Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 7.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jiří Zemánek: Funkční Ústřední krizový štáb má význam i pro náš kraj

PR ČLÁNEK

25.9.2020

Zhotovitel / zadavatel: ČSSD

Teprve po dlouhých politických tahanicích vyslyšela vláda České republiky volání ČSSD a jejího předsedy Jana Hamáčka a obnovila činnost Ústředního krizového štábu. Ten je přitom účinným nástrojem v boji s pandemií COVID-19, jejíž druhé vlně nyní čelíme. Slouží totiž k lepší organizaci přijímaných opatření a také k propojení centrální úrovně s lokální. O jeho prospěšnosti je přesvědčen i první náměstek hejtmana Olomouckého kraje Jiří Zemánek.

„Kraje mají v boji s šířením onemocnění COVID-19 velmi důležitou úlohu. Ta se projeví zejména ve chvíli, kdy jsou dobře nastaveny mechanismy krizového řízení, a to především účinnou koordinací spolupracujících složek a fungujícím zásobováním potřebným materiálem a ochrannými pomůckami,“ zdůrazňuje lídr společné kandidátky ČSSD a Patriotů Olomouckého kraje do krajských voleb Jiří Zemánek. „A pro naši činnost je nezbytné, abychom měli v této činnosti jednoznačně daného partnera na vládní úrovni a aby od centrálních orgánů přicházely jasné a srozumitelné pokyny a instrukce,“ dodává náměstek hejtmana.

V čele Ústředního krizového štábu stojí z titulu své funkce ministr vnitra Jan Hamáček. „ÚKŠ je skvělým nástrojem v době pandemického ohrožení, jak jsme si ostatně mohli ověřit už na jaře. Tehdy fungoval a i díky práci jeho členů, nás všech, jsme krizi zvládli. Proto jsem přesvědčoval premiéra Babiše o tom, abychom ho znovu aktivovali nyní, kdy je počet nových případů onemocnění COVID-19 alarmující. Je to z mého pohledu klíčové, samozřejmě vedle preventivních opatření typu nošení roušek,“ říká k nutnosti fungování Ústředního krizového štábu předseda ČSSD Hamáček.

Ten pokládá ÚKŠ za nejlepší platformou pro vzájemnou koordinaci a komunikaci a jeden z klíčových předpokladů pro zabránění nutnosti přijímat přísná omezení či v krajním případě vyhlašovat nouzový stav. „Nechceme, abychom museli omezovat ekonomiku podobně, jako jsme to udělali na jaře. Nechceme ani vyhlašovat nouzový stav. Naopak ale chceme chránit zdraví a životy obyvatel a k tomu, aby se nám to podařilo, nemůžeme jen nečinně čekat a přihlížet, jak počty nakažených strmě rostou. Je potřeba jednat a my jsme připraveni se koronavirové hrozbě v ÚKŠ každý den usilovně věnovat,“ uzavírá Jan Hamáček.

Ústřední krizový štáb je celý systém krizového řízení a postupů, jak zvládat krize. Stát do tohoto krizového systému investoval čas a prostředky mimo jiné například v reakci na ničivé povodně. ÚKŠ zasedá takřka non-stop a jedná operativně, zastoupeni jsou v něm odborníci na krizové řízení a pověření zástupci ministerstev a bezpečnostních složek. Štáb zabezpečuje operativní koordinaci, sledování a vyhodnocování stavu realizace opatření přijímaných vládou, ministerstvy a jinými správními úřady a orgány. Může být svolán i bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu s cílem připravit se a zvládat krizové situace. O jeho aktivaci rozhoduje předseda vlády. Na jaře ÚKŠ zásadně přispěl ke zvládnutí první vlny COVID-19 v České republice.

Zhotovitel / zadavatel: ČSSD