Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 10.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kytarový mág Tony MacAlpine přiveze do Olomouce novou desku Death of Roses

Kultura

23.10.2018

Zuzana Doleželová

Středeční koncert amerického kytaristky a skvělého hudebníka by si neměli nechat ujít všichni ti, kteří milují fúze jazzu, hard rocku a klasické hudby. Tony MacAlpine patří k nejtalentovanějším a nejinspirativnějším hudebníkům současnosti a jeho vystoupení jsou charakteristická nejen vysokou uměleckou hodnotou, ale také velkou dávkou "lidskosti", díky níž si Tony získává fanoušky po celém světě už dlouhou řadu let.

Tears of Sahara - 1987

Jméno Tony MacAlpine je synonymem pro moderní kytarovou virtuozitu. Pochází ze Springfieldu a hudbě se začal věnovat už v pěti letech. Vzdělával se ve hře na klavír a na housle. Kytaru vzal do ruky poprvé ve dvanácti letech a ihned bylo jasné, kudy se bude jeho životní cesta ubírat. Ať už vystupuje jako sólový hráč, člen kapel, nebo jako producent, neustále potvrzuje, že patří mezi nejinspirativnější a nejtalentovanější muzikanty současnosti. Ve své hudbě nejčastěji představuje originální fúze stylů, jako jsou jazz, hard rock/metal nebo klasická hudba. A fanoušci se shodují: "Tony je excelentní kytarista se skvělou technikou, mnoha přesahy, a především je to také skvělý člověk."

Se svým jazz-fusion projektem CAB vydal čtyři desky, tři nahrávky má na kontě jako člen progresivní rockové formace Planet X. Jako nájemný hráč se podílel na bezpočtu dalších desek mnoha umělců. Věhlas mu přineslo zejména působení po boku fenomenálního kytaristy Steva Vaie, s nímž vytvořil jednu z nejsilnějších kytarových dvojic hudební historie.

Během osmadvacet let trvající kariéry vyprodukoval dvanáct sólových alb, přičemž to poslední vyšlo 1. září letošního roku a nese název Death of Roses. Na aktuálním evropském turné, jehož olomoucká zastávka se uskuteční už zítra, bude Tony MacAlpine propagovat právě tuto desku. Doprovodí ho Stu Hamm na baskytaru a Gergo Borlai na bicí.

Pokud ještě nemáte plán na středeční večer a milujete muziku, v Bounty Rock Cafe byste neměli chybět. Koncert začíná ve 20:00 a vstupné je 599 korun.