Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Holomóc je pěkny městečko, dokazuje  nová kniha o hanácké metropoli

Kultura

11.10.2010

Autor: Kamila Kotková

Olomouc a zajímavá místa v okolí. Tak zní název nejnovější fotografické publikace o Olomouci. Kniha je dílem fotografa Petra Pelecha a historika Jindřicha Schulze. Publikaci vydává nakladatelství Anag. Všechny texty v knize jsou uvedeny v českém, anglickém i německém jazyce. Aby si našla snadno cestu ke čtenářům, jí na křtu popřál její kmotr a bývalý děkan Filozofické fakulty Univerzity Palackého Ivo Barteček.

Před slavnostním křtem vystoupil hanácký mužský sbor Rovina pod vedením Honzy Žůrka. Příznačnou písní Holomóc je pěkny městečko odstartoval veřejný křest nejnovější knihy o Olomouci spojený s autogramiádou.
Kniha Olomouc a zajímavá místa v okolí představuje historii města a jeho významné památky. Kromě nich nalezneme na fotografiích také letecké záběry na město, snímky interiérů významných budov i místa v nedalekém okolí. Tím, že řadí objekty tak, jak jdou za sebou, může také posloužit jako průvodce při procházkou Olomoucí. "Je to první kniha o Olomouci tohoto druhu, dá se použít i jako průvodce," popsala systém řazení majitelka nakladatelství Anag Eva Motáňová Vítková.

Publikaci ocení nejenom návštěvníci z jiných měst, ale i samotní Olomoučané. Může jim totiž odkrýt tajemnou historii starých domů, uliček i zákoutí, kterými denně prochází bez povšimnutí. Zaměřena je však svou koncepcí i na zahraniční turisty. "Trojjazyčnost nabídne knihu širší veřejnosti," zhodnotil její praktický význam Ivo Barteček.
Po slavnostním křtu si hosté mohli knihu zakoupit a nechat podepsat od jejích autorů. Této chvíle využila i Olomoučanka Jindra Košelová, která už jednu knihu o Olomouci doma má. "Ta ale pochází z roku 1975. Ráda si ji beru s sebou do města na procházky. Otevřu ji a srovnávám staré černobílé fotografie obchodů, ulic a domů se současnou podobou," směje se Košelová.
Kniha Olomouc a zajímavá místa v okolí vznikala asi rok a půl. Má 176 stran a rozšiřuje nabídku titulů o hanácké metropoli.

Kamila Kotková

Reklama

SPEMAX s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto » Odtahová služba

Provedeme vyproštění a odtah havarovaného nebo nepojízdného osobního vozu, nákladního vozu, autobusu, návěsu nebo soupravy vozidel speciální technikou. PROVOZ NONSTOP – 724 500 000! Přepra...