Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Hejtman Suchánek: Nebojím se řídit kraj ani v pandemické krizi

VOLBY 2020

31.10.2020

Pavel Vysloužil

Hejtman Josef Suchánek (Piráti a Starostové) věří, že zvládne rychle naskočit do rozjetého pandemického vlaku a popere se i s řadou dalších problémů, které kraj má. Sází na svoje manažerské schopnosti z předchozích zaměstnání a zná recept na uřízení sedmistranné pravolevé koalice. Předchozí vedení kritizoval za velkou zadluženost kraje a neprůhledné veřejné zakázky. V dvojrozhovoru Suchánek - Okleštěk to odstupující hejtman odmítá a poukazuje na to, že Olomoucký kraj byl vyhlášen jako region s nejmenším rizikem korupce v zemi. A přečte si nový hejtman Suchánek literární prvotinu svého předchůdce?

Řekněte prosím pár slov o nemoci, kterou právě procházíte. Jaký vzkaz byste poslal obyvatelům kraje?
Ano, byl jsem COVID-19 pozitivní, naštěstí jsem měl poměrně mírný průběh onemocnění bez většiny uváděných příznaků. Je to nepříjemná věc, která komplikuje život nám všem. Pandemií jsou zasaženy osoby, firmy, instituce, obce, kraje, stát. Spolu se zdravotními potížemi lidí přicházejí ekonomické potíže, které patrně budou dlouhodobější a budou nás trápit i poté, co pandemii společně překonáme. Pokud bych měl něco vzkázat, pak by to byl apel na zodpovědnost a sebekázeň lidí. Pro sebe i pro své okolí. Nikdy jsem nepatřil k „odpíračům roušek“ a nemyslím si, že faktický chaos a zmatečné kroky naší vlády po skončení první vlny pandemie doteď, by měly kohokoliv ospravedlňovat před nezodpovědným a nekolegiálním chováním k ostatním. Nejen jako člen krizového štábu Olomouckého kraje vidím nebezpečí mezního přetížení našeho zdravotního systému, zejména z pohledu lidských zdrojů.

Proč jste se dal před dvěma lety na politiku a proč právě v barvách STAN?
Před dvěma lety se STAN rozhodl poprvé kandidovat do zastupitelstva ve městě Olomouci, a proto zde vytvářel nový tým. Mezi dalšími si vyhlídli i mě. Po kratším váhání jsem souhlasil a řeknu rovnou, že STAN byla pro mě asi jediná relevantní strana / hnutí, se kterou bych do politiky šel. Hnutí Starostové a nezávislí již dávno není jen seskupení nezávislých starostů. Je to pevná součást všech pater české politiky s jasně definovaným hodnotovým desaterem, mezi které patří například svoboda jedince, šetrnost, služba občanům nebo fungující právní stát. Jeho členové dnes zastávají všechny možné profese. Je to hnutí pragmatické, ale ne populistické. Letos jsem se pak stal lídrem společné kandidátky Pirátů a Starostů do zastupitelstva Olomouckého kraje. 

Povězte něco o sobě, nad rámec několika odstavců zveřejněných na stránkách hnutí nebo ve wikipedii.
Pocházím z Ostravy, kde jsem absolvoval gymnázium i vysokou školu. Konkrétně to byla tepelná technika na Hutnické fakultě Vysoké školy Báňské. V Olomouci bydlím něco přes 20 let, přestěhoval jsem se sem v rámci pozice ředitele Makra ve Velké Bystřici. Většinu svého profesního života se pohybuji v manažerských pozicích. Teď po pěti letech opouštím místo ředitele Správy kolejí a menz Univerzity Palackého. Ve volném čase rád sportuji, v létě kolo, v zimě lyže, celoročně badminton. Mým velkým koníčkem je příroda, včelařím. Mám tři děti a také jednoroční vnučku Emilku. Bydlí v Šumperku a je mi líto, že ji nemohu vídat častěji. Mám rád hudbu, amatérsky hraji na kytaru. 

Exhejtman Okleštěk: Novému vedení nebudu házet klacky pod nohy

Rád bych ujistil obyvatele Olomouckého kraje, že jsme v rukou špičkových profesionálů. Ředitelé nemocnic, záchranka, hasiči, policisté, vojáci i hygienici odvádějí skvělou práci, obdivuju třeba to, jak vždy myslí o několik kroků dopředu...

