Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Husy, víno, zajímavé události, státní svátky i pranostiky. Podívejte se, co nás čeká na podzim

Tipy a názory

15.9.2022

Lenka Šťastná

Podzim s sebou tradičně přináší řadu zajímavých akcí. Kromě několika státních svátků nás zpravidla čekají svatomartinské husí hody, mladá vína a školáci mají své první prázdniny. Do toho nechybí ani spousta zajímavých událostí jak pro děti, tak pro dospělé. Přinášíme vám přehled toho, co k podzimu v Olomouci neodmyslitelně patří...

Pranostiky

Astronomický podzim začíná podzimní rovnodenností – letos se jí dočkáme v brzkých ranních hodinách, a to v pátek 23. září ve 3:05. K tomuto ročnímu období se váže mnoho pranostik. Zde přinášíme ty nejznámější:

- Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rok.
- Divoké husy na odletu - konec i babímu létu.
- Jsou-li prvé dny babího léta jasné, nastane teplý podzim.
- Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá.
- Když napadá sníh na zelené listí, bude tuhá zima.
- Když se táhnou ptáci blízko k stavení, bude tuhá zima.
- Podzim bohatý na mlhu věští v zimě mnoho sněhu.
- V roce, ve kterém je mnoho žaludů, má býti studená zima s množstvím sněhu.
- Včas-li padá lupení, na rok pěkné osení.

Státní svátky a prázdniny

Na toto roční období připadají hned tři státní svátky.

28. září - Den české státnosti
Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu. Svátek připadá na den jeho zavraždění asi v roce 935. Vyhlášení dne státním svátkem bylo navrženo 24. března 2000. V tento den jsou zavřené obchody!

28. října - Den vzniku samostatného Československa
Slaví se jako připomenutí výročí 28. října 1918, kdy zástupci Národního výboru československého zveřejnili provolání o vzniku Československa a vydali zákon o zřízení samostatného státu. V tento den jsou zavřené obchody!

26. a 27. října - podzimní prázdniny
Na všechny školáky čekají první prázdniny v letošním školním roce. Volno budou mít ve středu a ve čtvrtek 26. a 27. října. S pátečním státním svátkem to vychází na pěkný prodloužený víkend. Naplánujte si společně výlet, už v příštím týdnu se můžete těšit na přehledný článek s našimi tipy.

17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii
Tento svátek připomíná události spojené se 17. listopadem roku 1989, tedy se Sametovou revolucí. Letos si připomínáme už 33. výročí demonstrace proti komunistickému režimu, která odstartovala řadu událostí a změn završených pádem komunismu. V tento den jsou obchody otevřené.

Foto: Depositphotos.com

Zajímavé akce a události v Olomouci

K podzimu v Olomouci patří spousta významných kulturních a společenských událostí. Zajít můžete také na svatomartinské víno či na hody, které jsou v posledních letech velmi oblíbené a pečenou husičku nabízí v listopadu takřka každá restaurace ve městě (a my pro vás i letos budeme mít jejich praktický přehled). ;)

Ekologické dny Olomouc - 16. 9. až 9. 10.
Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce pořádá již 32. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc, který se snaží udržet téma vztahu člověka a přírody ve veřejném prostoru a rozvíjet jej ve prospěch lidského zdraví a pestřejší krajiny. Ani letos nebude chybět Ekojarmark, který přinese řadu přitažlivých akcí a celodenní příděl skvělé muziky, těšit se můžete i na besedy, přednášky, výstavy i výlety. Více zde →

Olomoucká pouť - 16. 9. až 16. 10.
V posledních letech se stalo tradicí, že začátek podzimu patří u Galerie Šantovka Olomoucké pouti. Opět se tedy můžete těšit na nespočet atrakcí pro malé i velké, každý víkend bude navíc probíhat doprovodný kulturní program. Více zde →

Volby do zastupitelstva a do Senátu - 23. a 24. 9.
Ve dnech 23. a 24. září se konají volby. Tentokrát si zvolíme, kdo bude další čtyři roky stát v čele města a zároveň v tomto termínu proběhne i první kolo senátních voleb. Kdo všechno v Olomouci kandiduje, jací jsou lídři a kde se dočtete více? Připravili jsme pro vás tradiční předvolební přehled. Podívejte se →

Foto: Jan Procházka

Podzimní festival duchovní hudby - 25. 9. až 22. 10.
V letošním roce proběhne již 29. ročník Podzimního festivalu duchovní hudby. Koncerty jsou opět umístěny do historicky cenných a akusticky pozoruhodných prostor spojených s duchovním, společenským a kulturním životem Olomouce. V letošním roce vás čeká hned sedm zajímavých koncertů, více podrobností tady →

Flora Olomouc - podzimní etapa - 29. 9. až 2. 10.
Podzimní etapa oblíbené výstavy na Floře nabídne, jako již tradičně, velkou přehlídku ovoce a zeleniny, chybět nebude doprovodný program a oblíbené zahradnické trhy. Hlavní expozice v Pavilonu A nese podtitul Plody otce genetiky a připomene Gregora J. Mendela. Podrobnosti zde →

Olomoucké vinné slavnosti - 30. 9. a 1. 10.
Olomoucké vinné slavnosti probíhají od roku 2011. Na Dolní náměstí jsou zváni jak vinaři z Moravy, tak i ze zahraničí, kteří nabízejí a prezentují svá vína, nechybí pochopitelně ani burčák a něco dobrého k zakousnutí. Letos vás čeká přes pětadvacet vinařství a chybět nebude ani doprovodný program v podobě cimbálové muziky či vinné tomboly.

Foto: Jan Procházka

Den lidí bez domova - 10. 10.
Datum 10. října je v Olomouci spojeno s akcí Dobrého místa pro život s názvem Den lidí bez domova, kdy zakoupením polévky můžete přispět na dobrou věc. O tom, jakým způsobem bude letošní ročník probíhat, vás budeme již brzy informovat.

Prix Bohemia Radio - 10. až 13. 10.
Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio představí nejlepší rozhlasová díla za uplynulý rok. Hlavním centrem dění bude opět Umělecké centrum Univerzity Palackého, kde se představí tři tradiční kategorie Dokument, Drama a Reportáž, které doplní zbrusu nová kategorie s názvem Podcast.

Halloween - 31. 10.
Tento den je u nás čím dál oblíbenější, zejména mezi malými dětmi, a tak se bude konat řada akcí, například vydlabávání dýní nebo maškarní zábavy.

Svatomartinské hody - 11. 11.
11. listopadu slaví svátek sv. Martin a toto období je již tradičně svátkem husích hodů a svatomartinského vína, které si můžete vychutnat v mnoha olomouckých restauracích. Také v letošním roce bychom pro vás rádi připravili náš tradiční velký přehled husích hodů, po kterém se vám začnou sbíhat sliny. ;)

Slavnost vína - 19. 11.
Největší akce moravského podzimu, jak se pyšní pořadatelé, se letos koná 18. listopadu v NH Collection Olomouc Congress. Těšit se můžete na bohatý program, na 150 druhů vín i na skvělý raut. Veškeré informace o akci naleznete na webu →

Během celého podzimu pro vás budeme sbírat informace o všech akcích a událostech, které se budou ve městě konat, a jejich přehled budeme pravidelně uveřejňovat v Kalendáři akcí.

Užívejte si krásné podzimní dny!