Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Lahodná káva, recyklovatelné kelímky i skrytá šifra v obraze. Už jste navštívili Kafe na rohu?

Tipy a názory

30.9.2020

Lenka Šimková

Kafe na rohu najdete na náměstí Hrdinů, v těsné blízkosti Dopravního podniku, polikliniky Spea i nově otevřeného McDonald's. Pokud při cestách do práce či do školy přestupujete právě v těchto místech, rozhodně jej neminete. A díky lahodné vůni kávy, která se line ven na ulici, zajisté zatoužíte po návštěvě… ;-)

"Otevírali jsme v polovině července, ovšem samotnému otevření předcházela důkladná příprava, kdy jsme celý prostor zrekonstruovali. Dříve tady byla opravna obuvi a my jsme se snažili zachovat původní ráz budovy, kdy jsme ponechali vysoké stropy a zároveň i velká okna do ulice. Díky tomu je celý prostor vzdušnější a krásně prosvětlený," uvádí majitel kavárny Michal Holubík a pokračuje: "Kavárna je sice menší, má pouhých osmnáct míst k sezení, ale vzhledem k tomu, že se nachází na velmi frekventovaném místě, přes které denně proudí stovky lidí, jsme ji od začátku koncipovali spíše na prodej s sebou. Z toho důvodu máme u vchodu i výdejní okénko a kdo vyloženě spěchá, nebo se v dnešní době obává covidu, nemusí vůbec vcházet dovnitř a jen si objedná u obsluhy v okénku."

"Šikovný pozorovatel najde v nástěnné malbě skrytý nápis i tři olomoucké dominanty," říká Michal Holubík.

Foto: Jan Procházka

KAFE NA ROHU

Adresa: Legionářská 746/1
Telefon: 725 778 008
*Facebook
*Instagram

Ovšem musíme prozradit, že nenavštívit vnitřní část kavárny by byla chyba. Jednak můžete obdivovat sladké i slané dobroty přímo ve vitríně, ale především vás na první pohled upoutá nástěnná malba, která celému prostoru dominuje. Jedná se o graffiti od Dmitrije Proškina, kterého lidé mohou znát pod uměleckým jménem ChemiS (a pokud vám ani tohle nic neřekne, tak jistě znáte portrét plačícího Tomáše Garrigua Masaryka v areálu vysokoškolských kolejí). "Koncepce obrazu v naší kavárně je taková, že nám Jihoameričanka přináší kávu přímo z plantáže až k nám do Olomouce. V její ruce můžeme vidět kávové zrníčko a šikovným pozorovatelům neuniknou typické olomoucké dominanty, jako je symbol olomouckého orloje, katedrála sv. Václava i vršek Sloupu Nejsvětější Trojice. A kdo se bude dívat opravdu pozorně, najde i skrytý nápis uvnitř obrazu," usmívá se Michal Holubík.

Dalším zajímavým aspektem Kafe na rohu, kromě dominantního graffiti, jsou i ekologické kelímky, ve kterých dostanete nápoj s sebou. Ač na první pohled může limonáda i šejk vypadat jako v klasickém plastovém kelímku, opak je pravdou. "Používáme kompostovatelné a biologicky rozložitelné kelímky od britské společnosti Vegware, takže výrobek, který si od nás zákazník bere s sebou, je v kelímku z rostlinného základu. Kelímek, víčko i brčko můžete dát na kompost. Uvidíte, že během jednoho až dvou měsíců se začne rozkládat," vysvětluje Michal Holubík.

Také se vám sbíhají sliny? ;-)

Foto: Jan Procházka

Ať už spěcháte a zvolíte jídlo s sebou, nebo se rozhodnete v kavárně chvíli posedět a důkladně prostudovat nástěnné graffiti, rozhodně budete vybírat z pestré nabídky. Kromě několika druhů káv můžete zvolit i chai latté, matcha latté, horkou čokoládu, kvalitní čaj, nebo si naopak užít poslední letní chvilky a vychutnat si doušek lahodného frappé, mléčný šejk a domácí limonády. K tomu si můžete vybrat některý z lahodných dortíků či zákusků a pokud jste si nenachystali svačinu, tak jistě přijde vhod sendvič či plněný croissant. "Pekaři nám ráno přivezou čerstvé pečivo a my ho ještě před otvíračkou naplníme, aby si u nás lidé už po cestě do práce mohli koupit nějakou tu svačinu. Co se týká sladkých dezertů, tak ty si necháváme dovážet přímo od cukrářů. S rozmrazeným dortem se u nás rozhodně nepotkáte. Preferujeme lokální dodavatele, například mléko do kávy nám třikrát týdně dováží zemědělské družstvo ze Senice na Hané. Má lahodnou smetanovou chuť a výborně se šlehá. Proto je naše cappuccino i latté tak lahodné," říká s úsměvem Michal Holubík.  

Foto: Jan Procházka

"Já jsem dělal dvacet let v úplně jiném pracovním odvětví a už jsem cítil potřebu změny. Jedna z myšlenek, se kterou jsem si pohrával, byla i kavárna, ale počítal jsem s tím, že bych si nějakou mohl otevřít, až budu starší. Jenže přišla nabídka zajímavých prostor a já neváhal. Jsem Olomoučák, mně se hrozně líbí tohle místo a vzpomínám si, jak jsme se tady jako kluci scházeli ‘pod hodinama’. Kolem kavárny proudí denně velká spousta lidí a pro nás je zákazník manažer stejně jako chlap v montérkách, co dělá naproti na křižovatce a přijde si pro dobrý kafe. Senioři se u nás zastaví po cestě od doktorů z polikliniky, studenti po cestě ze školy, jezdí sem i maminky s kočárky... Nechceme se vymezit pouze na konkrétní skupinu osob, naopak se snažíme dělat dobrou kávu a občerstvení tak, aby vyhovovalo všem a každý si u nás našel to své," dodává závěrem Michal Holubík.