Reklama

Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena, venku je 10.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jaro je tady. Jaké akce nás během něj čekají a kdy se těšit na Velikonoce?

Jaro v datech

14.3.2023

Lenka Šťastná

Počasí si s námi zatím hraje a teplé dny střídají mrazivé noci a rána. Ale vypadá to, že snad už brzy budeme moct definitivně odložit šály a rukavice. ;) Než se však naplno necháme unést jarní atmosférou, pojďme se společně podívat, na co se můžeme těšit a jaké tradice a pranostiky jsou pro toto roční období typické.

Astronomické jaro začíná jarní rovnodenností. Stejně jako v předchozích letech (a také stejně jako v letech následujících) i letos bude jaro začínat 20. března. Oficiálně Slunce projde rovníkem v pondělí 20. března 2023 ve 22:24 hodin.

Velikonoce

Nejvýznamnějším (nejen jarním) svátkem jsou bezpochyby Velikonoce. S nimi souvisí i takzvaná Popeleční středa, která letos připadla na 22. února. Popeleční středou začíná čtyřicetidenní doba půstu. Měli bychom pečovat o ducha, ne pouze o tělo. V tento den dělá kněz věřícím na čele křížek z popela na důkaz pomíjivosti lidského života. K tomuto dni se váže také několik pranostik, například se traduje, že jaké je počasí na Popeleční středu, takové bude po celý rok. 

Hned první postní neděle po Popeleční středě se nazývá Černá, a to podle oděvu, do kterého se lidé v tento den odívali. Tato neděle letos připadla na 26. února. Další postní nedělí (5. března) je Pražná. V tento den se pražilo obilí, ze kterého se dělal pokrm pražmo. Na 12. března připadá Kýchavná neděle. V tento den si lidé přáli zdraví. Věřili, že kýcháním by mohla začít morová epidemie. V pořadí čtvrtá postní neděle (19. března) se nazývá Družební. V tento den chodil ženich s družbou do domu, kam chtěl o pomlázce přijít na námluvy.

Na Smrtnou neděli (26. března) se vynáší Smrtka neboli Moréna. Házení slaměné figuríny oděné do starých hadrů do potoka či řeky se dochovalo do dnešní doby (zejména na vesnicích). Jedná se o dávný pohanský zvyk, který symbolizuje ukončení zimy a vítání jara.

Poslední postní nedělí je Květná neděle (2. dubna). V tento den se slavila památka vjezdu Krista do Jeruzaléma. Světí se kočičky, které se pak mohou jíst, abychom byli celý rok zdraví. Na Květnou neděli by se nemělo nic péct, aby se nezapekl květ na stromech (neurodilo by se ovoce). Dříve se také dodržovalo, že v tento den by se lidé měli oblékat do něčeho nového. A v neposlední řadě se rovněž uklízelo v bytech či domech - započal se tak velikonoční úklid.

Po Květné neděli následuje Pašijový týden (od 3. dubna): Modré pondělíŠedivé úterýŠkaredá středa (Jidáš se škaredil na Ježíše), Zelený čtvrtek (Ježíš se modlil na zelené louce, v tento den odlétají zvony do Říma. Na zelený čtvrtek by lidé měli sníst něco zeleného a v tento den se také pečou jidáše - pokrm ze sladkého těsta svým tvarem připomínající provaz, na kterém se Jidáš po zradě Ježíše oběsil.). Na Velký pátek byl Ježíš ukřižován. V tento den by se nemělo prát prádlo a nesmí se hýbat se zemí. Podle pověstí se na Velký pátek otevírají hory, aby vydaly své poklady. Bílá sobota se nejprve nese ve znamení smutku u Ježíšova hrobu. Bývalo zvykem světit ohně před vraty kostelů, každý si pak mohl odnést posvěcené přinesené polínko nebo žhavé uhlíky. Na oslavu vzkříšení Ježíše Krista se pak večer vrací zvony z Říma. V neděli na Boží hod velikonoční se slavilo Ježíšovo zmrtvýchvstání. Končí postní období, v kostele se světí velikonoční pokrmy - beránek, mazance, vajíčka, víno... Posledním dnem Velikonoc je pondělí, u nás od nepaměti spojené s pomlázkou, koledováním a říkankami koledníků. Na vesnicích se tradice dodnes udržuje ve větší míře. Vyšlehání vrbovými proutky zajišťuje dívkám a ženám mládí a zdraví. Letos připadá na 10. dubna. 

Beránek i kraslice k Velikonocům neodmyslitelně patří...

Foto: Depositphotos.com

Pranostiky

BŘEZEN
Na svatého Řehoře čáp letí od moře.
Na svatého Řehoře každý sedlák lenoch, který neoře.
Je-li v březnu dešťů mnoho, neúroda je pak z toho.
Březen - za kamna vlezem.

