Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 13.1 °C

Gastro festivaly před námi: Burgery, romantika na fortu i tvarůžky

GASTRO TIPY

13.3.2024

Jan Procházka

Špičková gastronomie i neobvyklé kulinářské zážitky. Speciality z tvarůžků, ale třeba i z čokolády. Burgery a grilování. Toho všeho si v následujících měsících v Olomouci užijete vrchovatou měrou.

Čokoládový festival

22. -24. března 2024, 

Galerie Šantovka

Olomoucký tvarůžkový festival

13. - 14. dubna 2024

Horní a Dolní náměstí

Burger Street Festival

26. - 28. dubna 2024

u Galerie Šantovka

Gastro fest! Ztracená

1. května 2024

Ztracená ulice

Lobster Food Fest

18. května 2024

Fort XX Escot

Celostátní výstava vín

18. května 2024

Výstaviště Flora

Jak chutná Lošov

14. září 2024

Hřiště SK Lošov

Rumy Září

14. září 2024 

bude upřesněno

 

Do Šantovky se opět můžete vydat na čokoládu.

Foto: Jan Procházka

Čokoládový festival

22. -24. března 2024, Galerie Šantovka

Celý víkend bude Šantovkou vonět čokoláda. Tradiční festival ji nabídne na všechny možné (i zdánlivě nemožné) způsoby.  "Čekají vás tři dny plné čokolády z jedinečných rodinných čokoládoven, ochutnávky tradičních i opravdu netradičních čokoládových produktů, velká řada zajímavých soutěží a samozřejmě chybět nebudou ani aktivity pro děti. Festival vám zkrátka dokáže, že čokoláda není pouze tabulka, kterou koupíte v supermarketu, ale že existuje i spousta dalších čokoládových výrobků a specialit, mezi které patří originální pralinky nebo netradiční pivo či kosmetika," zvou pořadatelé na akci, jejíž tradice sahá do roku 2012.
Více informací najdete na Facebooku →

 

Tvarůžkový festival provoní náměstí.

Foto: Jan Procházka

Olomoucký tvarůžkový festival

13. - 14. dubna 2024, Horní a Dolní náměstí

Tradiční akce více než kterákoliv jiná provoní centrum města. Kromě toho, že budete moci ochutnat nejrůznější tvarůžkové speciality, můžete se coby porotci zúčastnit soutěže o titul Tvarůžkového krále. O ten se totiž bude ucházet hned šest šéfkuchařů z olomouckých podniků. Těšit se můžete na Romana Pauluse (Bistro Paulus), Tomáše Hochlu (Central Park Flora), Michala Duračku (assado), Tomáše Juříka (Bistro Helen), Petra Heneše (Long Story Short) a Lukáše Velšmída (Bistro Nro 66). Každý ze soutěžících kuchařů se představí v rámci své cooking show na podiu a jejich soutěžní pokrmy pak budou k zakoupení v prodejních stáncích. Králem se stane ten, jehož pokrm posbírá nejvíc hlasů od návštěvníků. Hlasující navíc mohou i vyhrát víkendový pobyt v Olomouci.

Připraven je bohatý doprvodný program. Hrát budou národopisné soubory, cimbálová muzika, ale také třeba rocková kapela Tak co? či Petr Bende. Chystá se i ohňová show a pro děti pohádka Divadla Tramtarie.
Více informací najdete na webu akce →

Burger Street Festival znovu míří k Šantovce.

Foto: archiv festivalu

Burger Street Festival

26. - 28. dubna 2024, u Galerie Šantovka

Burger Street Festival je putovní akce, která se koná v několika městech, olomoucká zastávka ale bude podle pořadatelů jedna z největších. "Sejdou se nejlepší burgermakeři z celého Česka a zároveň i místní, včetně lokálních podniků sídlících v Galerii Šantovka. Lepší start burgerové sezóny v Olomouci si nemůžete představit," lákají pořadatelé. Jen na Burger Street Festivalu  podle nich ochutnáte kousky, za kterými byste jinak museli jet přes celou republiku. "Jako správní burgeromaniaci víme, že k skvělému jídlu patří i skvělé pití. A samozřejmě zábava," doplňují pořadatelé. Připraven tak bude i doprovodný program pro dospělé i děti, chystá se i kuchařská show také soutěž o burgery za 5000 korun.
Více informací najdete na webu akce →

V kouzelném prostředí fortu XX Escot se opět uskuteční festival skupiny Lobster Group a spřátelených podniků.

