Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kde budou hrát za pár let Kohouti? Vedle přestavby zimáku je na stole nová hokejová aréna u Moravy

EXKLUZIVNĚ

27.11.2020

Autor: Pavel Vysloužil

Léta plánovaná přestavba olomouckého zimního stadionu na multifunkční halu je stále v nedohlednu. Stát zatím nevypsal program na financování výstavby či rekonstrukce sportovních hal a městská kasa je aktuálně v tak bídné kondici, že by se dnes ani v dalších dvou třech letech sotva zvládla na rekonstrukci výrazněji podílet. Soukromý investor však včera nabídl městu, že postaví sportovní a kulturní arénu na zelené louce. A za svoje. Radnice nyní zvažuje, zda a kde sežene půldruhé miliardy korun na plánovanou přestavbu, nebo bude spolupracovat na novém projektu bez nutnosti vlastní přímé investice.

Takzvaná plecharéna zrovna nepatří k památkám, kterými by se mohla Olomouc pyšnit. Pokud tam občas zajdete na extraligový zápas Kohoutů a venku je zrovna deset pod nulou, dobře víte, že bude mrznout i na tribunách hokejové haly. Úroveň služeb, prostředí, celkový dojem – čtyřka s odřenýma ušima. Věrní fanoušci a bouřlivá atmosféra jen stěží zakryjí fakt, že Olomouc má nejhorší stadion v extralize. To samozřejmě není lhostejné místním politikům a sliby o rekonstrukci haly najdeme v programech řady stran už desítky let. Bohužel žádná politická reprezentace ještě nedokázala sehnat 1,5 miliardy korun, které by zaplatily nejen kompletní přestavbu stadionu, ale i přeložky silnic, inženýrských sítí, novou kanalizaci, parkovací dům a řadu dalších investic.

Před dvěma roky to chvíli vypadalo opravdu nadějně, když Hnutí Ano ústy svého šéfa Andreje Babiše v předvolební kampani slíbilo na rekonstrukci 800 milionů korun. ANO nyní vede město, ale ani po dvou letech není jasné, kdy a zda vůbec 800 milionů do Olomouce dorazí. Premiér, i když to tak nevypadá, samozřejmě nemůže vzít skoro miliardu a jen tak ji poslat na Hanou. A Národní sportovní agentura, která prostředky rozděluje, dosud nevypsala program, ze kterého by se peníze na stadiony daly čerpat.

Současné plány města počítají s přestavbou stávajícího zimního stadionu dle osm let starého projektu ateliéru A2 architekti.

Foto: A2 architekti

Mluvčí vládního úřadu Jakub Večerka sice slibuje, že jasno bude už v nejbližších dnech, nechce ale upřesnit, jaké podmínky budou muset příjemci splnit, ani komu budou programy určeny. S nataženou rukou stojí ve frontě na dotace také další česká města, která by ráda opravila svoje zastaralé sportovní haly nebo postavila nové, a nemusí se dostat na všechny. Stejně jako Olomouci přislíbil premiér peníze třeba brněnské Kometě nebo Novému Městu na Moravě pro rychlobruslařku Sáblíkovou.

I kdyby injekce od státu nakrásně dorazila, musí radnice najít zbytek peněz na takzvané spolufinancování. Olomouc již dnes patří k nejzadluženějším městům v zemi a koronavirová krize a škrty v rozpočtu ho můžou dostat do situace, kdy bude těžko hledat prostředky na sečení trávy či platy herců divadla. Náměstek primátora pro ekonomiku Otakar Bačák bez obalu říká, že v rozpočtu na spolufinancování haly v nejbližších letech peníze nebudou. „Nevíme, na jakou částku můžeme v dotačním programu dosáhnout, ale do konce volebního období se stihne asi jen projekční příprava. Jako reálný vidím projekt spolufinancování veřejného a soukromého kapitálu,“ uvedl. Zda takový model umožní dotační podmínky, ale není vůbec jisté.

Bývalý vojenský areál na Velkomoravské nyní patří developerské skupině Redstone. A právě tady by mohla vzniknout nová multifunkční hala.

Foto: Jan Procházka

Do hry tento týden naskočila developerská sklupina Redstone, která městu nabídla, že v rámci výstavby nové olomoucké čtvrti v lokalitě Velkomoravská postaví na svoje náklady i multifunkční arénu pro hokej, ale i další sporty a kulturní a společenské akce. Její součástí mají být dvě haly, hotel, kanceláře a obchodní a restaurační část. Skupina je ochotna se finančně podílet i na přeložkách silniční sítě, které by výstavba vyvolala.

„Chceme městu nabídnout pomoc v době, kdy je v nelehké ekonomické situaci. Dlouhodobě sledujeme neúspěšné snahy o rekonstrukci zimního stadionu a jeho okolí, která je však v městské zástavbě logisticky velmi složitá a v dnešní době finančně těžko realizovatelná. Nabízíme lokalitu s ideální dopravní dostupností a potřebným počtem parkovacích míst,“ říká za Redstone Richard Morávek, který stojí mimo jiné i za obchodní galerií Šantovka.

Hokej, basketbal, florbal, koncerty, muzikály... To vše může nabídnout nová multifunkční aréna s téměř osmi tisíci místy.

Foto: Ateliér Šuráň

Zimní stadion v Olomouci z roku 1948 je sedmou nejstarší hokejovou halou v republice. V roce 1967 dostal střechu, o třináct let později dnešní opláštění a tribuny, v roce 2006 novou plochu a mantinely. Bohužel půl století stará střecha a jen o něco mladší plášť nejsou zrovna ideálním prostředím pro vrcholový hokej první poloviny 21. století. Právě špatný stav střechy je důvodem, proč by se mohl příští rok stadion bez náhrady zavřít. Město sice nemá peníze na stavbu nové haly, na opravu střechy ale muselo rychle najít 60 milionů, dalších pět padlo na výměnu nevyhovujících světel. Radnice plánuje v příštích letech s přispěním soukromého kapitálu aspoň stavbu malé zastřešené plochy, kam by se přesunulo bruslení pro veřejnost a hobby soutěže.

O celé zamotané historii zimního stadionu v Olomouci se dočtete v našem starším článku.

Developer ve čtvrtek představil svoji vizi radě města s tím, aby se rozhodla, zda vůbec chce jít touto cestou a participovat na ní. „Nedovedu si představit, že bychom tak klíčový projekt připravovali bez součinnosti s městem a dalšími subjekty,“ uvedl Morávek. Podle prvních reakcí radní záměr zaujal. „Myslím, že je to zajímavý nápad, kterým se budeme určitě zabývat,“ konstatuje investiční náměstek Martin Major. Jeho kolega Bačák doplnil, že mu na první pohled přišel projekt perfektní, chce si ho ale prostudovat podrobněji. „Než dá město nějaké stanovisko, musí se k tomu vyjádřit všechny politické kluby,“ vysvětlil.

Pokud radnice na předběžnou spolupráci kývne, Redstone připraví podklady pro plán celého území, projektový záměr, podrobný rozpočet a model financování. Podle prvních odhadů se investice do multifunkční haly vyšplhá asi na 1,2 miliardy korun. Společnost říká, že po radnici nechce přímou finanční účast, ale spolupráci při výstavbě a podíl na nákladech, až bude centrum v provozu.