry. Tou první bude satirická tragikomedie ze současnosti Konečně jsi doma! v režii Petra Štindla a z pera olomouckého spisovatele a scénáristy Michala Sýkory, jenž je autorem televizních detektivních příběhů jako jsou Modré stíny či Případ pro exorcistu. Druhou světovou premiérou bude divadelní adaptace filmu Chvilky, kterou pro nás vytvoří a zrežíruje sama autorka a režisérka filmu Beata Parkanová," sdělil umělecký šéf činohry Roman Vencl a připomenul, že ve filmu excelovala v hlavní roli studentky Anežky Jenovéfa Boková, která za svůj výkon získala Českého lva i Cenu české filmové kritiky.

Klasickou českou dramatickou tvorbu bude zastupovat Kytice Karla Jaromíra Erbena, a také neprávem opomíjené drama Andělé mezi námi z pera Františka Langera. "Iluzivní, mystickou a možná až osudovou atmosféru Erbenovy Kytice se na jeviště Moravského divadla pokusí přenést jeden z nejvýraznějších slovenských režisérů současnosti Marián Pecko, pro kterého to bude v pořadí třetí návrat do Olomouce," uvedl Vencl, který se spolu s dramaturgyní Michaelou Doleželovou ujme režie Langerova podobenství o andělech, jež vizionářsky zpracovává téma eutanazie.

Závěr sezony bude patřit výrazné osobnosti současného českého divadla Davidu Drábkovi, který zde uvede vlastní, původně rozhlasovou hru Koule. "Do Moravského divadla se vrátí po dvou letech od premiéry komedie Sherlock Holmes: Vraždy vousatých žen, aby zde inscenoval jednu z nejkontroverznějších českých her současnosti, která odkrývá problematiku státem řízeného dopingu v Československu," prozradil Roman Vencl.

Soubor činohry navíc uvede premiéru Pohádky zakleté do cimbálu od Kláry Hanušové, kterou bude režírovat Dana Račková. Na malé diváky čeká bohatý doprovodný program. "Bude to premiéra se vším všudy, tedy s červeným kobercem, slavnostním přípitkem a fotokoutkem," prozradila detaily lednové nedělní premiéry, která je také součástí dětského předplatného, vedoucí obchodního oddělení Tereza Matějková.

Soubor opery a operety uvede tři standardní a také jednu komorní, zato světovou, premiéru. "Přestože příští sezonu zahájíme projektem Malý třesk, jenž uvedeme mimo ABO, ráda bych ho krátce představila. V Červeném kostele diváci zhlédnou zbrusu novou operu, kterou přímo pro náš olomoucký soubor napsali Petr Kofroň, Marek Piaček a Michal Cáb, přičemž režie a dramaturgie se ujme Matyáš Dlab a Lukáš Jiřička z brněnského Terénu. Projekt je významně podpořen dotačním programem Ministerstva kultury v rámci Roku české hudby," uvedla šéfka souboru Veronika Kos Loulová.

Následovat bude uvedení stěžejního díla Leoše Janáčka Její pastorkyňa, které vznikne v koprodukci s Janáčkovou operou Národního divadla Brno. "Díky společnému úsilí jsme dokázali získat tento, dá se říci, nejzásadnější titul, pro festival Janáček Brno 2024, tedy nejprestižnější Janáčkovský festival. Na opeře budeme spolupracovat s organizací Úsměv mámy a zazní tak výpovědi žen, které mají k tématu co říci," sdělila Kos Loulová, která se s čistě ženským inscenačním týmem ujme režie.

Následovat bude rodinný titul Jeníček a Mařenka od Engelberta Humperdincka v režii Elišky Říhové a gigantický operní titul La traviata od Giuseppe Verdiho v režii Michala Háby. V návaznosti na velký zájem o koncerty ve Vile Primavesi v podání hráček a hráčů divadelního orchestru, chystá vedení opery také sérii venkovních letních koncertů.

Vzdělávací platforma Ateliér MDO se bude v příští sezoně nadále soustředit na všechny věkové kategorie a chystá další zajímavé workshopy, besedy a dílny v návaznosti na premiérové tituly. "Diváci a zájemci o divadlo, kteří k nám jezdí z celého Olomouckého kraje a též ze vzdálenějších obcí, se mohou těšit na otevřené zkoušky a besedy s tvůrci," prozradila Petra Slezáčková, vedoucí Ateliéru MDO, a dodává. "Určitě budeme pokračovat také v sérii interaktivních besed Poznej divadelní profesi, která je velmi oblíbená, a připravujeme další zábavně edukační program pro děti."

Cena abonmá zůstává stejná

Zájemci mohou vybírat ze 14 předplatitelských skupin, včetně premiérového, víkendového nebo pohádkového předplatného. "Stejně jako předchozí rok i letos bojujeme se stále zvyšujícími se náklady, nicméně naším cílem zůstává nabízet dostupnou a kvalitní kulturu, a abonmá je i nadále tím nejvýhodnějším způsobem, jak chodit do divadla. Změna cenové politiky, která nás od září čeká, ovlivnila abonmá pouze minimálně. Podařilo se nám zachovat cenu předplatného stejnou jako loni," uvedla vedoucí obchodního oddělení Tereza Matějková a dodala, že stávající abonenti mohou předplatné obnovit od 2. do 30. dubna a pro nové zájemce bude v prodeji od 6. května.