DUBEN
Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři.
V dubnu svrchu hřeje, odspodu mrazí.
Ukáže duben, jaký bude pecen.
Duben hojný vodou - říjen vínem.

K 1. dubnu neodmyslitelně patří Apríl. Ač tento zvyk spojený s žerty a nachytávkami není původem český, zmínky o aprílových žertech jsou známy již z konce 17. století. Patrně pramenily z dobré nálady, kterou přinášelo jaro.

30. dubna patří odedávna pálení čarodějnic. Filipojakubská noc je zasvěcena pálení ohňů, které mají podle pověstí vyhnat z okolí čarodějnice. Někde se na hranici pálí přímo čarodějnice - ze slámy vyrobené loutky. Původně pohanský zvyk doprovázený ohňovými rituály dnes vystřídalo setkávání u hořící vatry.

KVĚTEN
Ledoví muži spalují mrazem ovoce.
Svatba v máji volá na máry.
O svatém Duše choď ještě v kožiše.
Jestliže v máji mnoho hřímá, úrodný rok na to bývá.

První máj, lásky čas. V předvečer 1. května se vydávají mladí muži do lesa, aby uřízli mladou břízku, tu pak ozdobili barevnými stužkami a umístili ji před dům, kde žije jejich milá. Ač je tato tradice dodržována především na vesnicích, i do měst se v posledních letech vrací májové slavnosti. V tento den by měla být políbena dívka pod rozkvetlou třešní, aby neuschla.

Druhou květnovou neděli se slaví den matek (letos 14. května). V tento den bychom měli vzdát hold všem maminkám. Ač se jedná o svátek převzatý, i u nás se ujal.

Konec dubna a začátek května se neobejde bez pálení čarodějnic a polibku pod třešní...

Foto: archiv redakce, Depositphotos.com

Státní svátky

7. dubna - Velký pátek - obchody zůstávají otevřené
10. dubna - Velikonoční pondělí - obchody budou zavřeny
1. května - Svátek práce - obchody zůstávají otevřené
8. května - Den vítězství - obchody budou zavřeny

A tentokrát nám květnové svátky krásně hrají do karet a můžete se těšit hned na dva prodloužené víkendy. Oba svátky totiž vycházejí na pondělí. ;)

Změna času

Nezapomínejme také na změnu zimního času na letní. Ke změně času dojde ze soboty 25. března na neděli 26. března a ručičky hodin se ve 2:00 posunou vpřed na 3:00. Takže budeme spát o hodinu méně. 

Na jaké akce se můžeme na jaře těšit?

Festival Bonjour Olomouc

Datum konání: 13. - 24. března
O akci: Bonjour Olomouc je festival francouzské kultury, který umožňuje příznivcům francouzštiny a milovníkům francouzského kulturního bohatství nasát něco z francouzské atmosféry přímo v hanácké metropoli. Více podrobností o festivalu se dočtete tady →

For Model

Datum konání: 17. - 19. března
O akci: Funkční modely letadel, tanků, ponorek, lodí, aut, stavebních strojů, zahradní i modulové železnice a také robotika, drony či 3D tištěná pohyblivá zvířátka. To bude mimo jiné k vidění na 21. ročníku interaktivní výstavy For Model. Více podrobností o akci se dočtete tady →

Festival Jeden svět Olomouc

Datum konání: 27. března - 1. dubna
O akci: Již 24. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech se tradičně uskuteční v Olomouci na přelomu března a dubna. Ústředním tématem letošního ročníku je Cena bezpečí. Více o festivalu se dočtete tady →

Festival zdraví

Datum konání: 30. března - 20. dubna
O akci: Festival nabízí přednášky a besedy se zajímavými osobnostmi, mezi které se řadí psychologové, lékaři, terapeuti, badatelé, ale i další erudovaní hosté v dotčených oborech a diskutovaných tématech. Nechybí ani projekce filmů či představení zajímavých knih. Festival proběhne během čtyř večerů v kině Metropol a postupně se během něj představí různí hosté. Více o festivalu najdete na www.festivalzdravi.cz 

Velikonoční jarmark

Datum konání: 31. března - 10. dubna
O akci: Oslavy velikonočních svátků, hanácký folklór, velikonoční farmářský trh i řemeslný jarmark. To vše na Horním náměstí v Olomouci.

Jarní Flora Olomouc

Datum konání: 20. - 23. dubna
O akci: Oblíbená květinová a zahradnická výstava Flora Olomouc se uskuteční koncem dubna. Středobodem proslulé akce bude již tradičně hlavní expozice v pavilonu A, připraveny budou i velké Zahradnické trhy, několik gastrozón a pestrý doprovodný program. Ten mimo jiné zahrnuje workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti a také odpočinkové zóny.

