Gastroglosa: Hospoda s pekárnou, rozlezlí Prostějováci a špetka Itálie a Mexika - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 7. července 2025, svátek má Bohuslava, venku je 20.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Gastroglosa: Hospoda s pekárnou, rozlezlí Prostějováci a špetka Itálie a Mexika

Tipy a názory

5.2.2020

Prostějovák Pavel Vysloužil, Garden Food Festival

Pokud je pro vás jídlo a pití zážitek, a nejen prostředek k uspokojení základních životních potřeb, určitě čas od času hledáte nějaký nový podnik, kde byste ocenili: jídlo, interiér, výborný servis či atmosféru. A nejlépe všechno dohromady. Tak se pojďme podívat, co nového se událo na domácí olomoucké scéně a v blízkém okolí za posledních pár měsíců.

Vykopněme hned zostra: po mnoha odkladech se v lednu konečně otevřela restaurace v bývalé Podkově. Eatery & Bakery pod hlavičkou Long Story Short konceptu je velmi příjemným zpestřením olomoucké gastronomie. Šéfkuchař Petr Heneš má za sebou angažmá v předních pražských restauracích a na české poměry odvážný pop up projekt Forbidden Taste. Pokud jste bývali častými hosty v Podkově, dnes restauraci nepoznáte – otevřená kuchyně, jiné dispozice prostoru, strohý, ale útulný design. Vyzkoušejte klasiku, vege nebo nějaký úlet a na cestu si vezměte domů čerstvě upečený chléb. Ještě není jako z pražské Esky, ale na místní poměry pecka.

Další ve městě neohraný koncept přineslo bistro U ptáka. Na jednu stranu nic převratného (například pražský Grills dělá už několik let kuřata na otevřeném ohni), ale kde dnes v Olomouci najdete čerstvé grilované kuřátko z farmy s dobrou přílohou. Majitelé po pár týdnech pochopili, že nabídka je přece jen úzká a doplnili menu o grilovaný bůček. Určitě se občas zastavte.

Bývaly časy, kdy jste mohli v hanácké metropoli zavítat i do čtyř italských restaurací, kde fakt vaří kluci z Apeninského poloostrova. To dnes nehrozí, ale Taverna Allegra je víc po ruce v pasáži z Horního náměstí ke komerčce a na dobré těstoviny jsou tam machři. Domácí pastu z rukou Itala mají i U Kristýna, ale ten už není na místní gastro scéně žádným nováčkem.

Možná to netušíte, ale v Olomouci se nám rozlizajó Prostějováci. A obsadili prostor kósek od Terezské brány. Zatím se nám nepodařilo vyhnat zpět na zelenou pastvu k Vrahovicím Kozu, co zůstala celá. Ale aspoň bufet v Pavelčákově Dési vyklidil pozice (ještě drží hanáckou vlajku v Šantovce) a dal prostor ostravskému mexickému konceptu Los Capolitos. Hola Amigos, neseme vám fresh a vyvážené tacos a burrita. Hasta la vista, baby!

Když jsme u bister – vedle někdejší kultovní čtyřky Na růžku (Masarykova) můžete navštívit Žehlírnu s jednoduchým, ale pohodovým menu. O kus dál v M3 zjistíte, že jiná kultovní pivnice vyměnila plzeňské tanky za přerovské a čepuje Zubra. A naproti v kultovní knajpě U Bystřičky je svět stále v pořádku. U Bystřičky, ale do Bystrovan, stojí za to občas zajet na menu, protože "starý" kuchař z Primavesi to furt umí po čertech dobře. A tip na víkend: Dolní Bouda už je tu nějaký pátek, ale spousta domorodců ji ještě nezná. Česká klasika v té nejmilejší babičkovské podobě.

Prostějovák Pavel Vysloužil, Garden Food Festival