Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 18.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival Olmützer Kulturtage chystá pestrý program v Červeném kostele i výpravu do zapomenutých Sudet

Kultura

31.10.2023

Autor: red

Festival německojazyčné kultury Olmützer Kulturtage opět odhalí německé stopy v dávné i nedávné historii Olomouce. Pestrý program nabídne rovněž nadčasovou rovinu, v níž se bude odrážet téma hledání vlastní i kolektivní identity či rozkrývání sdílené paměti. Návštěvníci se mohou těšit na autorské čtení novinářky Veroniky Jonášové o osudech její německé prababičky, feministickou výstavu Tváře žen či tradiční výlet do zapomenutých končin bývalých Sudet. Devátý ročník festivalu proběhne od 1. do 8. listopadu 2023 převážně v nových prostorách Červeného kostela. Část svého programu pak znovu propojí také s filmovým festivalem Das Filmfest.

V pátek 3. 11. vás čeká autorské čtení a diskuse s Veronikou Jonášovou, která představí svou knihu Ada.

"Festival Olmützer Kulturtage se letos rozhodl tradičnímu odhalování německého živlu v Olomouci dodat univerzálnější a aktuální akcent. Programem tak bude rezonovat nejen sudetská tematika a společné kořeny, ale také problematika feminismu, genderu, udržitelnosti či migrace," říká ředitel festivalu Michal Urban.

Převážná část festivalu se letos poprvé uskuteční v Červeném kostele Vědecké knihovny v Olomouci. "Jsem ráda, že se tak významná akce, jakou festival Olmützer Kulturtage bezesporu je, může konečně konat v prostorách Vědecké knihovny, konkrétně v novém přednáškovém sále v kostele. Kromě besed či autorských čtení bude na chórech instalována nová výstava Tváře žen, na jejíž vernisáž, která proběhne 2. listopadu v 18:30, všechny srdečně zvu. Zároveň bych touto cestou chtěla poděkovat všem institucím za dlouholetou spolupráci ve prospěch celého festival, velice si jí vážím a věřím, že bude pokračovat i v následujících letech," doplnila ředitelka Vědecké knihovny Iveta Ťulpíková.

Silné ženy jako inspirace i nutnost současné společnosti

Slavnostní zahájení Olmützer Kulturtage 2023 i Das Filmfest se uskuteční 1. listopadu v 18 hodin v Arcidiecézním muzeu v Olomouci. Od 19:00 bude následovat projekce rakouského životopisného dramatu Alma a Oskar o emancipované "Grande Dame" vídeňské společnosti.

Pozoruhodný ženský příběh nabídne také novinářka a spisovatelka Veronika Jonášová, která představí svůj román Ada a skrze něj osudy své praprababičky, jejíž rodina v květnu 1945 prošla děsivou zkušeností s nechvalně proslulým internačním táborem pro Němce v Nových Hodolanech.

Téma silných žen bude patrné také při již zmiňované výstavě Tváře žen, která v netradiční perspektivě nabídne portréty etnicky, kulturně, věkově i sociálně velmi odlišných ženských osobností.

Výlet do zapomenutých Sudet i interaktivní program pro školy

Aktivně naladění hosté festivalu Olmützer Kulturtage se jistě rádi připojí k tradičnímu výletu do zapomenutých koutů olomouckých Sudet. Výprava bude tentokrát pátrat po stopách dobývání a těžby břidlice v regionu Budišovska, Oderska a Libavska.

Nedílnou součástí programu Olmützer Kulturtage bude také dopolední sekce pro školy. Žákům a studentům nabídne besedu s pamětnicí holokaustu Michaelou Vidlákovou či potomky pamětníků německého odsunu z Libavska, komiksovou výstavu o páteru Richardu Henkesovi a jeho působení v Dachau či videohru Playing KAFKA, oživující Kafkův literární svět ve virtuálním prostoru. Ve spolupráci s Das Filmfest nabídne OKU školákům také tři aktuální filmové projekce.

Kompletní program festivalu Olmützer Kulturtage najdete na stránkách Vědecké knihovny v Olomouci.