Vydejte se za lákavými chutěmi exotiky do nově otevřené indické restaurace - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 12. května 2025, svátek má Pankrác, venku je 9.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vydejte se za lákavými chutěmi exotiky do nově otevřené indické restaurace

Tipy a názory

11.5.2016

Autor: Barbora Sísová

Vzpomínáte si na nepálskou restauraci, která se nacházela v prostorech irské hospody? Tak teď sem můžete na exotické jídlo vyrazit znovu, tentokrát se v kuchyni usídlili indičtí kuchaři a prostor opět krásně provoněli kurkumou, šafránem a chilli. V průběhu oběda nechybí ani váš oblíbený bufet, kde si můžete nabrat mix několika indických jídel a vyzkoušet, co lahodí vašim chuťovým buňkám nejvíce.

Nově otevřená Saffron Indian Restaurant nabízí obědový bufet i stálou nabídku plnou nejtypičtějších indických delikates Nově otevřená Saffron Indian Restaurant nabízí obědový bufet i stálou nabídku plnou nejtypičtějších indických delikates

Restaurace Saffron otevřela v The Crack Irish Pub v průběhu minulého týdne a velmi rychle si sem našli cestu všichni ti, kteří sem byli zvyklí chodit na polední bufet. "Po odchodu nepálského kuchaře jsme nejdřív zkoušeli vařit jídla česká, poté přizpůsobit jídelníček irské hospodě. Jenomže lidé byli zvyklí chodit sem pět let na nepálskou kuchyni, takže sem pořád chodili a ptali se, ať už na polední bufet nebo exotikou večeři. Nakonec jsme se tedy rozhodli vrátit zpět k asijské kuchyni,“ popisuje provozní Jana Bartošková a vysvětluje tak, proč navázali spolupráci s indickými kuchaři. "Zatím jsou zde čtyři původně indičtí kuchaři, kteří se zde střídají. Mají zkušenosti s provozováním jiných indických restaurací ve Velké Británii, Irsku nebo Praze,“ popisuje Bartošková.

Trochu nezvyklá kombinace - irský bar a indická restaurace hostům prý vůbec nevadí. Trochu nezvyklá kombinace - irský bar a indická restaurace hostům prý vůbec nevadí.
Oblíbený oběd formou bufetu All you can eat. Na místě za něj zaplatíte 110 korun, dítě do 12 roků platí 60 korun a pokud si jídlo chcete pouze nabrat a odnést s sebou do kanceláře, vyjde vás na 90 korun Oblíbený oběd formou bufetu All you can eat. Na místě za něj zaplatíte 110 korun, dítě do 12 roků platí 60 korun a pokud si jídlo chcete pouze nabrat a odnést s sebou do kanceláře, vyjde vás na 90 korun

Jak už jsem zmínila, ve všední dny sem můžete vyrazit od 11:00 do 15:00 na oblíbený oběd formou bufetu a za 110 korun vyzkoušet hned několik nabízených jídel. Princip je jednoduchý. Vezmete si takový zajímavý tác, kam si naberete vše, na co máte chuť a pak už jen ochutnáváte. Když zjistíte, že vám něco pořádně zachutnalo, jdete si přidat. Každý den je v nabídce polévka, jedno jídlo s masem (zpravidla kuřecí nebo rybí) a pak další dvě vegetariánská. Při indickém hodování nesmí na stole chybět rýže basmati, chléb naan, pikantní čatní na dochucení a jogurtová raita, která zas v případě, kdy je na vás jídlo hodně kořeněné, jeho chuť zjemní.

Saffron Indian Restaurant Olomouc

Adresa: Mlýnská 4, Olomouc
Otvírací doba: Pondělí-čtvrtek: 11:00-01:00, pátek: 11:00-2:00 (vaří se do 22:00), neděle: 12:00-20:00
Více informací: Facebook

Kromě bufetu jsou pro návštěvníky k obědu i večeři připraveny indické speciality ze stálého jídelního lístku. "Když lidé přijdou třeba poprvé, doporučila bych jim objednat si víc jídel a vyzkoušet je společně, ať si každý udělá představu o tom, co zhruba mu chutná. Zajímavé jsou třeba i předkrmy, na které Češi nejsou moc zvyklí, pak je dobré zvolit odlišná hlavní jídla, například s ostřejším, sladším a smetanovým základem. Pokud si nejste s něčím jistí,obsluha i kuchaři vám rádi poradí,“ popisuje Bartošková. I my se tedy necháme inspirovat radami zkušenějších a za chvíli už se stůl prohýbá nejrůznějšími indickými pokrmy. Naše váhání, čím a jak začít, duchapřítomně přeruší hlavní kuchař Surrender Kumar. "Zatímco v Indii bychom se do jídla pustili rukama a chlebem naan vytírali hutnou omáčku, která je základem většiny jídel. Češi volí zpravidla jim trochu tradičnější způsob konzumace a jednotlivá jídla si z mističek nabírají na vlastní talíř."

Indové se o jídlo rádi dělí. Pokud si nejste jistí, co přesně vám bude chutnat, vydejte se do restaurace raději ve větší skupince a ochutnejte od každého něco. Indové se o jídlo rádi dělí. Pokud si nejste jistí, co přesně vám bude chutnat, vydejte se do restaurace raději ve větší skupince a ochutnejte od každého něco.

