Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kočička Ola, Olomoucký stroj času, výstup na věž i příroda ve městě. Vyrazte i s dětmi za zábavou a poznáním do ulic

Tipy a názory

4.7.2022

Lenka Šimková

Letní prázdniny jsou tady a spousta rodičů si láme hlavu nad tím, jak zabavit své ratolesti. Za skvělou zábavou však nemusíte jezdit nikam daleko, stačí jen vyjít do ulic a vzít si s sebou papír a tužku, případně mobilní telefon. Máme pro vás tipy na zajímavé hledačky a hry v Olomouci, při kterých se s dětmi zaručeně zabavíte. ;)

S kočičkou Olou po Olomouci

Oblíbená hra s kočičkou Olou má již v Olomouci několikaletou tradici a nabízí rodinám s dětmi prohlídku města bez průvodce, ale zato s detektivním nádechem. Hra je určena dětem už od 4 let, ale zapojit se mohou malí i velcí. Zkrátka všichni, kdo mají chuť netradičně poznat Olomouc a také si zasoutěžit. Cílem hry je získat všechny symboly z deseti stanovišť do mapy. Pokud se vám to podaří, čeká na vás malá odměna v informačním centru v podloubí radnice. Kromě symbolů na vás u stanovišť s kočičkou Olou čeká také zajímavé povídání o místě, kde se nacházíte.

Pro zapojení do hry je nutná mapa, kterou si zdarma můžete vyzvednout na informačním centru v Pevnosti poznání a ve Vlastivědném muzeu. Trasu si už každý plánuje po svém, je dlouhá zhruba 3,5 kilometru a není náročná. S kočičkou Olou se po městě dá procházet až do konce září.

Hry zaměřené na historii Olomouce

Dalším zpestřením procházek po městě pak můžou být mobilní hry zaměřené na historii Olomouce. Můžete tak s dětmi cestovat po stopách malého Mozarta v Olomouci, pomoci Michalovi nalézt a složit tajnou špiónskou mapu, nebo se vydejte do středověké Olomouce. To vše díky mobilní aplikaci.

Mozart v karanténě
Jedenáctiletý Wolfgang Amadeus Mozart prchá s rodiči z Vídně před epidemií černých neštovic. Marně. Přežije to?
Tato hra je určená především dětem od 6 do 13 let, ale pobaví i dospělé.
Délka trasy je necelé dva kilometry a trvá zhruba hodinu.
Android: stáhnout zdarma →
iOS: stáhnout zdarma →

Geofun - výletní hry
Geofun je geolokační aplikace, která zábavnou formou příběhů seznámí uivatele se zajímavými místy, turistickými cíly, utajenými historkami či místními rodáky. A v Olomouci na vás čekají hned tři rozličné hry: Záchrana olomoucké pevnosti, Olomouc Jana Sarkandra a Olomoucký stroj času.
Android: stáhnout zdarma →
iOS: stáhnout zdarma →

Hry po stažení fungují offline, tedy není nutné mít internetové připojení, stačí přijít se zapnutou aplikací na místo startu hry a celé dobrodružství může začít. A obě aplikace se vám může hodit i na zpestření výletů v jiných koutech republiky. ;)

Foto: Jan Procházka

Turistický vláček i vyhlídka z věží

Pro malé děti může být zpestření i projížďka turistickým vláčkem, který jezdí z Dolního náměstí každý čtvrtek až do 8. září. Nastoupit do něj můžete na Dolním náměstí před lékárnou, a to v těchto časech: 9:30, 11:00, 13:30 a 15:00. Jízdenka stojí sedmdesát korun.

Během letní sezony jsou také přístupné i dvě oblíbené vyhlídkové věže. Podívat se na město z výšky tak můžete jak z ochozu radniční věže, tak také z vyhlídky na kostele sv. Mořice. Na radniční věž je výstup čtyřikrát denně (10:00, 11:30, 15:30 a 16:30) prostřednictvím organizovaných a je zcela zdarma. Na věž kostela sv. Mořice se můžete vypravit kdykoli mezi devátou ranní a šestou hodinou odpoledne, v případě nepříznivého počasí bude věž uzavřená. 

Velkolepá výprava Harryho Pottera

Knihovna města Olomouce zve během letních prázdnin všechny malé i velké čaroděje na velkolepou dobrodružnou výpravu plnou magie, soubojů a úkolů, které prověří nejen statečnost a vytrvalost, ale i důvtip, který bude zapotřebí při překonávání překážek. Výprava je určena všem od 9 do 99 let a začíná v čítárně Knihovny města Olomouce. Tři nejstatečnější hrdinové obdrží na konci prázdnin Cenu Harryho Pottera. Více podrobností se dozvíte přímo v knihovně.

Do přírody ve městě

Pokud si myslíte, že máte Olomouc a její okolí prochozené křížem krážem, tak by vás z omylu mohl vyvést průvodce Do přírody ve městě, který vznikl v loňském roce v návaznosti na restrikce spojené s trávením volného času. Průvodce nabízí spoustu tipů, kam se v Olomouci můžete vypravit za možná netušenými zajímavostmi. Takže za zajímavým výletem vlastně nemusíte ani z Olomouce. ;) 

Přejeme krásné letní dny!