Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Garrick Ohlsson Dvořákovu Olomouc nezakončí. Sólistou závěrečného koncertu bude houslista Josef Špaček

Kultura

20.5.2021

Autor: red

Na závěrečném koncertu letošního ročníku festivalu Dvořákova Olomouc měl v neděli 23. května zahrát špičkový světový klavírista Garrick Ohlsson. Bohužel vzhledem k jeho aktuálním zdravotním obtížím však nemůže do Olomouce přicestovat. Sólistou koncertu tak bude vynikající houslista Josef Špaček, který společně s Moravskou filharmonií Olomouc řízenou Jakubem Kleckerem zahraje Koncert pro housle a orchestr a moll op. 53 Antonína Dvořáka.

Josef Špaček

Foto: archiv pořadatele

"Velmi nás mrzí, že v rámci závěrečného koncertu letošního festivalu nakonec posluchačům nenabídneme vystoupení Garricka Ohlssona. Po vzájemné intenzivní komunikaci, kdy s ohledem na jeho aktuální zdravotní indispozici mu lékaři nedoporučili, aby do Olomouce přijel, jsme nicméně nuceni přistoupit k této programové změně. O to více náš těší, že se nám podařilo operativně zajistit pro velké finále našeho festivalu vynikajícího českého houslistu Josefa Špačka, který vystoupí rovněž s koncertem Antonína Dvořáka. Jsem si jist, že posluchače čeká jedinečný zážitek, a zároveň i v osobě Josefa Špačka pokračujeme v premiérovém uvádění sólistů či ansámblů na festivalu Dvořákova Olomouc. Po premiérovém uvedení souboru Musica Florea v romantickém obsazení, prvním vystoupení Bennewitzova kvarteta v Olomouci a premiéře jazzového projektu Lukáše Oravce se také Josef Špaček představí poprvé na našem festivalu," uvádí k programové změně Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc.

Josef Špaček je houslista, který si svou hrou podmaňuje publikum celého světa a řadí se mezi nejvýraznější talenty své generace. Jeho hra vyniká technickou jistotou, virtuozitou, osobitým výrazem a širokým rozsahem barevnosti zvuku. Uznáván je i pro sebevědomé a soustředěné vystupování. Houslový koncert a moll je považován za jedno z vrcholných děl Dvořákova tzv. slovanského období. Dílo se řadí k nejoblíbenějším a nejčastěji uváděným výtvorům svého autora a dnes neodmyslitelně patří k základním dílům světového houslového repertoáru. Na koncertu zazní i Pastorale pro smyčcový orchestr skladatele Karla Husy a suita Pták Ohnivák Igora Stravinského.

Závěrečný koncert festivalu bude k vidění 23. května od 19:00

Ještě před nedělním závěrečným koncertem se v pátek 21. května uskuteční třetí koncert Dvořákovy Olomouce nazvaný Jazz & smyčce. Nový projekt autentického jazzového trumpetisty Lukáše Oravce pojí charakteristický zvuk umělcovy kapely s klasickým orchestrálním zněním smyčcových nástrojů. Autorem jednotlivých aranžmá je dirigent ruského původu Pavel Klimaševskij.

Formace Lukáš Oravec Quartet vznikla začátkem roku 2012 a svojí kvalitou okamžitě zaujala jazzové odborníky i nadšence. Mimo jejího lídra do formace dále patří slovenský jazzový bubeník Marián Ševčík, český kontrabasista Tomáš "Kaštan" Baroš a polský klavírista Piotr Wyleżoł. Ten se však na projektu s Moravskou filharmonií Olomouc nepodílí. Za klavír totiž usedne zahraniční host – Danny Grisett, mezinárodně uznávaný jazzový klavírista původem s Los Angeles. Jako host na saxofon se představí Andy Middleton, saxofonista původem z USA, dnes působící ve Vídni.

Autorem aranží Oravcových skladeb, jež budou předneseny ve spolupráci se smyčcovou sekcí Moravské filharmonie Olomouc, je Pavel Klimaševskij – mezinárodně uznávaný aranžér, skladatel, dirigent a kontrabasista. Ten je také autorem většiny aranží symfonického projektu, jehož program představuje výběr skladeb ze všech dosud vydaných CD formace Lukáš Oravec Quartet a celý projekt řídí také z pozice dirigenta. Jako malý "bonus" pak program obsahuje také notorický známé Air Johana Sebastiana Bacha v aranžmá trumpetisty Miroslava Hloucala.

Koncert nazvaný Jazz & smyčce si můžete pustit v pátek 21. května od 19:00

Koncerty Dvořákovy Olomouce slovem provází Jiří Vejvoda a je možné je sledovat online od 19:00 na Facebooku, webu, YouTube kanále MFO, nebo na stránkách www.dvorakovaolomouc.cz