Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 6.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jarní Flora se ruší! Návštěvníci se koncem dubna dočkají jen Zahradnických a Selských trhů

Zprávy z regionu

18.2.2021

Autor: Lenka Šimková

Ani v letošním roce se návštěvníci nedočkají oblíbené jarní květinové výstavy. S tou se původně počítalo v klasickém termínu koncem dubna, nicméně současná situace kolem vývoje koronavirové epidemie není příznivá, a tak se pořadatelé rozhodli jarní Floru zrušit i pro letošní rok. Jelikož je jaro hlavní zahradnickou sezónou, dočkají se návštěvníci na Výstavišti Flora alespoň Zahradnických a Selských trhů, které si oblibu veřejnosti získaly už v loňském roce.

Na jarní etapu květinové výstavy Flora Olomouc dorazí každoročně tisíce lidí z celé republiky. V loňském roce se poprvé po šedesáti letech neuskutečnila...

Foto: Jan Procházka

Oblíbená jarní květinová výstava Flora Olomouc se každoročně těší velkému zájmu návštěvníků z celé republiky. V loňském roce došlo k jejímu nucenému zrušení jen pár týdnů před zahájením, přitom připravit tak rozsáhlou akci trvá v řádu i několik měsíců. Ještě v druhé polovině ledna potvrzovala mluvčí Výstaviště Flora Olomouc, že přípravy na jarní Floru probíhají a v plánu je zachovat téma z loňského roku a ještě více jej vyšperkovat. Jak to ale vypadá, tak ústřední expozice s názvem Chrám jara se jen tak nedočkáme. Kvůli nepříznivému vývoji epidemie se pořadatelé v tomto týdnu definitivně rozhodli jarní etapu pro letošní rok zrušit. "S politováním musím potvrdit, že se v letošním roce jarní Flora neuskuteční kvůli epidemii koronaviru. V aktuální situaci si nedovedeme představit, že by bylo koncem dubna reálné uspořádat akci pro šedesát tisíc lidí. Přípravy na akci tohoto typu zaberou velmi mnoho času a riziko je zde příliš velké," uvedla mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Kristýna Buchtová. 

Jelikož je ale jaro hlavní zahradnickou sezónou a řada návštěvníků si jezdí na Floru nakoupit zahradnické vybavení a nejrůznější potřeby pro pěstování, tak se lidé dočkají alespoň Zahradnických a Selských trhů, které by se měly opět konat ve venkovních prostorách za pavilonem A. "Chceme lidem nabídnout možnost si nakoupit to, na co jsou na jarní Floře zvyklí. Navíc v loňském roce se nám jak Zahradnické, tak Selské trhy setkaly s velkým úspěchem a věřím, že letos si k nim lidé opět najdou cestu," doplnila Buchtová. 

První Selské trhy by tak měly proběhnout v pátek 23. dubna od 11 do 17 hodin za pavilonem A a nabídnou široký výběr sezónního ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, uzeniny a masa, džemů a sirupů, kuchyňských bylinek a koření. Hned v sobotu a v neděli 24. a 25. dubna na ně přímo navážou první Zahradnické trhy, které se uskuteční na stejném místě, a nabídnou obsáhlý sortiment květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků a zahradnických pomůcek a potřeb. Selské trhy by se měly konat každých 14 dní, vždy v pátek, Zahradnické trhy jsou zatím naplánovány ve třech termínech od konce dubna do konce května. Vstup na trhy je zdarma, nutná opatření, která bude třeba dodržovat, budou záviset na aktuální koronavirové situaci.