Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Horní náměstí má novou dominantu. Plochu před radnicí zdobí socha Rounded od Jana Dostála

Zprávy z regionu

17.10.2018

Autor: red

Socha olomouckého autora Jana Dostála bude u radnice stát pouze do 28. října. Na Horním náměstí se objevuje v rámci dvou projektů. Dne 28. října bude součástí oslav 100. výročí vzniku republiky a je také výjimečnou součástí projektu SculptureLine.

Foto: Zuzana Doleželová

Socha Jana Dostála vychází z primárního geometrického tvaru kruhu, anglicky round, a právě proto byl pro ni zvolen název Rounded. Socha je tvořena spojením jednotlivých dílů, jež utvářejí výsledný tvar rostoucí kružnice. Čistě intuitivní skladba jednotlivých dílů, bez použití modelu, se promítla do živelného, rostoucího a postupně se utvářejícího celku, jímž je nedokončená kružnice. "Nedokončený kruh, složený z mnoha různě velkých dílů, může symbolizovat jednotlivé etapy dějin republiky, jejíž výročí si letos připomínáme," říká Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu a dodává, že dílo otevírá prostor pro nejrůznější interpretace.

Po oslavách výročí vzniku Československa bude socha 29. října demontována a odvezena do ateliéru výtvarníka.

Mladý tvůrce Jan Dostál je autorem řady soch. S jeho dílem se můžete denně setkat v Olomouci v Šemberově ulici, kde střechu domu zdobí jeho originální skulptura Vetřelec, nebo na křižovatce u Chomoutova, kde stojí jeho Strážný anděl. Toho nechala vytvořit jako výraz vděčnosti za přežití žena, kterou na tomto místě srazilo při nehodě auto.