Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Jak se daří Atletickému klubu Olomouc v období pandemie koronaviru

Sport

15.4.2020

Autor: ako

Stejně jako všechny sportovní kluby v České republice i Atletický klub Olomouc se musí vypořádat s neočekávaným sledem událostí posledních měsíců. Ve chvíli, kdy došlo k celostátnímu uzavření všech sportovišť, vstoupili právě atleti do přípravného období. Tréninky všech kategorií od nejmladších v atletické přípravce až po veterány tak musely být zrušeny, stejně jako plánovaná jarní soustředění žactva ve Vysokém Mýtě a soustředění vrcholového střediska v italském Caorle.

Foto: Atletický klub Olomouc

Nejlepší olomoučtí atleti se po vydařené halové sezoně museli vzdát většiny svých ambicí nejen na domácí, ale i na evropské scéně. Člen české reprezentace, koulař Jakub Héža, měl odcestovat do Portugalska na Evropský vrhačský pohár, když byla 16. března vyhlášena karanténa. Sprinterka Lucie Mičunková a vícebojař Jonáš Pospíšil se připravovali na Mistrovství světa juniorů v Nairobi, které je momentálně odloženo na neurčito. Eva Kubíčková, Barbora Héžová a Michal Hroch měli v plánu bojovat o splnění výkonnostních kritérií na dorostenecké Mistrovství Evropy v Itálii, které však bylo pro rok 2020 zrušeno. Olomoučtí závodníci přesto nezahálí a v rámci možností pokračují v poctivé přípravě doma. S uvolněním některých omezení se již nyní budou výkonností sportovci postupně vracet trénovat na atletický stadion a těšit se na opožděné zahájení letní sezony. To se však bohužel netýká skupinových tréninků mladšího žactva a atletických přípravek, které se tak stávají "ohroženou" skupinou. Věříme, že alespoň termíny letních soustředění AK Olomouc pro nejmladší kategorie atletů s největší pravděpodobností nebudou ohroženy, a tak rodiče mohou bez váhání přihlásit své děti na soustředění v Nesměři (8.-15. srpna) nebo na příměstský tábor (13.-17. července). Bližší informace na webových stránkách klubu.

Vedení atletického klubu jako významného pořadatele bylo nuceno přesunout extraligový závod Olomoucká dvacítka v chůzi a zcela zrušit 20. ročník Hanáckého ½ maratonu. Mezinárodní Mistrovství ČR zdravotně postižených sportovců Czech Open 2020 je přesunuto na nový srpnový termín, který ale bude záviset na změně termínu Mistrovství Evropy zdravotně postižených. I přes veškerá omezení byly také zahájeny přípravy Her X. letní olympiády dětí a mládeže, jejichž atletické soutěže v roce 2021 plně zajišťuje právě Atletický klub Olomouc.