Reklama

Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek, venku je 15.8 °C

Kam vyrazit za dobrým jídlem a zábavou? Na Fortu XX Escot se chystá třetí ročník festivalu Lobster Food Fest

Zprávy z regionu

9.5.2024

Autor: red

Třetí ročník jarního festivalu dobrého jídla a pití Lobster Food Fest je tady - opět se koná v nevšedním prostředí křelovské pevnosti Fort XX Escot. Návštěvníci mohou v sobotu 18. května od 11 do 20 hodin ochutnat speciality z kuchyní skupiny Lobster Group i hostujících podniků. Nabídku pěti desítek jídel doplní dobře načepované pivo, ochutnávka moravských a francouzských vín, alko i nealko koktejly či výběrová káva.

Foto: archiv pořadatele

"Pro hosty je připraven doprovodný program a dětský park. Pokud milujete pohled z výšky, vyveze vás nad fort vyhlídková plošina," zve na akci Marek Strouhal ze skupiny Lobster Group. Návštěvníci si mohou na stánku Optiky Wagner vyzkoušet, zda mají stále zrak jako ostříži, vybrat si trendy oblečení od firmy Contractor nebo si poslechnout na nádvoří dobrou muziku.

Bistro Paulus, restaurace Lobster, Bistro Helen, Maso v housce, Frančesko food truck, Fishi sushi, Dos Amigos, Faency Fries, Balikejk, Kikafe, OSA bar, Pilsner Urquell a další gastronomické koncepty nabídnou výborné jídlo a pití. Burgery, trhaná masa, pasta, neapolská pizza, ramen, gyoza, chřest, tacos, nasi goreng, domácí langoše, poctivé hranolky, výběr dezertů, koláčů a zmrzliny a další dobroty najdete přímo ve fortu nebo nově na stáncích kolem pevnosti. Festivalové menu je nachystáno také pro čtyřnohé strávníky.

Pořadatelé připravili hudební scénu a dětský park, kde nechybí zábavná stezka, nafukovací atrakce, science show Pevnosti poznání, malování na obličej nebo aktivity s Besipem. Zájemci mohou využít speciální nabídky firmy Next bike, která bude mít v sobotu výjimku a cyklistům dovolí překročit hranice městské zóny a dojet až k pevnosti. Pro cyklisty na vlastních kolech je připraveno parkování – Fort XX Escot leží jen pár set metrů od páteřní cyklostezky na Poděbrady a dál na Litovelsko.

Foto: archiv pořadatele

Jak se dostat k fortu číslo XX Escot?

K fortu se dostanete, pokud jedete po místní komunikaci z Olomouce do Křelova (sjedete u Prachárny) a na první křižovatce v obci odbočíte vpravo. Projedete novou zástavbou až do polí a po kilometru se vám otevře pohled na areál pevnosti. Pro pěší a kolaře je jednodušší cesta z Řepčína. Stačí vystoupit na zastávce ČD Olomouc-Řepčín nebo MHD Řepčín, železárny a dát se nejbližší odbočkou vlevo po cestě. Ani ne za deset minut jste u areálu. Fort také leží na regionální cyklostezce 51A a jen pár set metrů od páteřní cyklostrasy číslo 4 Moravská stezka, která vede z Jeseníků až na hranice se Slovenskem a Rakouskem. Ale pozor na záměnu: V Křelově jsou dvě pevnosti z dob Rakouska-Uherska. Další fort číslo XVII leží po levé straně rychlostní silnice směrem na Mohelnici v těsné blízkosti obce. S Křelovem jej spojuje most vedoucí přes dálnici z centra vesnice.

Více informaci se dozvíte na lobster-fest.cz