Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kalendárium: 28. listopadu – 4. prosince 2011

Tipy a názory

28.11.2011

28. 11.

Pekař Hanuš z Dolan hodil v přítomnosti purkmistra a dalších osob nádobou po Jakubovi řečeném Kumpter. Také na něj tasil meč, a kdyby mu v tom městští biřici nezabránili, Jakuba by zabil. Záznam do této události napsal do nejstarší městské knihy ojediněle Pavel, první olomoucký soudní písař známý ze záznamů v jiné městské jménem.

1412

29. 11.

Olomoučtí provazníci stanovili sazby na dratve – každý provazník směl prodávat libru dratví z tvrdé smoly za pět penízů a z dehtu za tři peníze; provazníci byli včleněni do cechu olejníků.

1406

30. 11.

Barokní sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci byl zařazen do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Sloup je vysoký 35 metrů a jeho součástí je i malá kaple. Postaven byl v letech 1719–1754 a jeho hlavním účelem byla oslava katolické církve a víry, vyvolaná pocitem vděčnosti za skončení moru, který na Moravě řádil v letech 1714–1716. Všichni umělci a řemeslničtí mistři, kteří na sloupu pracovali, byli olomouckými občany a tak byla stavba chápána také jako výraz patriotismu.

2000

1. 12.

Novou kapitolu začalo psát olomouckého rozhlasové studio po Sametové revoluci roku 1989. O jeho znovuobnovení se významnou měrou zasadil původní profesí kontrabasista, dlouholetý člen Moravské filharmonie Olomouc a od roku 1986 redaktor a dramaturg pro vážnou hudbu Stanislav Červenka. Dne 15. listopadu 1993 schválila Rada Českého rozhlasu zřízení Regionálního studia Českého rozhlasu v Olomouci, a to k 1. prosinci 1993. K témuž datu pověřila vedením Českého rozhlasu Olomouc Stanislava Červenku, který vzpomíná: "Zbývalo už jen necelého půldruhého měsíce do zahájení vysílání. Provedli jsme protokolární delimitaci od Ostravy s převzetím všech osob, činností, materiálů a prostředků a vykonali nutné technické přípravy včetně nasměrování linek, převzetí vysílačů a úpravy vysílacího pracoviště."

1989

2. 12.

Zřízena byla příměstská linka "K" do Horky nad Moravou a Chomoutova. Vzhledem k nedostatku provozuschopných autobusů byl na linku do roku 1947 nasazen nákladní automobil Tatra 27.

1946

3. 12.

Na valné hromadě v Olomouci byl ustanoven vlastenecký Spolek paní a dívek. Předsedkyní byla zvolena paní Josefína Černochová. Cílem spolku bylo vzdělání a společenská zábava žen. Spolek uspořádal řadu zajímavých přednášek - o národních písní, o vzdělání žen, o českých spisovatelkách, o životě rostlin, o zeměpisu, zařídil také kurz pro vyučování češtině, který měl patnáct posluchaček. Spolek také podpořit zřízení soukromé české obecné školy a po jejím otevření se staral o hmotnou pomoc nejpotřebnějším žákům. Nakonec se spolek přeměnil na Dobročinný komitét českých dam a plnil úkoly v sociální péči.

1871

4. 12.

Město koupilo od rodiny Sleychenkauffů-Kralických dědičné fojtství spolu s lénem kaple sv. Felixe a Adaukta u chrámu sv. Mořice.

1412

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941