Zajděte si posedět na zahrádku provoněnou grilem: Hitem letošní grilovací sezony je makrela a hermelín - OLOMOUC.CZ
Reklama

Čtvrtek 15. května 2025, svátek má Žofie, venku je 13.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Zajděte si posedět na zahrádku provoněnou grilem: Hitem letošní grilovací sezony je makrela a hermelín

Tipy a názory

18.6.2014

Autor: Barbora Sísová

Léto je konečně tady. Také cítíte ve vzduchu tu nezaměnitelnou letní vůni grilovaných klobás, která se line ze zahrad všech rodinných domků? Procházíte kolem, mířící do svého bytečku a hořce, závistivě polykáte slinu? Naštěstí nemusíte mít dům se zahradou, abyste si mohli vychutnat grilované masíčko, hermelíny, žebra či makrely. V Olomouci existuje řada zahradních restaurací, kde tyto delikatesy připraví za vás. Takže na vás zůstává jen abyste se usadili, objednali si pivečko a vychutnali si svůj pokrm bez toho, aniž byste načichli kouřem.  

Ve většině restaurací, o kterých bude řeč, grilují pouze za dobrého počasí. Takže se může stát, že zatímco podle vás je grilovatelno, v restauraci budou mít na povětrnostní podmínky a rosný bod poněkud jiný názor. Podle počasí se pak často upravují také dny, kdy se griluje. Přesto jsme se pro vás pokusili vypátrat, kdy a kde na tuto letní vůni narazíte a můžete si vychutnat dokonalé letní okamžiky. V některých restauracích třeba právě dnes.

S exkurzí začneme v Hospůdce U Ladi, která se nachází v blízkosti Smetanových Sadů. Můžete se tady zastavit třeba právě cestou ze své rodinné procházky v parku Flora. Tady grilují vždy ve středu, pátek a neděli od čtyř hodin. A místní specialitou jsou hlavně pečené makrely, připravované klasicky na dlouhých tyčích (100 gramů makrely vyjde na 22 korun) Vybrat si můžete přímo z grilu podle toho, jaký máte hlad. A pokud neholdujete rybám, můžete si objednat domácí klobásku za 38 korun, cigáro za 30 korun nebo hermelín za 40 korun. Zvlášť si připlatíte za pečivo, okurek a feferonky A aby vám grilované masíčko lépe klouzalo do krku, můžete si pomoci některým z lokálních piv – v nabídce je kvasnicová litovel, šerák, třináctka Gustav nebo Svijany. A zatímco vy budete jíst a pít, vaše děti si mohou bezstarostně hrát na pískovišti s dalšími dětmi.

O kousek dál na Schweitzerově ulici směrem k Lídlu se nachází hospůdka Tropic, kde grilují každý pátek od čtyř hodin. Jak mě ujistil personál, téměř za každého počasí, pokud tedy nebudou padat trakaře. Jelikož se před hospůdkou nachází pouze malá zahrádka s pár stoly, začala jsem pátrat po tom, kde vlastně probíhá samotné grilování. "Je to jednoduché, griluje se v zadním dvoře, sem si lidé přijdou, vyberou, co chtějí jíst a pak si to mohou odnést dovnitř nebo na předzahrádku," vysvětluje usměvavá číšnice. Tady kromě makrel, jejichž cena se pohybuje v závislosti na velikosti od 40 do 80 korun, dostanete i žebírka (100 gramů za 22 korun), koleno či kabanos (vše 100 gramů za 26 korun). Občas zde můžete narazit také na cigáro či grilovaný hermelín, který se v poslední době těší všeobecné oblibě zvláště u dam. Zajisté vás potěší, že nemusíte připlácet za přílohu – chléb, hořčice, křen i beraní rohy jsou součásti jídla, tedy zahrnuty v ceně pokrmu. Na čepu je například Radegast nebo Plzeň.

