Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jsme schopni se poprat o dobrý výsledek, říká Janotka

Sport

14.2.2019

Autor: Petr Pelíšek

Trošku oslav si užil tým SK Sigma Olomouc U 19, za titul mistrů a úspěch v UEFA Youth League se stal nejlepším juniorským družstvem Olomoucka i Olomouckého kraje. Ale ceny a pocity z jejich předávání už musí rychle stranou, vždyť již ve středu hraje devatenáctka doma další pohárový duel, za soupeře má Lyon. „Věřím, že jsme schopni s Lyonem odehrát takovou partii, abychom byli úspěšní,“ řekl trenér SK Sigma U 19 Tomáš Janotka.

Jak jste si užíval ty slavnostní okamžiky? Dvě vyhlášení anket v krátkém sledu.
Určitě jsem si to užíval. Beru to tak, že pro tým a hlavně pro náš klub je to obrovský úspěch, takové ocenění. V dorosteneckých kategoriích nejsou takové úspěchy pravidlem, musíme si toho vážit. Rok 2018 byl úspěšný, fantastický. Celostátní soutěž se v konkurenci Sparty, Plzně nebo Slavie nevyhrává každou sezonu. Takže si toho musíme patřičně vážit. A stejně tak si vážit všech lidí, kteří toho docílili a kteří za tím úspěchem jsou, kteří se tomu věnovali. Výstup z toho je pak ten dobrý výsledek.

A teď už rychle zpět z pódií ke sportu. Už ve středu hrajete doma proti Lyonu, jak se na zápas chystáte? Už máte nějaké podrobné informace o soupeři?
Ano. Už se samozřejmě připravujeme a informací mám hodně. Mám všechny zápasy, které hrál Lyon ve skupině, všech šest. Utkání jsem viděl hodně, materiálů je až až. Je to nesmírné silný tým v kombinaci, vyspělý fyzicky, jako by to už byli chlapi. Je to vyzrálý tým, fantasticky silný na balonu, je výborný takticky. V každém zápase změnili rozestavení, což není vůbec obvyklé. My máme jednu dvě varianty rozestavení pro náš tým. Ale Lyon hrál na Manchesteru City čtyři tři tři, pak doma s Doněckem čtyři čtyři dva a jedou do Hoffenheimu, kde nastoupí v rozestavení tři pět dva. Takže si s tím neskutečně hrají. Zásadní je, že herní inteligence hráčů je tak vysoká, že to dokážou bez problémů plnit, dokážou být dominantní na míči a zápasy vyhrávat. A ať víme, s čím se srovnáváme, tak není obvyklé, aby v našich končinách někdo koupil do dorostu, do devatenáctky, hráče za pět milionů euro (pozn. red. útočník Lenny Pintor z Brestu). Což v porovnání se Sigmou je rozpočet celého klubu tak na dva roky. Samozřejmě ho kupovali s výhledem pro áčko, ale i to je fakt, který svědčí o síle toho klubu.

Takže nejen po sportovní stránce, ale i celkově, také ekonomickou sílou, čeká Sigmu U 19 soupeř jiné úrovně, než byli na podzim Maribor nebo Maccabi.
Ano. Je to top Evropy. Lyon má obrovskou akademii. Samy za sebe asi mluví nejlépe ty výsledky, když dokážou na Manchesteru City vyhrát 4:1, to hovoří samo za sebe.

Foto: SK Sigma Olomouc

Váš tým je pořád ještě v období zimní přípravy. Prospěje vzhledem k zápasu proti Lyonu hráčům turné po Německu, kde jste hráli proti kvalitním a silným soupeřům?
Jednoznačně. I příprava k tomu byla směřovaná, abychom se dostali do těžkých zápasů. Protože mezinárodní konfrontace nám v dorostu chyběla. Je to otázka toho, že kluci nabrali zkušenosti, zjistili, že s těmi soupeři na mezinárodní scéně dokážeme obstát. Ne jenom udělat dobrý výsledek, ale mít k tomu také dobrý herní projev. A pro sebevědomí hráčů je to velmi důležité. Teď je otázka, aby to dokázali prodat třeba zrovna v utkání proti Lyonu. Popřípadě potom během jara v celostátní soutěži.

Nebude pro mužstvo trošku na škodu, že ještě nehraje soutěžní zápasy?
Určitě to nějaký handicap být může. Protože Lyon už má za sebou tři kola ve francouzské dorostenecké lize. Ale věřím, že motivace v tom jednom zápase bude taková, že na to budeme nachystaní dobře a jsme schopni se poprat o dobrý výsledek.

Platí pro jarní fázi UEFA Youth League stejný reglement s možností využít starší hráče nebo je to jinak?
Teď jsem znovu vytvářel soupisku čtyřiceti hráčů, z nich může být pět starších, tedy ročníku 1999. Ale ty už jsem měnit nemohl, to znamená, že tam může být těch pět, co bylo už na podzim.

A kdo z nich bude konkrétně v nominaci na utkání, to ještě nejspíš neprozradíte.
Ty tři? Zatím ne. Mám tam samozřejmě nějaké varianty, s ohledem na soupeře, i s ohledem na to, jakým herním stylem bychom chtěli hrát. Dávám dohromady dvě varianty, samozřejmě hrubé obrysy už mám.

Mohlo by vašemu týmu prospět i to, že někteří hráči už byli v přípravě s prvoligovým áčkem? A odehráli taky utkání.
Ano. Určitě to těm klukům pomůže. Protože jsou najednou v konkurenci kvalitních hráčů, ať už rychlostně, silově, technicky, v provedení, všechno musí v tréninku dělat v mnohem vyšší rychlosti, větší kvalitě. Aby nekazili a byli konkurenceschopní těm, se kterými trénují, popřípadě hrají zápasy. Je to pro ně velká zkušenost, být v kádru áčka a k tomu si navíc zahrát proti áčku Trenčína nebo Slovanu. To jsou utkání, která jen tak na zemi nenajdou, jsou pro ně obrovským přínosem.

Hraje se jen na jedno utkání. Změní to nějak zásadně taktiku? Protože přece jen, nelze jít do utkání s tím, že uhrajeme výborný výsledek pro odvetu. Jeden zápas rozhoduje o všem, je to hop nebo trop.
Taktika je jasná – postoupit! (směje se). Myslím si, že je to naše výhoda. Je to na jeden zápas, jednoznačná výhoda je, že hrajeme doma, v našich podmínkách, nemusíme nikam cestovat. A v tom jednom utkání věřím, že jsme schopni s Lyonem odehrát takovou partii, abychom byli úspěšní.

Kolem zápasu se dělají propagační akce delší čas, má i nějaký charitativní podtext. Věříte, že Andrův stadion bude zaplněný pořádně, což by mohlo pomoci ke splnění postupového cíle?
Věřím tomu! Ten motiv celkově je jasně daný. Jsou tam tři momenty. První, když už takový zápas je, tak aby to někomu pomohlo, to znamená tu pomoc pro Patrika. Druhý moment je tím pádem přitáhnout lidi na fotbal. A třetí, že když už ti lidé na stadionu budou, tak věřím, že vytvoří fantastickou atmosféru, kulisu a zároveň se pokusíme překonat rekord v návštěvnosti na mládežnickou Ligu mistrů. Kolik přijde diváků, to je těžké odhadnout, ale už to, že na podzim jsme tady na naše zápasy měli skoro tři tisíce diváků je skvělé a atmosféra byla vynikající. Pro kluky to byla velká podpora a myslím, že se jim potom hrálo výborně.

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip