Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Finále poháru se potřetí hraje v Olomouci

Sport

22.5.2019

Andrův stadion je potřetí dějištěm finálového zápasu domácí pohárové soutěže – MOL Cupu. Ta na něm vyvrcholí znovu po dvou letech, kdy se o primát utkaly Zlín s Opavou. V roce 2017 se ve skvělé atmosféře radovali z triumfu hráči Zlína pod vedením Bohumila Páníka, který do finálové bitvy povede ostravský Baník. Tehdejší triumf měl pro Zlín velký význam: po 47 letech ovládli domácí pohár, čímž si navíc předloni zajistili také start v základní skupině Evropské ligy.

Andrův stadion, který 10. června přivítá také českou reprezentaci v duelu kvalifikace ME proti Černé Hoře, hostí pohárové finále tedy potřetí ve finálové historii českého poháru: v roce 2005 zde slavil právě ostravský Baník po výhře 2:1 nad Slováckem. Olomoucký stadion se tak dnes dostává na pomyslné druhé místo mezi hostitelskými stadiony finále MOL Cupu. Zmíněné finále Baník – Slovácko bylo také vůbec prvním, kdy jej nesledovali fanoušci na stadionu Evžena Rošického v Praze. Tam se hrálo nepřetržitě v letech 1994 – 2004, pak také třikrát za sebou v letech 2007, 2008 a 2009, kdy strahovský stadion viděl finálovou bitvu zatím naposledy. Celkem se zde tedy hrálo 14x, což ze stadionu Evžena Rošického činí zatím suverénní pořadatelskou jedničku. Za Olomoucí je pak se dvěma finálovými zápasy Mladá Boleslav, sedm stadionů hostilo finále jednou (Liberec, Letná, Jihlava, Plzeň, Chomutov, Eden, Teplice).

K finálovému protivníkovi má speciální vztah záložník Baníku Robert Hrubý. Ten je odchovancem pražského klubu, v jehož dresu strávil celkem 16 let a nastoupil do 41 ligových utkání. „Měli náročný program, v Evropské lize udělali obrovský úspěch a já jim ho přál. V tomto zápase ale samozřejmě neznám bratra,“ řekl Hrubý.

Důležitost finále si uvědomuje trenér Baníku Bohumil Pánik. I jemu se podařilo v MOL Cupu jednou zvítězit, když v sezoně 2016/2017 jako trenér Fastavu Zlín porazil tehdy druholigovou Opavu. „Cena a ovace jsou jen pro vítěze. Druhé místo neznamená nic,“ prohlásil Pánik. Tento počin chce zopakovat i v letošní sezoně a znovu se přiblížit možnosti hrát Evropskou ligu.

Andrův stadion nebude letos poprvé poloprázdný, na finále domácího poháru by mělo být vyprodáno.

Slavia Praha se podruhé za sebou dostala do finále MOL Cupu a bude usilovat o jeho obhájení. Baník Ostrava letos prožívá jednu z nejpovedenějších sezon. „Baník se dostal oprávněně do skupiny o titul, což potvrdil výkony v poháru. Máme respekt k jeho výkonům, mají tam vynikající hráče a dobré trenéry, takže si zaslouží být tam, kde jsou,“ prohlásil asistent trenéra Jaroslav Köstl. Sílu Baníku si uvědomuje také Lukáš Masopust. „Měli výborný vstup do ligy a skvělé fanoušky. Po zimě se jim trochu přestalo dařit, ale udrželi se v první šestce a zároveň postoupili do finále poháru, takže své cíle asi splnili.“

Pravděpodobné sestavy:
Ostrava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Hrubý, Jirásek, Holzer - Kuzmanovič.  
Slavia: Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Traoré - Stoch, Hušbauer, Ševčík - Van Buren.

Reklama

MUDr. Kateřina Dorazilová

Katalog firem » Zdravotnictví » Praktičtí lékaři pro děti a dorost

Poskytujeme komplexní péči o děti od narození až do 19 let.