Přečtěte si celý rozhovor s bývalým hejtmanem »

Do funkce nastupujete vzhledem k dnešní situaci v podstatě jako krizový manažer, tušíte, co vás čeká? A máte stres a rychlá rozhodování rád?
Již v první vlně koronavirové krize jsem byl z titulu ředitele Správy kolejí a menz univerzity členem krizového štábu UP. Stejně tak i teď jsem členem krizového štábu Olomouckého kraje. Nejedná se tedy pro mě o něco zcela nového. Krajský štáb je samozřejmě svým rozsahem a záběrem násobně větší. Nicméně zde působí opravdoví profesionálové a celé krizové řízení se může opírat a taky se opírá o jejich zkušenosti a erudici. Asi nemohu tvrdit, že mám rád stres, na druhou stranu jsem zvyklý rozhodovat i v krizových situacích. Pokud má člověk možnost spolupracovat a opřít se o schopné lidi, dají se i krizové situace zvládnout. 

V jakém stavu kraj přebíráte, v čem vidíte největší problémy? 
Olomoucký kraj je nejzadluženější kraj České republiky. Potýkáme se s epidemií COVID-19 a v minulých týdnech několik míst v našem kraji zasáhly bleskové povodně. Do toho je 67 % úseků silnic třetích tříd v havarijním stavu. Sportovní dotace plynou největším klubům a na děti a mládež v zájmových kroužcích a klubech se nedostává. Periferní oblasti kraje se nám vylidňují, mladí odcházejí za prací jinam a Olomoucký kraj se v porovnání s ostatními v různých žebříčcích kvality života pravidelně umísťuje na chvostu. Na první pohled to vypadá, že to vůbec nebude jednoduché. Ale tohle je přesně ten důvod, proč jsme do toho šli. My ten kraj chceme spravovat lépe a máme jasný cíl, kam ho chceme dotáhnout. Kraj musí fungovat transparentně a musí se více otevřít lidem. 

Jak byste Olomoucký kraj rád viděl v roce 2024?
Řeknu-li to obecně, kraj by měl být lepší místo pro život svých obyvatel. Kraj by v té době měl být určitě transparentnější, méně zadlužený, měla by tu fungovat kvalitnější veřejná doprava, silnice by měly být v lepším stavu, měl by být všude dostupný vysokorychlostní internet. Kraj bude více podporovat zadržování vody v krajině, zemědělství šetrnější k přírodě a mnohé jiné. Je toho spousta v každé oblasti. 

Jaké tři body jste vy osobně prosadil v koaliční smlouvě?
Koaliční smlouva je již odsouhlasená a podepsaná. Myslím, že každá ze stran dosáhla maximum možného a že všichni můžeme být spokojeni. My jsme měli celkem 3 priority, s kterými jsme šli do voleb a které se odrazily i v koaliční smlouvě. Je to fungující doprava a infrastruktura, šetrné hospodaření v krajině a regionální rozvoj. 

Budete mít na starosti finance - zde je dlouhodobě špatná situace, bude muset kraj brát další úvěry?
Sestavování rozpočtu je první věc, kterou budeme příští týden řešit. Jak už jsem řekl, Olomoucký kraj je nejzadluženější kraj v České republice. Ještě na posledním zářijovém zastupitelstvu schválilo předchozí vedení kraje úvěr ve výši půl miliardy. Kraje a obce se potýkají s obrovským výpadkem svých příjmů. Vláda jim bohužel vůbec nepomáhá, naopak jejich situaci svými kroky ještě zhoršuje. Přitom se dlouhodobě ukazuje, že samosprávy dovedou s veřejnými financemi hospodařit výrazně lépe a efektivněji než stát. Uvidíme, jak se bude ještě vyvíjet probíhající epidemie, popřípadě jak dále poklesnou příjmy kraje, ale v současné době to vypadá tak, že by finance kraje na příští rok měly být stabilizované.

