UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Objevte kousek Itálie mezi paneláky
3.11.2015
Autor: Barbora Sísová
Italové jsou celosvětově vnímáni jako národ gurmánů, zdaleka to však není proto, že by trávili hodiny u plotny. Naopak, během pár minut dokáží z několika mála ingrediencí vytvořit gastronomický zázrak. Jaké je jejich tajemství? Především čerstvé a kvalitní suroviny, které promění i velmi jednoduché jídlo v kulinářský zážitek. Zapomeňte na kolínka, kečup a hory eidamu a porozhlédněte se s námi po prodejně italských potravin AM Food ve Schweitzerově ulici a vpusťte si kousek Itálie také do vašich domovů...
Prodejna AM Food Service ve Schweitzerově ulici láká na výborné italské produkty i lahodná vína.
Italská kuchyně se v českých domácnostech zabydluje čím dál častěji a většina kuchařek či kuchařů už začala také objevovat kouzlo italských potravin. Ty už naštěstí v Olomouci seženete zcela běžně, a to nejen v centru města, ale nově třeba také na sídlišti Povel v blízkosti kapličky, kde od srpna funguje prodejna AM Food Service, která je výhradním dodavatelem italských značek certifikované kvality – jako jsou těstoviny a mléčné výrobky – Granarolo, zavařeniny a hotové omáčky Le conserve della nonna, sušenky Cabrioni nebo sýry a salámy z přírodní farmy Agricola La Razza.
Pokud bydlíte poblíž, můžete si sem zaskočit koupit suroviny na rychlou rodinnou večeři nebo romantický večer u vína se svým partnerem.
AM Food service
Otevřeno: pondělí až pátek: 10:00-20:00, sobota: 8:00-12:00
Adresa: Schweitzerova 97, Olomouc
Web: www.am-foodservice.cz
"Chceme, aby se lidé naučili, že kvalita jídla je v italské kuchyni důležitá, a zároveň, že mohou mít večeři hotovou opravdu za pár minut. Žijeme v uspěchané době, kdy rodiče přijdou po práci unaveni domů a děti chtějí jíst. Italská kuchyně je tak vhodnou alternativou například ke každodennímu rohlíku se salámem," popisuje majitel prodejny Milan Andrýsek, který mi ukazuje hned několik velmi rychlých variant: "Máme tu několik druhů těstovin – semolinové i v České republice méně používané vaječné, ty obsahují až 30 procent čerstvých vajec. K nim si můžete tuto omáčku od babičky (značka Le conserve della nonna v překladu znamená Babiččiny zavařeniny, pozn. redakce), která se jen vmíchá do těstovin a zdravá večeře pro celou rodinu je na světě." Na výběr máte opravdu z velkého množství omáček, ať už vegetariánských, nebo s masem. Skvělá je například boloňská nebo rajčatová se škeblemi. Většina z nich je stejně jako těstoviny bezlepková.
Kromě už hotových omáček zde najdete také různé druhy bylinkových pest nebo originální koření na těstoviny, které mnohdy stačí smíchat s vodou nebo vínem, přidat k těstovinám, posypat trochou parmazánu a chutná večeře je na stole. Koupit zde můžete i koření na maso nebo ryby. Vaše italské vaření lze obohatit i nejrůznější nakládanou zeleninou, jako jsou například olivy, kapary, artyčoky nebo grilované cibulky.
A jelikož si Italové potrpí na sladké, bez kterého se jejich snídaně neobejde, můžete si zde vybrat hned z několika druhů přírodních marmelád bez umělých barviv, výborné jsou všechny, ať už zvolíte středoevropskému srdci blízkou jahodovou, meruňkovou, nebo exotičtější fíkovou či pomerančovou. Doporučit můžeme také sušenky, které vám vytvoří úsměv na tváři.
Důležitou součástí italské kuchyně je bezesporu olivový olej a víno, i těch tady mají dostatek. "Olivový olej nabízíme extra panenský z oblasti Lago di Garga. Rozdíl oproti supermarketovým, které zpravidla vyrábějí z druhotně zpracovaných oliv nebo smícháním několika olejů, poznáte, už když si přivoníte a ochutnáte," popsal výjimečnost olejů, které vznikají poblíž Verony, Andrýsek.
