Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jsme rádi, že nám vstup do jarní části vyšel, řekl Látal

Rozhovory

24.2.2020

Autor: Petr Pelíšek

Dva zápasy, šest bodů, skóre 4:1. Fotbalistům SK Sigma Olomouc se povedl vstup do jarní části sezony báječně. Po výhře v Teplicích si Hanáci poradili doma na Andrově stadionu s pražskou Spartou. Zvítězili 1:0, trenér Radoslav Látal mohl být spokojený a moc ho nemusela ani štvát žlutá karta, kterou na začátku zápasu dostal.

Jak hodnotíte utkání proti Spartě Praha?
Jsme rádi za vstup do jarní části sezony. Povedlo se nám to kvalitně. Máme šest bodů. Pro nás byl zápas proti Spartě strašně těžké na přípravu, nebylo lehké odhadnout, co se soupeřem udělá změna trenéra. Těžko jsme mohli tipovat, s jakou taktikou Sparta přijede, nevěděli jsme rozestavení. Měli jsme nějaké náznaky, že určitě změny budou.  Ale bylo to strašně nečitelné. Do zápasu jsme vstoupili velice špatně, soupeř měl tři čtyři pět rohů, byli jsme roztažení, hřiště jsme nezmenšovali. Od patnácté dvacáté minuty jsme se z toho trošku oklepali, začali jsme hrát a kombinovat. Abych se přiznal, tak jsme hodně sázeli na standardní situace, protože jsme věděli, že Spartě bude trošku chybět výška. Bránili osobně, hodně jsme to v týdnu trénovali. A vyšlo nám to, šli jsme do vedení. Poločas už jsme potom uhráli. Tam měli hosté jen jednu šanci. Druhá část utkání, do té jsme dobře vstoupili, kombinovali, měli nějaké náznaky. Ale konec zápasu, tam jsme měli štěstí, Sparta tam měla dvě tři šance. Mužstvo musím pochválit za bojovnost, ochotu. To, co jsme v zimě trénovali, to se nám teď vrací. Je vidět, že tým je trošku v pohodě.

Nastoupil Breite, kdy jste se rozhodl, že bude v základní sestavě? A jak se vám líbil jeho výkon?
Rozhod jsem se hned, když jsme ho dělali. Chtěl jsem si, aby přišel, je to typ hráče, kterého jsem si hodně přál. Už, když jsme pracovali na jeho přestupu, jsem říkal, že pokud se to povede, tak bude hrát od začátku. Je to hráč, kterého potřebujeme. Už se trošku projevuje i v kabině. Umí napadat. V 85. minutě mi tam ukazoval mlýnek, že chce střídat. Tak říkám – ty musíš vydržet, kamaráde, ty jsi pes, tebe z hřiště nestáhnu, zůstaneš tam a budeš hrát dál. A potom tam měl ještě sprint do brejku. Určitě splnil to, co měl. Sparta měla střed velice silný a my jsme to potřebovali také.

Jaké měl přesně úkoly na hřišti?
Hrál před Davidem Houskou. Na začátku jsme měli trošku problémy, Sparta začala ve středu pole rotovat, Kanga, Dočkal, Sáček, to jsou velmi kvalitní hráči. Začali si tam měnit prostory, velmi těžko jsme si je v tu chvíli přebírali. Potom jsme ještě trošku předsunuli Davida Housku, ve druhém poločase už se Radim rozehrál. Je to dynamický agresivní hráč, který umí dostoupit, to se mi líbí.

Zápas rozhodl Mojmír Chytil, byl to jeho první gól v lize. Měl i další šance.
Mojmíra známe. Měl výbornou zimní přípravu. V Turecku dal góly, i když na začátku přípravy měl zranění, takže nemohl absolvovat kondiční tréninky. Ale už na soustředění bylo vidět, že má velmi dobrou formu. Je to hráč, který se těžko odstavuje od balonu. Umí pokrýt míč, dostat se do šance. Zdá se být trošku kolohnát, ale je rychlý, i když se to z tribuny nemusí zdát.

Hodně se hovořilo o tom, jak bude chybět Martin Nešpor. Teď máte najednou už dva jarní střelce – Lukáše Juliše a Mojmíra Chytila. Jste nadšený, že si jim takto daří?
Ano. Jsem rád. Škoda, že Julda je tady jen na hostování, ale určitě z jeho angažmá můžeme těžit. Teď nám vypadal na příští utkání Lukáš Greššák, zase už může hrát Juliš, takže tam už je to nejspíš vyřešené. Budou nějaké další karty, můžou se objevit zranění, je dobře, že máme více variant a možností, jak točit sestavu. Něco na výběr máme. Trošku nám chybí stoper, ale tam může nastoupit i Greššák.

Zmínil jste karty – co ta vaše žlutá karta?
Já jsem byl slušný, nic špatného jsem neříkal.

Sparta nemá poslední sezony zrovna top tým a nejlepší výsledky, jak to bývalo kdysi. Platí stále, že i pro trenéra je výhra nad Spartou pořád výjimečná?
Samozřejmě Sparta je Sparta. Vždycky to tak zůstane. Je to velká tradice, má velkou kvalitu. Je teď pod tlakem, přijela s novým trenérem, o to motivovanější. Jsme rád za nulu vzadu, jsme rádi, že nám vstup do jarní části vyšel.

Sigma ztrácí dva body na šestou Spartu, od spodní skupiny už jste odskočili na osm bodů. Nedíváte se už po první šestce?
Po šestce … Víme to, sledujeme tabulku. Ale máme před sebou ještě osm zápasů, a jestli budeme tam nebo tam, na to se nedíváme. Chceme udržet tu sérii bez porážek, máme ji teď šest zápasů, byť jsou tam nějaké remízy. Ale chceme to udržet. Už jsem to říkal před začátkem jara, duch je z mužstva cítit, ta první dvě kola to potvrdila. Kabina dýchá a to se mi líbí. To pro mě byl vždycky základ. Je tam teď pohoda, i když někdy až velká.

Při zranění kapitána Víta Beneše se ukázal velmi dobře Jan Štěrba. Jste spokojený s jeho výkony v prvních dvou zápasech jara?
Určitě. Pro něj to bylo strašně složité. V přípravných zápasech moc nenastupoval, v Turecku dostal nejméně šancí. Ještě tady byl Zima, nevěděli jsme, jak to dopadne. Ale Honza se toho zhostil výborně. Měl jsem z toho trošku strach, protože neměl herní praxi, on to ovšem zvládl výborně.  A podává dobré výkony.

Aleš Mandous je jedničkou v bráně po konci podzimu i v úvodu jara. Ukazuje se, že to byla správná volba? Góly nedostáváte.
Bavili jsme se o tom s trenérem gólmanů už během zimní přípravy, že s tím nebudeme nějak hýbat, protože Mandy podával dobré výkony. Řekli jsme, že když se bude dobře jevit v přípravě, tak zůstane jedničkou. Ať má také jako gólman klid a ví, že má důvěru.

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

metr2 reality s.r.o.

Katalog firem » Služby » Realitní kanceláře

metr2 reality s.r.o. je samostatná společnost s výhradně českým kapitálem a zázemím, která působí na trhu s realitami od roku 2006. Zaměřujeme se především na region, který důvěrně zn...