Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 28.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Koupí vánoční hvězdy či adventního věnce můžete opět přispět malým pacientům Dětské kliniky FN Olomouc

Zprávy z regionu

20.11.2023

Autor: red

Vánoční hvězda má přinášet lásku a klid do rodiny a stala se symbolem nejkrásnějších svátků v roce i v naší republice. Už od roku 1998 může olomoucké sdružení Šance díky výtěžku z prodeje vánočních hvězd pomáhat na cestě za zdravím malým pacientům Dětské kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. A jinak tomu nebude i letos. Zakoupit si pryšec nádherný a přispět tak ke splnění přání dětí a jejich rodičů můžete od dnešního dne až do 8. prosince. Na Dětské klinice probíhá do 1. prosince také charitativní věncování.

Foto: Depositphotos.com

Charitativní sbírka Vánoční hvězda pomáhá malým pacientům Dětské kliniky FN Olomouc a jejich rodinám již více než pětadvacet let. "Nápad prodeje vánoční hvězdy zrealizovala v roce 1998 Eva Dvořáková – maminka od pacienta, který se tehdy léčil na Dětské klinice. Myšlenku pomáhat prostřednictvím prodeje živé květiny našla v Itálii a přizpůsobila ji tuzemským podmínkám. Vánoční květinu nyní prodávají vyléčené děti a jejich rodiny, zdravotní personál, členové a přátelé Šance Olomouc, ale hlavně dobrovolníci," říká ředitelka pořádající Šance Olomouc Herta Mihálová.

V loňském roce se podle ní podařilo vybrat neuvěřitelných 3 925 014 Kč a prodalo se přes 68 000 květin, které zaplavily velkou část Moravy a částečně i Čech. Vánoční hvězdu si zájemci mohou zakoupit i letos, a to od 20. listopadu do 8. prosince přímo na Dětské klinice nebo na různých místech Olomouckého kraje i jinde v republice. Cena velké květiny činí 120 korun, malé pak 60 Kč. Podrobnosti o sbírce se dozvíte i na webových stránkách www.vanocnihvezda.eu.

"Výtěžek využíváme nejen na pořízení vánočních dárků, ale především na humanizaci nemocničního prostředí, na nákup nadstandardního vybavení a zdravotnických potřeb, na finanční a sociální pomoc rodinám, na financování rekondičních pobytů pro malé pacienty po léčbě, na doplnění výtvarného materiálů nebo na financování volnočasových aktivit," dodává Mihálová. 

Kde v Olomouci zakoupím Vánoční hvězdu?

  • Dětská galerie na Dětské klinice FN Olomouc (všední dny od 9:00 – 16:30 po celou dobu trvání sbírky)
  • Mammacentrum, Nezvalova 1 (po celou dobu trvání sbírky, dle otvíracích hodin)
  • Galerie Caesar, Horní Náměstí (po celou dobu trvání sbírky dle otvíracích hodin)
  • BioNaturae, Horní Lán (po celou dobu trvání sbírky dle otvíracích hodin)
  • Qítko korálkárna, Dolní náměstí 10 (po celou dobu trvání sbírky dle otvíracích hodin)
  • Teoretické ústavy LF UP a FN Olomouc, Hněvotínská 3
  • EUC klinika Olomouc, Na Šibeníku 1, Olomouc (webové stránky)

V areálu Fakultní nemocnice Olomouc probíhá také charitativní věncování. Zdravotnický personál, děti z hemato-onkologického oddělení 21 B, jejich rodiče, profesionální floristé a další dobrovolníci se k výrobě adventních věnců a vánočních ozdob scházejí v suterénu Dětské kliniky již od roku 1999. Originální výrobky si můžete zakoupit v přízemí Dětské kliniky od 20. listopadu do 1. prosince, a to ve všední dny v době od 9 do 16 hodin. Výtěžek poslouží i tentokrát nejen k potěše a radosti malých pacientů, ale také k pomoci jejich rodinám v těžké sociální situaci.