Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jeden člověk = jeden vozík. Obchody musí regulovat počty lidí, dramatické fronty se ale zatím netvoří

Zprávy z regionu

18.11.2020

Jan Procházka

Jeden člověk na patnáct čtverečních metrů nákupní plochy. Novinka v boji s covidem platí první den a zatím to vypadá, že výraznější komplikace nepřinesla. Alespoň u větších obchodů. Ty většinou regulují počet nakupujících pomocí vozíků, před vstupy také hlídkují sčítací komisaři.

Obchody vesměs regulují počty osob uvnitř pomocí nákupních vozíků. Jedna osoba rovná se jeden vozík. "Nezlobte se, ale ve dvou dvonitř nemůžete," zastavuje mladý pár muž v oranžové vestě před Globusem a ukazuje na výmluvnou ceduli. Dvojice krčí rameny, dovnitř nakonec z vozíkem vstupuje dívka. Opatření má ale své mouchy. Mladík totiž o několik okamžiků vstupuje také. S vlastním vozíkem. A ochranka krčí rameny, s tímhle nic neudělá, vše je podle pravidel, jen krásně počesku obejito.
Stejné opatření platí například v Bille. I tady jste u vstupu upozorněni, že dovnitř můžete pouze s vozíkem. A to i přesto, že si jdete jen pro něco malého. Ještě dál šli v Kauflandu. Tam vozíky pro snadnější orientaci opatřili i čísly. A přestože prodejní dobu tu prodloužili až do 21 hodin, posledního nakupujícího vpustí dovnitř o tři čtvrtě na devět. Možnosti prodloužení otevíracích hodin do 21 využil i Albert (s výjimkou obchodu na Foerstrově se týká všech prodejen v Olomouci). Do devíti má znovu i Lidl. Naopak jen do osmi zatím zůstává otevřený řetězec Penny. I ten reguluje vstup pomocí vozíků. "Pokud vozík k dispozici není, počkejte na jeho uvolnění," vzkazuje svým zákazníkům. Navzdory prognózám se ale v Olomouci dnes černé scénáře nenaplnily. V nákupní špičce od čtyř do půl šesté panoval u všech olomouckých hyper a supermarketů, které jsme dnes objeli, relativní klid. Obchody vyzývají zákazníky, aby nepanikařili. "Rádi bychom zdůraznili, že není potřeba dělat zásoby potravin a drogerie, všeho je a bude dostatek," hlásí například Kaufland. Zda se budou či nebudou tvořit fronty, závisí i na ohleduplnosti zákazníků. Lidé by podle doporučení obchodních řetězců měli trávit v obchodě co nejméně času, nakoupit to, co potřebují a uvolnit místo dalšímu.

Jeden člověk = jeden vozík. 

Foto: Jan Procházka

Potíže s omezeným prostorem paradoxně mohou mít spíše menší prodejny. Ty sice už často počet osob z vlastní iniciativy omezily mnohem dříve, nyní však dovnitř mohou vpustit jen pár zákazníků. "Stačí pár lidí, kteří se jen tak prochází mezi regály a nevědí, co vlastně chtějí, a venku se může udělat slušná fronta. Snažíme se na to takové zákazníky upozorňovat, ale bohužel se často potkáváme s agresivitou," komentuje to prodavačka malé drogerie v centru města.

Podle vlády budou nová opatření v platnosti zřejmě ještě dlouho. Nová stupnice PES totiž pravidlo 1 člověk na 15 čtverečních metrů stanovuje pro pohotovostní stupně tři až pět, dvojka umožňuje dvě, jednička pak dokonce čtyři osoby na patnáct čtverečních metrů. Česká republika se nicméně stále nachází na stupni pět, vláda uvažuje, že by příští týden vyhlásila čtverku.