Olomoucký tvarůžkový festival

Datum konání: 15. - 16. dubna
O akci: Horní i Dolní náměstí opět provoní syrečky. Jde již o sedmý ročník akce spojené s ochutnávkou tvarůžkových specialit a nechybí ani doprovodný folklórní program a prezentace minipivovarů.

Academia Film Olomouc

Datum konání: 25. dubna - 30. dubna
O akci: Tématem již 58. ročníku mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů je Echo (ozvěna, vizualizace zvuku, otázky rezonující společností a reflexe, která šíří dál nové myšlenky a inspiraci). Těšit se můžete již tradičně na špičkové vědecké dokumenty, inspirativní přednášky, filmové workshopy, hudební produkce, exkurze, výstavy i program pro děti.

Burger Street Festival

Datum konání: 28. - 30. dubna
O akci: Největší putovní street food festival na jaře opět zamíří před Galerii Šantovka. Po všechny tři dny si budete moci na místě vychutnat nejen lahodné burgery, ale i spoustu dalšího skvělého jídla. Vstup je již tradičně zdarma.

Pálení čarodějnic

Datum konání: 30. dubna
O akci: Na Korunní pevnůstce v Olomouci proběhne velkolepé pálení čarodějnic s bohatým doprovodným programem. Po celý den vás čekají hudební vystoupení, atrakce, dílničky a soutěže pro děti, dále rej masek, kolo štěstí, zážitkové focení i bohaté občerstvení a opékání buřtů. Kompletní program na www.carodejniceolomouc.cz 

Májová slavnost Olomouc

Datum konání: 1. května
O akci: Areál Korunní pevnůstky bude žít i den po čarodějnicích. Těšit se můžete na líbání pod rozkvetlou slavobránou s focením, atrakce, bohaté občerstvení a nebude chybět hudební program. Na podrobnosti se podívejte na www.majovaslavnost.cz 

Street Art Festival

Datum konání: 1. května - 30. září
O akci: Počátkem května se v olomouckých ulicích opět zabydlí graffiti a streetart umělci z Česka i ze světa. Jaký murál a kde asi letos vznikne?

Olomoucký Majáles Univerzity Palackého

Datum konání: 3. května
O akci: Jako je historie města spojena s historií univerzity, tak jsou i oslavy příchodu Máje a krás studentského života spojeny s centrem Olomouce, kterým prochází veselý průvod oživující uličky a náměstí univerzitního města. Tradičně se můžete těšit na krále Majálesu a také koncerty pod širým nebem. 

Divadelní Flora

Datum konání: 11. - 22. května
O akci: Šestadvacátý ročník Divadelní Flory nabídne během dvanácti dnů českým i zahraničním divákům na osm desítek akcí. Ročníkové motto zní Jinakost a veškeré podrobnosti se dočtete na www.divadelniflora.cz 

MFOpen

Datum konání: 12. - 14. května
O akci: Od pátku do neděle se v prostorách Reduty a Mozartova sálu uskuteční přehlídka pod názvem MFOpen, na které se představí orchestr MFO tak, jak ho neznáte. Filharmonie vystoupí v plném složení, a jednotliví členové též sólově či v komorních souborech. Přehlídka je malou náhradou za zrušený festival Dvořákova Olomouc. Podrobnosti zde →

Olomoucká muzejní noc

Datum konání: 19. května
O akci: Olomoucká muzejní noc zpřístupní obyvatelům krajského města a jeho návštěvníkům sbírky významných muzeí, galerií, knihoven a dalších kulturních institucí. Jedná se o jedinečnou příležitost projít si výstavy v neopakovatelné atmosféře páteční noci.

Prima FRESH festival 2023

Datum konání: 26. - 27. května
O akci: Festival dobrého jídla a pití s tradicí od roku 2011. Na Výstavišti Flora vás čekají unikátní kuchařské show a workshopy, které jinde nenajdete. Nebude chybět ani Zdeněk Pohlreich a další známé tváře a především spousta dobrého jídla a pití, které zkrátka musíte ochutnat. 

Olomoucké vinné slavnosti

Datum konání: 26. a 27. května
O akci: Během dvou květnových dnů na Dolním náměstí v Olomouci proběhnou jarní vinné slavnosti. Těšit se můžete na řadu vinařství, řízené degustace i bohatý doprovodný program.

Svátky písní Olomouc

Datum konání: 31. května - 4. června 
O akci: Loni na podzim uběhlo padesát let od prvního setkání pěveckých sborů v Olomouci. Zásluhou organizačního týmu se letos můžeme těšit na jubilejní padesátý ročník jednoho z největších festivalů pěveckých sborů v České republice - Svátků písní Olomouc.

Akce neustále přibývají a my je postupně zařazujeme do našeho Kalendáře akcí.