UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Garden Food Festival přilákal o víkendu dvanáct tisíc lidí, návštěvnickou soutěž vyhrál Lobster
16.5.2016
Autor: roc jap
Přes dvanáct tisíc návštěvníků přilákal druhý ročník Garden Food Festivalu. Ve Smetanových sadech si mohli lidé vybrat z nabídky více než sedmi desítek restaurací a prodejců delikates, regionálních specialit a nápojů. Největší zájem byl o pokrmy z ústřic šéfkuchaře Jana Punčocháře z Grand Cru, husích jater Filipa Töpfera, hmyzích specialit a raw pokrmů. Nejlepší restaurací podle hodnocení návštěvníků se staly olomoucké restaurace Lobster, druhá byla Entreé, třetí v pořadí se umístila restaurace U Přemka z Opavy.

“Úspěch slavily také francouzské palačinky, švýcarské i holandské sýry, španělská paela, italská porchetta, stařené hovězí, rumunské i české pastrami, kari z Nepálu, japonské sushi, burgery na všechny možné způsoby, ale také domácí šunka a klobásky, nakládané selátko či tvarůžkové speciality. Milovníci sladkých pochutin ocenili luxusní ovocnou zmrzlinu a salát, pralinku, trubičku, creme catalan či babiččin koláček. Delikatesy vhodně doprovodila nabídka několika druhů piv malých i velkých pivovarů, víno slováckých vinařů, z Chile nebo Rumunska, ovocné šťávy, becherovka a whisky,” shrnul mluvčí festivalu Tomáš Kocych.


Pro návštěvníky uvařily jak tradiční, tak méně známé restaurace z Olomouckého kraje i z dalších koutů Česka, nechyběly i kuchyně zahraniční. Konečně se v Olomouci představil Jan Punčochář z pražského Grand Cru Restaurant & Bar, jehož festivalovému menu vévodily ústřice. Typické španělské pokrmy různých regionů představil projekt El Romero a španělský kuchař Enrique García Tejada. Novinka na olomoucké gastro mapě Lobster Bistro nabídla plejádu pochoutek od jehněčí klobásky, přes krk z černého prasete až po marinovaného sivena s grilovanou brioškou. Zámecká restaurace v Moszně v Opolském vojvodství pak specialitou šéfkuchaře zabrousila do historie. Návštěvníky pohostila pečenou srnčí kýtou s jalovcem, v omáčce s lesními hříbky, podávanou s dušenými bramborami a mátou, se salátem z řepy s česnekem a lesním kmínem. Svého druhu unikátem českých food festivalů bylo opět menu univerzitní menzy, která vsadila na dýňovou polévku, jelení guláš nebo hovězí líčka. Organizátoři mysleli také na vyznavače raw stravy, vegany a vegetariány. Ty jistě potěšilo například originální menu až ze Srí Lanky.


Na festivalovém pódiu špičkoví se představili domácí i zahraniční kuchaři, odborníci a známé osobnosti. Sobota nabídla například cooking show Haliny Pawlowské, skvělých šéfkuchařů Jana Punčocháře z pražského Grand Cru, Petra Heneše (Olivův pivovar) s Ondřejem Hutníkem (Mandarin Oriental), Romana Loubala z brněnského Borgo Agnese, Tomáše Levého (Atmosphere) či Radima Svačiny (U Přemka). Chilliman Tomáš Nový (pochutnejsi.cz) uvedl tradičně do varu publikum svou pálivou show.
Nedělením programem provedl návštěvníky herec a foodbloger Lukáš Hejlík. Cooking show na pódiu se zhostil Zdeněk Pohlreich s Eliškou Bučkovou. “Diváky čekala v rámci představení whisky v podání Zdenka Kortiše, česká premiéra whisky Gold Cock ve speciálním plnění pro olomoucký bar The Black Stuff Irish Pub and Whisky Bar. Představení šéfkuchaře Přemka Forejta (Entreé restaurant) bylo ukázkou posledních trendů ve vaření. Až z norského Stavangeru přilletěl michelinský kuchař Anthony Orjollet, který sklidil úspěch s trendy severskou kuchyní,” shrnul Kocych.
Festival se konal podruhé. Loňský ročník navštívilo necelých deset tisíc milovníků dobrého jídla a pití.
roc jap

DNES
Olomoucká divadla chystají pestrý letní program. Zahájí ho open-air představení Arcadia
Tipy na víkend
6.6.2025
Tipy na víkend: Festival filharmonie, Vyznání růžím, Svátky města i soukromý koncert Paľa Habery
Sport
5.6.2025
Být pevnou střechou nad mládežnickými kluby, přeje si generální manažer BK Olomoucko
Sport
5.6.2025