I když se na první pohled jídla mohou zdát poměrně malá, zdání klame, všechny nabízené pokrmy jsou totiž poměrně syté, a tak po vydatných předkrmech máme co dělat, abychom mohli pokračovat v ochutnávání. Indičtí kuchaři se jídlo snaží připravovat opravdu autenticky, což je mnohdy v místních podmínkách problematické. "Používáme spoustu typicky indických surovin a přísad, mícháme si vlastní kořenící směsi. Jelikož v Olomouci není zatím žádný obchod s indickými potravinami, musíme si spoustu surovin nechávat speciálně dovážet,“ popisuje Surrender a dodává, že možná brzy zaplní díru na trhu a ke svému indickému bistru v Olympii a restauraci Saffron do budoucna otevře i obchůdek s indickými potravinami.

Neodmyslitelná součást indické kuchyně - hliněná pec tandúr Neodmyslitelná součást indické kuchyně - hliněná pec tandúr
a indický chléb naan, který by neměl na stole nikdy chybět. a indický chléb naan, který by neměl na stole nikdy chybět.

Zatímco Češi jsou milovníci vepřového masa, tady z náboženských důvodů na prasátko ani hovězí nenarazíte. Základem indické kuchyně jsou především vegetariánské pokrmy. Indové dokáží využívat neuvěřitelné množství luštěnin – od klasické čočky po různé druhy fazolí, cizrnu nebo kukuřici. V nejrůznějších formách využívají také domácí sýr paneer, ať už s nějakou omáčkou nebo připravený v hliněné peci tandúr. Co se týče masa, narazíte nejčastěji na kuřecí, jehněčí nebo krevety, které se v jídelním lístku objevují v typicky indických úpravách. Za doporučení stojí i biryany, což je tradiční pokrm z rýže, masa nebo zeleniny a jogurtu. K dochucování tradičního pokrmu se používá například hřebíček, kardamon, bobkový list, skořice, badyán, černý pepř, římský kmín, černý kardamon, fenykl, cibule, máslo a máta. Kombinací správného poměru těchto přísad pak jídlo dosahuje jedinečné a nezaměnitelné chuti.

Velká hostina může začít. Ale pozor, jedná se pouze od předkrmy, musí vám zbýt místo i na hlavní chod. Velká hostina může začít. Ale pozor, jedná se pouze od předkrmy, musí vám zbýt místo i na hlavní chod.
Onion bhajai (předkrm) - Na první pohled vypadají tyto placky jako malé bramboráčky, jsou to však smažené placičky z cibule, indického koření, obalené v cizrnové mouce Onion bhajai (předkrm) - Na první pohled vypadají tyto placky jako malé bramboráčky, jsou to však smažené placičky z cibule, indického koření, obalené v cizrnové mouce
Neodmyslitelná součást indické kuchyně - jogurtová raita, čatní (my ochutnali konkrétně mátové) a pikantní grilovaná zelenina Neodmyslitelná součást indické kuchyně - jogurtová raita, čatní (my ochutnali konkrétně mátové) a pikantní grilovaná zelenina
V jídelním lístku narazíte i na několik polévek. Kromě této kuřecí například také na čočkovou nebo rajčatovou V jídelním lístku narazíte i na několik polévek. Kromě této kuřecí například také na čočkovou nebo rajčatovou
Kuřecí fenugreek - kuřecí prsíčka s krémovou omáčkou z červené cibule, rajčat, kešu pasty a lístků pískavice. Kuřecí vindaloo - pikantní pokrm z  kuřecích prsíček a omáčky pocházející z oblasti Goa. Rýžový pokrm Biryani Kuřecí fenugreek - kuřecí prsíčka s krémovou omáčkou z červené cibule, rajčat, kešu pasty a lístků pískavice. Kuřecí vindaloo - pikantní pokrm z kuřecích prsíček a omáčky pocházející z oblasti Goa. Rýžový pokrm Biryani
Masala papad (předkrm) - křupavý oplatek z čočkové mouky pečený v peci tandúr, podávaný s jemně nasekanou cibulí, paprikami, rajčaty, okurky, ochucený indickým kořením Masala papad (předkrm) - křupavý oplatek z čočkové mouky pečený v peci tandúr, podávaný s jemně nasekanou cibulí, paprikami, rajčaty, okurky, ochucený indickým kořením

"Všechna jídla jsou připravována autenticky stejně jako v Indii. Pokud si zákazník neřekne jinak, připraví mu kuchaři jídlo středně pikantní, na přání zákazníka však lze přihodit i trochu chilli navíc a pořádně si tak okořenit život. U většiny jídel se dá připravit i neostrá varianta pro děti nebo ty, kteří nemají rádi ostrá jídla," popisuje Bartošková.

Jako ideální nápoj ke kořeněným jídlům se doporučuje jogurtový nápoj lassi, který tu můžete ochutnat ve třech verzích – slaný - s římským kmínem a solí, mangové lasii, nebo lassi ochucené vodou z růží. V nabídce je také kořeněný černý čaj masala s mlékem.

Nově otevřenou restauraci můžete navštívit každý den. Od pondělí do soboty má kuchyň otevřeno od 11:00 do 22:00, v neděli zavírá před 20:00. Více informací, včetně aktuálního poledního menu najdete zde.

Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz

Barbora Sísová