Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Gyroskopy z olomoucké firmy Sterch poletí do vesmíru, budou součástí nových satelitů

Zprávy z regionu

15.11.2019

Autor: Jan Procházka

Olomoucká firma Sterch International začínala v polovině devadesátých let svou činnost prodejem servopohonů. Po více než dvaceti letech se vypracovala mezi světovou strojírenskou špičku a dodává své výroby do energetického i leteckého průmyslu. Gyroskopy, které vyrábí ve svém novém sídle v Holici navíc míří až do vesmíru. Stanou se součástí devíti stovek satelitů nové sítě OneWeb, která má v příštích letech pokrýt signálem internetu i ta nejodlehlejší místa planety.

Na oběžnou dráhu budou v následujících měsících vyneseny stovky satelitů nové sítě OneWeb. Gyroskopy, které hlídají polohu těchto komplikovaných zařízení, vyrábí olomoucká firma Sterch International. “Je to jedna z největších kosmických zakázek pro Českou republiku,” zmínil majitel firmy Jaroslav Zdražil. Zakázka se podle něj pohybuje v řádu stovek milionů korun, přesnější částku uvést nechtěl. Olomoucká firma dodá osmnáct stovek gyroskopů, v každém z asi metr velikých satelitů se budou nacházet dva. “Zakázka by měla být dokončena během příštího roku,” upřesnil Zdražil. Projekt OneWeb chce satelity postupně vypouštět v následujících dvou letech, globálního pokrytí by mělo být dosaženo už v roce 2021.

Šéf výroby firmy Sterch International Marek Roskol ukazuje jeden z gyroskopů, které budou součástí satelitů sítě OneWeb.

Foto: Jan Procházka

Firma Sterch International se do nového sídla v holici přestěhovala letos v létě. “Pomocí nejmodernější robotiky a nejpřesnějších CNC pětiosých strojů vyrábíme mechanické komponenty splňující ty nejvyšší nároky našich klientů. Naše výrobky nacházejí uplatnění uplatnění nejen v kosmu, ale i v leteckém průmyslu. Úzce také spolupracujeme s americkou firmou Honeywell která dodává součástí leteckých motorů a pro které vyrábíme řadu komponentů,” zmínil Zdražil.

“Firma Sterch International se už od svého počátku zabývá i prodejem a vývojem servopohonů, což jsou zařízení, umožňující regulaci průtoku energií, ať už se jedná o vodu plyn či elektrický proud. Mezi zákazníky olomoucké firmy, tak patří plynárny, vodárny, elektrárny či zásobníky plynu a pohonných hmot. Speciální servopohon vyvinutý v Olomouci prodává firma Sterch International i jaderným elektrárnám,” zmínil Zdražil.

Firma zaměstnává špičkové odborníky, řadu z nich si vychovává už od středních škol. “Získat kvalitní pracovníky je opravdu těžké. Proto spolupracujeme se středními školami, bereme studenty na praxi a někteří pak u nás po ukončení školy i nastoupí,” zmínil šéf výroby Marek Roskol. Umět obsluhovat stroje za desítky milionů korun však podle něj nestačí. “Každý z našich CNC operátor je schopen přístroj i programovat. Snažíme se, aby náročnou práci dělali roboti a lidé se věnovali vymýšlení nových projektů,” shrnul strategii firmy.

Do budoucna chystá Sterch International rozšíření výrobních prostor ještě o další dvě haly a zapojení větší míry robotiky do výroby.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941