Foto: archiv STAN

Vaše hnutí spolu s Piráty klade dlouhodobý důraz na transparentnost politiky a procesů řízení veřejné správy, jaké v této oblasti chystáte změny?
Nastavíme jasná a srozumitelná pravidla. Chceme například omezit množství tzv. individuálních dotací, tedy těch případů, kdy žadatel neprochází řádným grantovým řízením, ale podá si individuální žádost, kterou mu rada a zastupitelstvo schválí. Stávalo se tak, že desetičlenná grantová komise se scházela kvůli tomu, aby rozhodla, komu přidělí 20 tisíc korun, zatímco o milionových dotacích tato komise vůbec nerozhodovala. Stejná pravidla budou platit pro všechny. Nepůjde však jen o dotace. V oblasti dopravy například chystáme transparentní seznam úseků silnic, které se kdy budou opravovat. Samozřejmostí je pak zveřejňování smluv. 

Máte za sebou řadu manažerských funkcí. Byznys ale není politika. Jste schopen uřídit tak náročný projekt jako je "koučink" lidí různých zájmů ze sedmi politických stran? Jaký máte recept na to, aby se vám koalice nerozsypala?
Během svého profesního života jsem se naučil, že základem každého úspěšného týmu je fungující vzájemná komunikace. Máte pravdu, že byznys není politika. Nicméně i v byznyse existuje něco, co má k politice blízko. Je to projektový management. Ani zde totiž členům projektového týmu přímo nevelíte, nerozhodujete o výši jejich platů apod. Musíte pak tyto lidi řídit jinými nástroji a jiným stylem. Projektové řízení není vůbec lehké a v některých obrysech má k politice docela blízko. Jsou zde důležité korektní pracovní a lidské vztahy a zejména důvěra. Když to bude funguje lidsky, bude to fungovat i politicky.  

Ze zákulisí vyjednávání o koalici prosáklo, že k dohodě všech partnerů někdy musela přispět až stranická vedení a vize společných koalic pro sněmovní volby. Vadí vám jako krajskému politikovi spojování těchto věcí?
Je pravda, že někteří krajští zastupitelé jsou zároveň poslanci nebo dokonce vrcholní představitelé svých stran, je tedy jasné, že se do krajské politiky promítla i ta celostátní. Naše vedení nám však do vyjednávání nijak výrazně nezasahovalo, výsledná koaliční smlouva je dohodou našich krajských představitelů mezi sebou. Mně osobně ale podobná synergie nevadí. Uvedu vám podobný příklad z vlastní zkušenosti. Koalici Piráti a Starostové jsme jako první ustanovili před více jak dvěma lety v Olomouci. Byla a je úspěšná. Jsem si jistý, že zejména na této dobré zkušenosti jsme byli schopni založit podobnou koalici na krajské úrovni. A mně osobně by vůbec nevadilo podobné budoucí spojení na celostátní úrovni. Pokud se zde bavíme o synergiích, a ne o příkazech, je to podle mě v pořádku.  

Nová koalice kvůli úsporám snížila počet náměstků ze sedmi na čtyři. Na druhou stranu bude ve vedení kraje působit několik uvolněných radních a prý dokonce i zastupitelů. Kolik tedy nakonec bude stálých plně placených míst pro koaliční politiky?
My jsme se rozhodli, že budeme šetřit. Tím, že jsme ze tří náměstků udělali „pouhé“ radní, jsme ročně ušetřili asi 600 tisíc korun. Zrušili jsme také místo uvolněného předsedy kontrolního výborů. Tím ročně ušetříme dalších zhruba 800 tisíc korun. Uvolněný zastupitel bude stejně jako v minulém volebním období pouze jeden. Počet uvolněných členů rady tak zůstává stejný jako v minulém období, jen budou brát méně peněz. 

Odstupující hejtman Okleštěk napsal knihu Velké vize v malé knize, kde formuluje svoje představy o tom, jak bude region vypadat zhruba za dvacet let. už jste ji četl? Chystáte se také stát spisovatelem?
Ne, nečetl. Třeba ji ale objevím ve své budoucí pracovně, no a pak, kdo ví… Upřímně, úplně si nemyslím, že tu knihu psal sám pan Okleštěk. Myslím, že to za něj napsali marketingoví specialisté a celé vydání knihy bylo součástí předvolební kampaně. Zatím plánuji pro občany Olomouckého kraje především čtyři roky poctivě pracovat. Jsem připraven výkonu funkce hejtmana obětovat veškerý volný čas. Olomoucký kraj má obrovský potenciál a žijí v něm zajímaví lidé. Budu rád, pokud mě práce hejtmana bude inspirovat i jinak než pracovně, zatím ale žádnou spisovatelskou, básnickou, nebo skladatelskou ambici na toto téma v sobě nenacházím (smích).