Nyní se přesuneme na Varšavské náměstí, kde se mezi paneláky skrývá hospůdka U Tygra. Přestože i tady předzahrádka působí značně stísněným dojmem, zjišťuji, že grilování probíhá i tady. A to každý pátek od 16:30, ovšem ne na předzahrádce, ale na rozsáhlé zahrádce, která je ve dvoře za restaurací a skýtá až osmdesát míst pro všechny, kteří dostali chuť na letní osvěžení nebo nějakou tu grilovanou delikatesu. Ani tady se nabídka od ostatních restaurací příliš neliší. Dělají se makrely (kolem 60 korun), klobásy (60 korun), cigára a žebra z udírny, občas se hodí na gril i nějaké to masíčko. I tentokrát je příloha i s pečivem v ceně.

Trošku odlišné grilované speciality objevíte v restauraci Moritz, která nabízí nádherný výhled na Terezskou bránu Tady se snaží grilovat vždy, když vyjde počasí a vypadá to, že alespoň nějakou chvilku vydrží, většinou tedy o víkendech nebo když pořádají nějakou akci. Když je pěkně, griluje se však i čtyřikrát týdně. Podle zjištěných informací už by se gril měl rozžhavit právě dnes kolem 17:00. Pokud tedy budete mít cestu kolem, můžete se zastavit na domácí pivko a obhlídnout, co přesně bude na grilu právě dnes. Velkým hitem je podle hostů především hovězí steak a grilovaný hermelín, v nabídce je však také klasická klobása a cigáro. Už tento čtvrtek si můžete přijít vychutnat grilovanou vepřovou kýtu. A jak prozradil pan majitel, do jídelníčku Čechů se skrz grilování snaží protlačit také ryby. Makrelám se však U Moritze vyhýbají velkým obloukem. A tak zde, pokud máte zrovna štěstí,můžete ochutnat candáta, sumečka, lososa nebo tmavou tresku.

Z centra města se nyní přesuneme na místa, na která narazíte při procházkách nebo svých volnočasových aktivitách. Takovou velmi oblíbenou zahradní restaurací je hospůdka Travis, která se nachází na cyklostezce směrem na Poděbrady. Zastavují se zde nejen cyklisté, ale velmi často také rodiče s malými dětmi, které zde mají k dispozici velké pískoviště a také velké množství kamarádů svého věku. Rodiče zde mohou v klidu posedět, zatímco jejich děti mají o zábavu postaráno. A co se nabízí? Restaurace má otevřeno každý den od 14:00 a na výběr máte z velkého množství grilovaných specialit. Od grilovaného masa – v nabídce je pravá svíčková (100 g/110 korun), hovězí (300 g /200 korun), mega vepřový steak (450 g/ 150 korun), vepřová panenka (200 g/ 150 korun), vepřový steak (200 g/150 korun), kuřecí steak (250 g/ 120 korun), žebírka (400 g/120 korun) , bílá a červená klobása (50 korun), uzený vepřový ocásek (400 g/135 korun), koleno (1,2 kg/ 190 korun), sekaná (200 g/ 50 korun) a grilovaný hermelín za 60 korun, který je podáván nezvykle na topince. Překvapením pro mě bylo, že ke dvěma topinkám jsem dostala ještě extra chléb. I tady vás občas dovnitř přiláká vůně pečených makrel.Objevit by se tu měly dnes a zítra.

Zajímavý je i způsob objednávání jídla, na který zde funguje zvláštní manuál a garantuji vám, že i když si ho přečtete pořádně podrobně, stejně se dopustíte nějaké chyby. Tak tedy jdete ke grilovacímu pultu, zahlásíte, co chcete, dostanete čísílko a jdete si sednout. U jiné paní si mezitím objednáte pití. Až zavolají vaše čísílko, přicházíte a odnášíte si svou porci. Nic neplatíte, pouze musíte přinést lísteček, na kterém máte zapsané pití. Paní přes pití pak zaplatíte vše, a hlavně až dojíte, nezapomeňte si všechno použité nádobí odnést k pultíku k pánovi přes jídlo. Nebojte, žádný učený z nebe nespadl a na chybné kroky vás vždy upozorní.