Foto: archiv festivalu

Gastro fest! Ztracená

1. května 2024, Ztracená ulice

Festival dobrého jídla z olomouckých podniků zaplní Ztracenou ulici. "Od 11:00 budete moci ochutnat jídlo a pití od podniků nejen ze Ztracené. Budou také otevřeny některé obchody a bude i muzika," láká pořadatel Jaromír Krátký.

Více informací najdete na Facebooku →

Lobster Food Fest

18. května 2024, Fort XX Escot

Už třetí ročník jarního festivalu dobrého jídla a pití se koná 18. května v neotřelém prostředí křelovské pevnosti Fort XX Escot. "Přijďte ochutnat speciality z kuchyní skupiny Lobster Group, která zahrnuje podniky Bistro Paulus, Bistro Helen, Lobster Family restaurant a další. Chybět nebudou ani hostující podniky, například Fishi Sushi, Faency Fries, Točím šišku nebo Dos Amigos," slibují pořadatelé. Nabídku pěti desítek jídel doplní dobře načepované pivo, nabídka moravských a francouzských vín, alko i nealko koktejly či výběrová káva. "Pro hosty je připraven doprovodný program a velký dětský park. Udělejte si k nám výlet pěšky, na kole či městskou dopravou, parkovacích míst je omezené množství," zvou pořadatelé.
Více informací najdete na webu akce →

Celostátní výstava vín

18. května 2024, Výstaviště Flora

Vedle Prahy bude Olomouc jediným městem, kde se letos uskuteční Celostátní výstava vín s mezinárodní účastí. "Přijďte ochutnat to nejlepší z nekomerčních vín České republiky doprovázené vzorky ze zahraničí. Výstava, kterou pořádá Český zahrádkářský svaz, je určena pro prezentaci vín hobby vinařů, zahrádkářů a malých vinařů, která nikde jinde neochutnáte. Na 1 500 vzorků ukáže pestrou paletu vůní, chutí, stylů a regionů," zvou pořadatelé. Atmosféru akce dokreslí cimbálová muzika.

Celostátní výstava vín navazuje na dlouholetou tradici pořádání výstav vín zájmovými zahrádkářskými spolky. Je společným projektem spolupráce mezi Českým a Slovenským svazem zahrádkářů a koná se vždy ve dvouletém cyklu střídavě na Slovensku a v České republice.
Více informací najdete na webu akce →

 

 

I letos můžete za skvělým regionálním jídlem a pitím vyrazit do Lošova.

Foto: Robert Mročka

Jak chutná Lošov

14. září 2024, Hřiště SK Lošov

"Domácký festival dobrého jídla a pití v nejhezčí městské části Olomouce – na hřišti pod lesem. Na našem festivalu ochutnáte speciality z restaurací z Velké Bystřice, Svatého Kopečka, Mrskles, Droždína či Lošova, pivní speciály z velkobystřických a olomouckých minipivovarů, trubičky ze Samotišek, kávu z lošovské pražírny a řadu dalších dobrot," zve za pořadatele Pavel Vysloužil. Nabídku podle něj doplní vyhlášené olomoucké i moravské restaurace a bary, street food stánky, vinaři i drobní výrobci, kteří mají blízko k Lošovu a okolí. Gastronomické zážitky doprovodí program pro děti i dospělé.
Více informací najdete na webu akce →

Rumy Září

14. září 2024, místo konání bude upřesněno

Už třetí ročník festivalu rumu v Olomouci. "Ochutnat můžete rumy z celého světa a to za festivalové ceny! Do Olomouce se tento den sjedou zástupci z celé ČR a občas dovezou i nějaké překvapení," slibuje za pořadatele Jaromír Krátký.
Více informací najdete na webu akce →