Co se týče vín, najdete zde jak levnější sicilská vína, tak vína perlivá, typická pro severní Itálii - prosecco, lambrusco, spergola nebo červené toskánské víno chianti.
V obchodě vám na přání připraví také dárkový balíček ve vámi vybrané cenové relaci, jehož složení si můžete zvolit buď na prodejně, nebo prostřednictvím e-shopu: italskesuroviny.cz. "Jelikož máme na naše potraviny výhradní zastoupení, objednávají si u nás produkty lidé z celé republiky, u objednávky nad tisíc korun je rozvoz v rámci Olomouce zdarma," dodal Andrýsek.
Penne con pancetta e piselli
Na 4 porce: 500 g penne, 250 g pancetty, 400 g hrášku, 50 g Parmigiano Reggiano, pepř, sůl, olivový olej, česnek, cibule, smetana na vaření
Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Pancettu a cibuli nakrájejte najemno, sýr nastrouhejte. Vařící vodu osolte, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní penne. Povařte je podle návodu na obalu nebo vlastní chuti tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente).
Na pánev dejte olivový olej, stroužek česneku, nadrobno nakrájenou cibuli a nakrájenou pancettu. Na středním ohni vše smažte zhruba pět minut. Míchejte, až je slanina zlatá a křupavá. Pak přidejte hrášek a zalijte smetanou, aby byla omáčka hedvábně vlahá. Dochuťte solí a pepřem, nejlépe čerstvě namletým. Uvařené penne sceďte a smíchejte s omáčkou. Poprašte každou porci nastrouhaným sýrem a ihned podávejte.
Ricotta s rajčaty
Na 4 porce: 300 g rajčat, 250 g ricotta Granarolo, 1 a půl lžíce bylinek (petržel, tymián a majoránka) - nasekané, 6 lístků bazalky, 30 g extra panenského olivového oleje, sůl, černý pepř
Omyjte rajčata, ponořte je do vařící vody po dobu 1 minuty. Až se kůra rajčat zpřetrhá, sceďte a ponořte je ihned do studené vody. Sloupaná rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a pak nakrájejte na kostičky. Kostičky rajčat smíchejte s 20 g olivového oleje, osolte a opepřete. Dochuťte půlkou lžice nasekaných bylinek a přidejte 2 nasekané listy bazalky. Vyšlehejte ricottu. Ochuťte ji 1 polévkovou lžící nasekaných bylinek, zalijte zbývajícím olejem a dochuťte solí. Do sklenice nebo misky nalijte vrstvou smetanového sýra (ochucenou ricottu) a proložte vrstvou připravených rajčat. To pak opět zalijte vrstvou ricotty. Dozdobte kousky rajčat a lístky petrželové natě.
Lasagne alla bolognese
Na ragú: 700 g mleté směsi (hovězí a vepřové maso), 70 g celeru, 180 g cibule, 100 g mrkve, 400 g rajčatové omáčky, 1 snítka rozmarýnu, 1 šálek bílého vína, 20 g extra panenského olivového oleje, sůl, pepř
Kromě toho: 600 ml omáčky Granarolo, 150 g sýru Parmigiano, 40 g másla, 1 balení lasagní
Jemně nakrájejte zeleninu a osmahněte ji na oleji s rozmarýnem. Přidejte mleté maso, pak víno a nechte odpařit. Přidejte rajčatový protlak a vařte na mírném ohni asi 80 minut, v případě potřeby podléváme trochou vody. Přidejte sůl a pepř. Pečící formu (ideálně 26 krát 20 cm) vytřete 20 g rozpuštěného másla a vyložte dno obdélníky nevařených plátků lasagní. Na tuto vrstvu pak nalijte vrstvu masa s omáčkou. Opět vložte další vrstvu lasagní. Opakujte střídání ingrediencí, dokud nejsou vyčerpány. Na povrch poslední vrstvy přidejte trochu sýra a másla. Pečte v troubě při 190 stupních asi 40 minut.
Autor článkuBarbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

13.12.2025
Basketbalisté BK Olomoucko doma Slunetu nezvládli
Sport
12.12.2025
Se Slunetou o postup na sedmou pozici
AKTUÁLNĚ
12.12.2025
Olomouc má první primátorku. Žbánek odstoupil, v čele města v lednu usedne Miroslava Ferancová
Zprávy z regionu
12.12.2025