A když šlápnete do pedálů ještě víc, dorazíte až na přírodní koupaliště Poděbrady, které je oblíbeným rekreačním cílem Olomoučáků. A jak všichni moc dobře víme, nejvíce lidem vyhládne právě u vody. I tady můžete kromě osvěžení, ať už ve formě piva nebo vody ochutnat také grilované delikatesy. Zatím se griluje každý víkend od 11 do 19 hodin, ale pokud je pěkně a zákazníci mají zájem, může se grilovat i déle. Přes letní sezónu je v plánu grilovat i přes všední dny vždy s ohledem na počasí. A grilovací menu bude opravdu vymazlené, sestavuje jej MasterChef Jiří Sedlář, který jednou za 14 dní své umění také předvede naživo. V aktuální nabídce jsou momentálně kuřecí a vepřový steak, špízy, hermelín a zelenina. Na letní sezónu jsou však v plánu také ryby - pstruh, losos a makrela nebo grilované ovoce či domácí burgery a hovězí steaky. Takže to vypadá, že se máme na co těšit. A mnozí lidé sem už nebudou jezdit pouze za koupáním, ale třeba právě kvůli jídlu.

Pokud si chcete dopřát idylku přímořské dovolené, pak se vydejte do restaurace Na Letné ve stejnojmenné ulici na Lazcích. Tady můžete posedět na terásce přímo u Moravy s výhledem na Klášterní Hradisko. Pokud počasí přeje, můžete k pivu zakousnout něco malého, tedy hermelín (40 korun), klobásu (45 korun) nebo cigáro (30 korun). Griluje se však hlavně o víkendech, kdy můžete narazit i na pečené makrely a rozšířenou nabídku. O kousek dál v ulici Dlouhá na Lazcích se nachází Restaurace Na Dlouhé, kde grilují v pátek a neděli – tady si můžete vychutnat makrely steaky, cigára, hermelín či královská žebra.

Každý den se griluje také v zahradní restauraci U Bulhara, která se nachází kousek za městem v Hodolanech, a je velmi oblíbeným cyklistickým cílem či mezizastávkou. Tady se nemusíte řídit žádným speciálním grilovacím rozvrhem hodin. Griluje se totiž denně. Zpravidla se začíná se kolem čtvrté hodiny a nabídka jídel se pravidelně obměňuje podle aktuálních zásob a zájmu lidí. Zpravidla zde narazíte na žebra (100 g/ 19 korun), koleno (100 g/ 23 korun), cigáro (100 g/ 25 korun), bůček (100 g/ 25 korun), klobásu (100 g/ 30 korun) nebo oblíbený grilovaný hermelín (40 korun). V nabídce jsou i kuřecí a vepřové steaky za 75 korun a občas také makrely za 65 korun. Za pečivo, okurky, hořčici a křen si však zaplatíte zvlášť.

Ke klasické restauraci U Žida, kam se chodí především na českou klasiku a tankové pivo, patří také velká letní zahrádka s kapacitou asi 150 míst, takže se nemusíte obávat, že byste nenašli místo k sezení. Na zahrádce je velké projekční plátno, kde je možné sledovat různé satelitní přenosy, takže pánové nepřijdou o žádný zápas z brazilského šampionátu. Dámy zase zajisté ocení bohatou květinovou výzdobu. A spokojeny tady budou také vaše děti. Součástí zahrádky je dětský koutek s trampolínou, houpačkami, pískovištěm a pláckem pro míčové hry. V letní sezóně od dubna do září si zde můžete každou středu a pátek od 16:00 vychutnat grilovačku v příjemném prostředí. A na grilu se objeví například makrely, kolena, žebra i špízy.

Tuto sobotu od 11:00 budete moci ochutnat také grilovanou šunku, která se bude od 11 hodin připravovat na Pivovarském dvoře Pivovaru Melichárek v Horce nad Moravou. Na čepu domácí kvasnicové pivo, pro děti dětský koutek a pro všechny domácí atmosféra selské usedlosti.

Ať už se rozhodnete navštívit jakoukoliv z vybraných restaurací, nebo vás tento článek alespoň motivuje zajít do obchodu a rozjet váš gril, přejeme dobrou chuť.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

AaronLaser - kožní ordinace a dermatologické centrum MUDr. Dagmar Kubicová, MUDr. Iva Karlová, MUDr. Jan Šternberský, MUDr. Kateřina Libigerová

Katalog firem » Zdravotnictví » Laser centra

Komplexní vyšetření a léčba kožních chorob, znamének, estetická dermatologie. Odstranění znamének, bradavic,kožních výrustků chirurgicky i laserem, léčba akne, rosacei, ekzémů, lupén...