Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Excalibur Army: Špičková vojenská technika míří ze Šternberka do celého světa

LIGA ÚSPĚŠNÝCH #6

19.1.2022

Jan Procházka

Obrněná vozidla, tanky, ale také houfnice, raketomety nebo vyprošťovací technika. To vše se vyrábí ve šternberské společnosti Excalibur Army. Firma navázala na českou zbrojařskou tradici a špičkovou techniku odtud vyváží do celého světa. A kromě výroby a modernizace má i oddělení vlastního vývoje, specialisté tu zdokonalují řešení, která pomáhají chránit životy vojáků.

Vojenská technika se v rozsáhlém areálu ve Šternberku se začala opravovat krátce po skončení druhé světové války. Prostory závodu v roce 2013 převzala společnost Excalibur Army, člen holdingu Czechoslovak Group, čítajícího na osmdesát firem. „Držíme si portfolio pozemní vojenské techniky, tedy zejména vozidel,“ popisuje manažer marketingu Jan Krátký. Vojenský program podle něj zahrnuje vozidla na kolových platformách od 4 x 4 do 8 x 8. „Do zahraničí dodáváme například i Pandury, které v rámci skupiny vyrábí sesterská TDV,“ prozrazuje Krátký a doplňuje, že chloubou podniku jsou také pancéřovaná vozidla Patriot. „Ty vyrábíme nejen v armádní verzi, ale dodáváme je jako vyprošťovací speciály i českým hasičům. Ti s nimi mohou zajet do terénu, kde mohou očekávat zvýšené riziko. Díky přetlakové kabině s filtroventilací jsou chráněni třeba proti účinku chemických látek, pancéřování zase snižuje balistické hrozby, jako je například šrapnely z výbuchu tlakových lahví. Mohou se tak dostat do opravdu nebezpečných míst a získat přehled o situaci,“ vysvětluje Jan Krátký.

Excalibur Army se kromě vývoje nové techniky zabývá i modernizací té starší. A vzhledem k dřívější východní orientaci tuzemského obranného průmyslu se pochopitelně specializuje i na osvědčené stroje sovětské éry. „Ve světě jsou stále velice populární klasická BVP (Bojové vozidlo pěchoty, u nás licenčně vyráběné sovětské lehké pásové vozidlo BMP – pozn. redakce) verzí jedna a dva. Vyrábíme a upravujeme pro ně náhradní díly, nebo třeba upravujeme jejich motory, díky kterým získají vyšší výkon. Zvýšením výkonu pak umožníme zlepšit i balistickou ochranu a tím lépe ochránit vojáky,“ popisuje Krátký.

Podobně jako BVP jsou ve světě stále oblíbené sovětské tanky T-72. I na jejich renovaci a modernizaci se ve Šternberku specializují. „Jsou tak dobré, že je po nich ve světě stále poptávka. I pro ty vyrábíme náhradní díly a zdokonalujeme některé systémy, takže přestože pocházejí ze sedmdesátých let minulého století, bez problémů slouží i dnes a budou zřejmě sloužit ještě dlouho,“ domnívá se Krátký.

Společnost kromě vozidel vyvíjí i dělostřelecké systémy, tedy raketomety či houfnice. „I tady se specializujeme na modernizace: ze starších systémů děláme velmi efektivní moderní zbraně, a to pomoci doplnění o senzory a systémy řízení palby,“ popisuje Krátký.

Foto: Excalibur Army

Excalibur Army investuje velké prostředky do rozvoje vývojových aktivit. Pro své konstrukční pracovníky postavil nové vývojové centrum, díky kterému každý rok přichází s novým prototypem vojenské techniky. „Například BVP jsou, jak jsem již zmiňoval, velmi populární, ale nebudou tu věčně a je třeba se dívat dopředu. Proto se například podílíme ve spolupráci s Univerzitou obrany v Brně, Technologickou agenturou ČR i dalšími institucemi na projektech v oblasti materiálního inženýrství. A stále se snažíme zkvalitnit balistickou a protiminovou ochranu našich produktů. Toho jde docílit právě třeba tím, že se použijí vylepšené, silnější motory a hmotnost, kterou tak uveze vozidlo navíc, se dá do ochrany,“ vysvětluje Krátký.

Raketomet RM-70 VAMPIRE

Foto: Excalibur Army

Excalibur Army vyváží do celého světa, zejména do zemí někdejšího východního bloku, Asie a Afriky. Na český trh dodává minimálně. „Mrzí nás, že český stát nezadává větší podíl zakázek doma, přestože tu má obranný průmysl obrovskou tradici. Pokud bychom měli vývojové nebo výrobní zadání od ministerstva obrany, má to hned dva benefity: jednak je to strategické pro obranyschopnost Česka a navíc peníze (daně, odvody přímé i z navazující výroby) zůstanou v Česku. A ještě je tu jeden aspekt. Všechny zákazníky v zahraničí zajímá, zda námi nabízenou techniku používá domácí armáda. Nemáme se opravdu za co stydět. Na některých světových výstavách je česká stopa srovnatelná s expozicemi zbrojních velmocí,“ krčí rameny Krátký a doplňuje, že firma pětadevadesát procent své produkce vyváží.

V Excalibur Army aktuálně pracuje 550 zaměstnanců, z toho ve Šternberku asi 490, zhruba tři čtvrtiny z nich ve výrobě. „Stále hledáme nové zaměstnance. Potřebujeme hlavně konstruktéry, dále automechaniky, svářeče a další technické profese do výroby, ale třeba i operátory vysokozdvižných vozíků. Vzhledem k členitosti našeho areálu je tu logistika docela náročná. Schopné lidi rádi zaučíme,“ říká Krátký.
Na zaměstnance podle něj kromě běžných benefitů, jako je závodní stravování či bonusové programy čeká hlavně zajímavá práce. „Není to žádné stání u pásu, nic monotónního. Naši lidé si sáhnou na nejrůznější techniku, včetně možnosti cestovat služebně do zahraničí. Například loni byla na hale samá BVP, teď tu máme tanky… Do toho se dělá i řada prototypů, je to pestré,“ láká Krátký.

V areálu ve Šternberku vzniklo i moderní vývojové centrum.

Foto: Excalibur Army

Velmi dobré vztahy má Excalibur Army i s městem Šternberk. „Podporujeme zde kulturní léto, sponzorujeme další aktivity… A když například přijde zaměstnanec, že mají v obci pouť nebo akci, tak pokud to je jen trochu možné, rádi tam na ukázku pošleme nějakou techniku,“ popisuje Krátký.

Společnost je s ročním obratem stabilně přesahujícím dvě miliardy korun jedním z lídrů v oboru vojenské techniky. Excalibur Army je také dlouholetým členem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a Okresní hospodářské komory Olomouc.