Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Blíží se další ročník dokumentárního festivalu Jeden svět. Letošním tématem je Cena bezpečí

Kultura

20.2.2023 aktualizováno 20.2.2023 14:38

Autor: red

Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lidských právech a jejich porušování. Dvacátý čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Olomouc proběhne od 27. března do 1. dubna 2023 a letošním tématem je Cena bezpečí. Vybrané filmy budou po skončení festivalu dostupné ke zhlédnutí na platformě Jeden svět online.

Letos v Olomouci proběhne již 24. ročník Jednoho světa, který se za dobu své existence rozrostl v největší akci svého druhu na světě. "Pro letošní rok jsme se rozhodli nabídku rozšířit o debatní program, který je rovnocenný tomu filmovému. Zároveň se návštěvníci mohou v průběhu celého týdne těšit na bohatý doprovodný program stejně, jak byli zvyklí v posledních letech," představuje novinky koordinátorka olomouckého festivalu Viktorie Renčová. Festival, který znovu proběhne v březnovém termínu, nese podtitul Cena bezpečí.

"Všemi filmy letošního ročníku prostupuje téma nejistoty a hledání bezpečí. Ať už jde o pocity finančního zajištění, rodinného zázemí, anebo jistoty garantované státem, pro každého z nás tato spojení znamenají něco jiného. I cena, kterou jsme za bezpečí ochotni platit, je pro každého jiná. Sloganem Cena bezpečí bychom proto chtěli přimět publikum napříč ČR k zamyšlení a vzájemnému respektu k různorodým projevům strachu," popisuje ředitel festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický.

Festivalovou kampaň připravilo už pošesté Studio Matyáše Trnky. Spěchající postavy, odstrkování, nejistota, strach a ohrožení. To jsou časté scény, které se v letošním vizuálu festivalu objevují. "Vizuály i spot letošního Jednoho světa odkazují k tomu, co se může stát, když nás přemůže strach a potřebu bezpečí uvedeme do absurdna. Můžeme skončit sami zavření v bytě a svět pozorujeme jen klíčovou dírkou nebo prožít zbytek života ve skafandru. Můžeme se ptát sami sebe: ,Co všechno ještě můžeme pro bezpečí udělat?‘ Možná i my sami jsme občas v pozici, kdy někoho odstrčíme, aby nám bylo líp. Nebo právě naopak, jsme sami někdy odstrčeni. Jak a jestli je to správně, necháváme na těch, kdo spot uvidí," vysvětluje autor kampaně Matyáš Trnka.

Jeden svět online – přístupný kdykoliv a odkudkoliv

Festival myslí i na návštěvníky a návštěvnice, kteří nemají možnost přijít na projekci do jednoho z festivalových měst. V době pandemie koronaviru spustil festival VOD platformu Jeden svět online, kde lze v průběhu celého roku odkudkoliv v České republice zhlédnout nejlepší dokumenty z minulých ročníků festivalu. K letošnímu pětadvacátému výročí jsou od ledna na adrese www.jedensvetonline.cz dostupné další nejvýraznější snímky z uplynulých ročníků.

Vybrané filmy z letošního ročníku budou na Jednom světě online dostupné od 3. do 16. dubna 2023.