Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival Dvořákova Olomouc se blíží. Návštěvníkům nabídne hudbu napříč stoletími i žánry

Kultura

5.3.2020

Lenka Šimková

Již devatenáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc 2020 se uskuteční od 14. do 22. května. Návštěvníci se mohou těšit na sedm koncertů, které přinesou do Olomouce nejen hudbu napříč několika stoletími a žánry, ale také světové premiéry. Olomouc bude hostit vynikající sólisty, jazzmany i crossoverový projekt, na programu je také černobílá americká groteska s živou orchestrální hudbou.

Kompletní program a další zajímavosti naleznete na webových stránkách festivalu.

Vstupenky na festival koupíte online, nebo v Informačním centru v podloubí radnice.

Sedm zcela odlišných produkcí festivalu Dvořákova Olomouce nabídne v průběhu devíti dnů hudbu napříč pěti staletími i několika žánry. "Hudební festival má být velkolepou oslavou hudební kultury, revuí výjimečných, na sebe navazujících koncertů. S úctou k dlouholeté tradici jsme pro letošní ročník Dvořákovy Olomouce připravili právě takový program," uvádí Ivana Kalina Tabak, dramaturgyně festivalu. Hlavní programovou osou jsou díla Antonína Dvořáka, a to kompozice symfonické, komorní a písňové v interpretaci špičkových umělců. Na festival zavítají zvučná jména, jakými jsou klavírista Marián Lapšanský, vynikající Bennewitzovo kvarteto a skvělá PKF – Prague Philharmonia. Renomovaný soubor Musica Florea pak poprvé předvede Dvořákovo dílo tak, jak znělo za jeho života – poučenou interpretací s dobovými hudebními nástroji.

Soqquadro Italiano

Bennewitzovo kvarteto

Zahraniční hvězdy festivalu se v regionu představí úplně poprvé. Například ansámbl Soqquadro Italiano, který je považován za jeden z nejoriginálnějších projevů mezinárodní crossoverové scény, připravil pro diváky jedinečnou fúzi barokní hudby, tance i dalších uměleckých forem a žánrů v programu zvaném Kdo se bojí baroka?. Návštěvníci závěrečného koncertu pak uslyší vynikající srbskou klavíristku Tamaru Stefanović. A již tradičně chystají organizátoři festivalu také hudebně-filmovou lahůdku – černobílou americkou grotesku Frigo, oběť krevní msty, s premiérou filmové hudby Roberta Israele.

"Je dobře, že každé kulturní místo má své tradiční události, které kulturu zprostředkovávají a oslavují. V případě klasické hudby a Olomouce to je především tento festival, jehož historie sahá až do roku 1950," uvádí Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc, a dodává: "věřím, že se návštěvníkům letošní ročník festivalu bude líbit a že ocení naše úsilí pokračovat v tradici a festival dále rozvíjet a proměňovat. Navíc jsme rádi, že právě díky tomuto festivalu můžeme v Olomouci nabídnout i mimořádné koncerty, které do běžného programu Moravské filharmonie nezvládneme zařadit."

Dvořákova Olomouc

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc je tradiční jarní hudební přehlídkou zejména artificiální hudby v Olomouci. Tradice festivalu se začala psát v roce 1950, kdy se uskutečnil první ročník pod názvem Hudební jaro. Od té doby festival několikrát změnil své jméno, pořadatele a zčásti i zaměření. Pod názvem Dvořákova Olomouc se pořádá od roku 2002. V minulosti se na festivalových koncertech olomouckému publiku představila taková jména, jako např. Igor Oistrach, Mstislav Rostropovič, Zdeněk Mácal, Misha Maisky, Václav Hudeček, José Cura či Gidon Kremer se svým souborem Kremerata Baltica. Pořadatelem festivalu je Moravská filharmonie Olomouc.